Zobacz pełną wersję : Reperaturki Laminat
Witam , jako ze kolega ostatnio mi truł głowe o reperaturkach z laminatu , wlokno szklane +żywica chcialbym sie was zapytac o zdanie na ten temat co o tym sadzicie? Kumpel robil juz to w 3 samochodach i wyszlo jak fabryka a przed robota byly dziury w nadkolach jak telefon, tylko jak z wytrzymaloscia tego bo pordzewiec to napewno nie pordzewieje ale jak bedzie sie trzymac polaczenie włokno i zywica + blacha.Do ogarniecia mam reperaturki i taki kawalek rdzy 10 cm na 5 przy drzwiach i widze pod nadkolem ze od strony tylnego koła bierze mi juz próg.
Czym jeszcze ewentualnie to zabezpieczyc podczas laminowania?
pomysł nie głupi tylko powiedz mi jak ty chciałbyś połączyć to z blachą ??
pomysł nie głupi tylko powiedz mi jak ty chciałbyś połączyć to z blachą ??
hmm np żywicą epoxydową?
Też bym się dowiedział czegoś więcej:] Słyszałem już o takich reperaturkach nadkoli
Właśnie szukam czegoś takiego i ewentualnie chciałem się pytać producentów elementów z laminatu czy takie coś by ogarnęli
Jeżeli Kolega coś takiego robi to ja jestem pierwszym chętnym ale tak za 2 miechy na bank!!.
...Bartuś...
28-02-10, 21:12
już raz widziałem takie nadkola robione żywicą i laminatem wszystko było ok przez 2-3tygodnie po czym wszystko popękało i koleś już drugim razem wstawił blaszane i jak na razie 2lata i zero oznak rdzy :D
już raz widziałem takie nadkola robione żywicą i laminatem wszystko było ok przez 2-3tygodnie po czym wszystko popękało i koleś już drugim razem wstawił blaszane i jak na razie 2lata i zero oznak rdzy
Tak samo jest z maskami źle zrobione pękają.
...Bartuś...
28-02-10, 21:52
Niby masz racje,ale jaką masz pewność że Tobie dobrze zrobią...Wiec Moim zdaniem nie warto marnować kasy...Oddać do dobrego blacharza na reperaturki dobrze zabezpieczyć i spokój na lata...Poza tym chciał bym zobaczyć co się dzieje z taką reperaturką gdy uderzy w nią kamień z pod koła :)
Poza tym chciał bym zobaczyć co się dzieje z taką reperaturką gdy uderzy w nią kamień z pod koła
To samo co z błotnikami z laminatu, przy odpowiedniej budowie - nic.
MaTeUsZ_V212
28-02-10, 22:29
i laminatem wszystko było ok przez 2-3tygodnie po czym wszystko popękało
Też myśle, że to będzie pękało, chodź napewno są żywice/szpachle, które nie tak łatwo się nie podadzą : Najjlepszym rozwiązaniem jest jednak blacha, bo po spawaniu praktycznie nie pracuje :)
Też myśle, że to będzie pękało, chodź napewno są żywice/szpachle, które nie tak łatwo się nie podadzą : Najjlepszym rozwiązaniem jest jednak blacha, bo po spawaniu praktycznie nie pracuje
Są na rynku szpachle z włóknem szklanym lub węglowym do wyboru do koloru.
A co do wymiany części to nie trzeba wymieniać dużego płata(o ile ruda całkiem nie zabrała) a tylko około 10cm od dołu bo tam najczęściej się zaczyna.
Ale co wy świrujeta pawiana , ten Mondeo znajomego nabil juz 30k km i zadnych oznak pekania ani działan temperatur, o to chodzi ze ktos moze kto ogarnia temat powie co jeszcze mozna dodac / zastosowac do tego zeby zapewnic jeszcze wieksza ochrone przed rdzą. Bartuś wez sie rozbiegnij i w drzewo je*nij , jak ludzie nie robia reperaturek blaszanych tylko szpachluja rdze to peka albo odpada? tylko wtedy kiedy jeszcze bardziej sie rdza rozwinie , dobrze utwardzona zywica trzyma lepiej niz szpachla.
Polaczenie Blachy z włoknem szklanym za pomoca zywicy jak Lozek napisal. Chce to robic po pierwsze ze wzgledu na to ze juz zrobila sie dziura w polaczeniu progu z nadkolem a dwa ze reperaturek nie dostane do coupe a i tak sami z kolega bedziemy rzezbic bo lubimy a wolimy to zrobic z laminatu niz sztukowac z blachy kawalek po kawalku.
Są na rynku szpachle z włóknem szklanym lub węglowym do wyboru do koloru.
A co do wymiany części to nie trzeba wymieniać dużego płata(o ile ruda całkiem nie zabrała) a tylko około 10cm od dołu bo tam najczęściej się zaczyna.
Dokladnie tak nie trzeba 30 cm odrazu ucinac tylko 10 po calej szerokosci nadkola ( w moim przypadku )
Dobrze, że taki temat trafił się, bo teraz dotyczy i mnie..;/
Dziś zauważyłem, że zrobiły się bąbelki na lakierze w tylnym prawym nadkolu. Zdaje mi się, że góra dwa miesiące lakier padnie i rudzielec się ukaże. A przecież reperaturki wstawiane były rok temu.
Mniej więcej tak to wygląda:
http://img52.imageshack.us/img52/6692/abcd0003t.jpg
I stąd pytanie, co by zrobić w razie szybkiej interwencji, żeby nie zaatakowała poza obrys tej wygiętej blaszki na nadkolu?
nr 1 to wypieprzyć tą gumę na rancie ,
jedynie co zostaje przy takiej akcji to zjechać do żywego metalu podkład reaktywny, zwykły i lakier...
Właśnie poczytałem na forum trochę o tym. Rzeczywiście guma tylko pogarsza, gdyż się tam zbiera wilgoć i piach. Sam się przekonałem jak kawałek tej gumy zdjąłem z rantu nadkola, to tyle syfu, że kopara aż opada. Mam w planie dostać się do tej przegrody po zdjęciu plastikowych nadkoli, oczyścić bardzo dokładnie, następnie nałożyć jakiś chwalony preparat Brunox Epoxy i na to jakaś masa uszczelniająca, żeby nie pozwolić temu syfowi się tam dostać. Dobre rozwiązanie? A to co na zewnątrz widać, to narazie zostawmy na bok, przed chwilą mocno docisnąłem na te bąbelki to woda wyszła i jakoś wygląda, lepiej niż na zdjęciu.
Dobrze, że taki temat trafił się, bo teraz dotyczy i mnie..;/
Dziś zauważyłem, że zrobiły się bąbelki na lakierze w tylnym prawym nadkolu. Zdaje mi się, że góra dwa miesiące lakier padnie i rudzielec się ukaże. A przecież reperaturki wstawiane były rok temu.
Mniej więcej tak to wygląda:
U ciebie to tam full szpachlu widać. Reperaturki były robione czy ktoś sobie tylko szpachlą mazgnął??
Brunox Epoxy
Też słyszałem o tym pozytywne opinie.
Przed chwilką kupiłem Brunox'a i przy okazji lakier ochronny karoserii, inaczej zwany "barankiem". Jutro zamierzam oczyścić bardzo dokładnie całą wewnętrzną powierzchnię i ranty nadkoli. W pierwszej kolejności psiknę dwa razy Brunox'em a następnie "barankiem" w miejscach gdzie dotykała się ta wstrętna guma.
http://img5.imageshack.us/img5/5456/dsc04504m.jpg
W miejscu gdzie jest pomarańczowo będzie psiknięte środkiem ochrony karoserii.
http://img638.imageshack.us/img638/2594/abcd0004tg.jpg
U ciebie to tam full szpachlu widać. Reperaturki były robione czy ktoś sobie tylko szpachlą mazgnął??
Prawdę mówiąc były to nowe reperaturki wstawiane przez poprzedniego właściciela. Blacha jakaś wytrzymała się zdawała, ale chyba pozory się mylą, poza tym ten lakiernik z wielką pewnością nie przyłożył się do malowania co widać tu.
pamiętaj przed malowaniem osusz, wuczyść z kurzu brudu i luźnej rdzy;)
A co do roboty tych twoich reperaturek to straszna kaszana
i jeszcze jedno Jeżeli już tych gum nie zakładasz (bo ja też nie polecam) to postraraj się przykleić jakąś elastyczną taśmę na rant narażony na udeżenia kamieni lub też pryśnij barankiem.
pamiętaj przed malowaniem osusz, wuczyść z kurzu brudu i luźnej rdzy
Właśnie tak zamierzam zrobić ;)
A co do roboty tych twoich reperaturek to straszna kaszana
Niestety muszę przyznać Ci rację, jedynie woskiem koloryzującym mogę to zasłonić ;/
i jeszcze jedno Jeżeli już tych gum nie zakładasz (bo ja też nie polecam) to postraraj się przykleić jakąś elastyczną taśmę na rant narażony na udeżenia kamieni lub też pryśnij barankiem.
One już są wywalone. W miejscu ich będzie psiknięte barankiem, taśma nie za bardzo będzie dawała mi pewność.
One już są wywalone. W miejscu ich będzie psiknięte barankiem, taśma nie za bardzo będzie dawała mi pewność.
Ewentualnie rozejżyj się za czymś lepszym co daje bardziej gumową i mocniejszą powłokę niż baranek
np. takie coś czym jest hania oryginalnie zabezpieczona.
Ewentualnie rozejżyj się za czymś lepszym co daje bardziej gumową i mocniejszą powłokę niż baranek
np. takie coś czym jest hania oryginalnie zabezpieczona.
No również dobry pomysł. To byłaby taka listwa w kształcie litery "U", ale wątpię, że znajdę taką, która by ładnie leżała na rantach.
To byłaby taka listwa w kształcie litery "U", ale wątpię, że znajdę taką, która by ładnie leżała na rantach.
Bardziej mi chodziło o taki płyn w sprayu co daje efekt gumy
Coś takiego?
http://www.moto.allegro.pl/item906863388_nowosc_konserwacja_baranek_na_bazie_ gumy_spray.html
o ten baranek powinen być dobry:)
No cóż, za późno się dowiedziałem i kupiłem inny środek. Ale mam nadzieję, że ten mi tez posłuży, jak nie, to wezmę tego "gumowego baranka" :)
Panowie takie malowanie tej rdzy tylko ją zakryje estetyczni i będzie się dalej rozwijać ,już pisałem jak najlepiej postąpić.
używałem brunoxa i stwierdzam ,że produkt firmy boll zwłaszcza ten do nakładania pędzlem daje lepsze efekty zwłaszcza na rant od wewnątrz.
,że produkt firmy boll zwłaszcza ten do nakładania pędzlem daje lepsze efekty zwłaszcza na rant od wewnątrz
A jaki to produkt?? wrzuć linka bo tych specyfików jest multum co chwila
Zaldier co z tego ze dasz brunoxa mimo ze jest swietny i psikniesz barankiem jak za kilka miesiecy zacznie sie robic znowu to samo tylko ze zdwojona sila stad tez odpalilem temat laminatoych reperaturek bo niechce z tym walczyc brunoxem barankiem i szpachla jak zrobil to poprzedni wlasciciel.
...Bartuś...
01-03-10, 18:27
Ale co wy świrujeta pawiana , ten Mondeo znajomego nabil juz 30k km i zadnych oznak pekania ani działan temperatur, o to chodzi ze ktos moze kto ogarnia temat powie co jeszcze mozna dodac / zastosowac do tego zeby zapewnic jeszcze wieksza ochrone przed rdzą. Bartuś wez sie rozbiegnij i w drzewo je*nij , jak ludzie nie robia reperaturek blaszanych tylko szpachluja rdze to peka albo odpada? tylko wtedy kiedy jeszcze bardziej sie rdza rozwinie , dobrze utwardzona zywica trzyma lepiej niz szpachla.
Polaczenie Blachy z włoknem szklanym za pomoca zywicy jak Lozek napisal. Chce to robic po pierwsze ze wzgledu na to ze juz zrobila sie dziura w polaczeniu progu z nadkolem a dwa ze reperaturek nie dostane do coupe a i tak sami z kolega bedziemy rzezbic bo lubimy a wolimy to zrobic z laminatu niz sztukowac z blachy kawalek po kawalku.
Dokladnie tak nie trzeba 30 cm odrazu ucinac tylko 10 po calej szerokosci nadkola ( w moim przypadku )
Jakaś kultura na tym forum obowiązuje więc naucz się jej lub Sam idź w to drzewo uderz...Napisałem To co zaobserwowałem u znajomego który zrobił z laminatu...Z drugiej strony jak ktoś szpachluje tą rdze to chyba żeby sprzedać furkę na allegro żadna zdrowo myśląca osoba nie zaszpachlowała by dziur w nadkolach bo to podwójnie wydana kasa,a efekt na kilka miesięcy...
Zaobserwowales to w czerwonym sedanie kolegi zlodzieju?
...Bartuś...
01-03-10, 19:19
Zaobserwowales to w czerwonym sedanie kolegi zlodzieju?
Masz problem napisz na PW...Bo na łamach forum nie będę tego komentował
Ps.Już chyba jednak w to drzewo uderzyłeś,ale może za słabo,spróbuj jeszcze raz na dobre Ci to wyjdzie...
Specjalnie to napisalem na lamach forum zeby ludzie na ciebie uwazali w kazdym temacie w jaki nie wejda.
To jak ma ktos jakis pomysl moze jero by sie wypowiedzial albo kuba_guzik bo oni chyba w laminacie robia.