PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie śruby zabezpieczające

Son - Goku
28-02-10, 13:56
Witam.

Przymierzam kupno alusków i pytanie.

- Jakie kupić śruby by pasowały do mojego auta i czy warto oszczędzać i kupić jakieś poniżej 100zł ??
(mile widziane linki z allegro)

I teraz pytanko drugie i trzecie.

- Czy kupowanie śrub zabezpieczających wystarcza,by złodziej dał sobie spokój z kradzieżą ??

- są jakieś inne metody też na zabezpieczenie ich ??

szastal
28-02-10, 14:57
Pytanie dobre bo sam się przymierzam do zakupu takowych, niestety więcej ci nie powiem na ten temat jak tylko tyle że prawda jest taka że dla chcącego nic trudnego więc jakich kol wiek byś nie miał zabezpieczeń można sobie z tym poradzić, więc sens wydawania większego siana na to jest znikomy, bardziej się można kierować żeby czasem dało się je bez problemu odkręcić po kilku przekładkach. Pocieszające jest też to że jest to zniechęcające dla złodzieja bo musi się trochę z tym potrudzić, zależy też jakie masz te felgi, bo najbardziej giną niby 14 bo najwięcej aut na takich jeździ, 15 już trochę mniej, tak przynajmniej w Poznaniu jest na jednym osiedlu bo znajomy mi opowiadał że właśnie mu wyprowadzili z hondy city a 15 jak stały na innych autach to stoją, a auto na 14 alu bardzo szybko stoi na cegłach, ale to mogą być tylko takie jego wymysły.

ForestG
28-02-10, 16:46
Kurcze tu jest pies pogrzebany bo tak naprawdę te wszystkie śruby zabezpieczające dają często źle pojęty spokuj... oglądałem program w którym było o złodziejach rowerów i była wzmianka że wielu z nich kradnie również alusy a to dlatego że mają bardzo dobre narzędzie... ciekły azot... była demonstracja zanużali zamki w azocie i je rozpierdzielali... lali azot na alusy... jedno mocne jeb* i naktętka pękała:( Co więcej szkodzi to feldze... Ale to może i lepiej bo może to zniechęcać potencjalnych nabywców...

Son - Goku
28-02-10, 17:53
W sumie,zawsze lepsze to jak nic.

Bynajmniej zwykli złodzieje dazą se spokój.

A tak może inny szybki temacik, bo nie chce nowego kłaść.

Czy koła o rozmiarze 16"/205/50 ET40 wejdą na moje auto jak mam już go obniżonego ??

beribazoo
02-03-10, 13:06
Son-Goku, ja kupilem jedne z tanszych nakretek zabezpieczajacych z allegro co by gnoje z podwórka nie próbowały odkręcać, a profesjonalista i tak sobie poradzi z odkręceniem chocby przez nabicie klucza na nakretke

mickee
02-03-10, 14:41
profesjonalista i tak sobie poradzi z odkręceniem chocby przez nabicie klucza na nakretke

Dlatego trzeba było kupić z wewnętrznym nacięciem żeby nie poszło mu tak łatwo. Ja mam takie jak w załączniku:

http://www.allegro.pl/item941061675_najskutecznejsze_nakretki_zabezpiecz ajace_toyota.html

ForestG
02-03-10, 19:32
oj tak bo jak sie im opłaca litr ciekłego azotu kupić na rower za 600 zł to nie bedzie ich stać na azot do felg... Za które wezmą tyle samo lub więcej. Też myślałem o nakrętkach ale jak mają ukraść to i gwint zerwą. Myślę że jak już kupować to tak jak proponuje beribazoo tanią opcję coby laik się nie skusił spec i tak ukradnie a czy zniszczy przy tym samochód to takim wisi i powiewa a nawet lata koło fiata...

reed2
26-03-10, 01:16
Gdzieś tu na forum czytałem że są jakieś nakrętki z luźnym kołnierzem czy coś takiego i podobno są nie do ogarnięcia przez bandyckich złodziei :). Ktoś coś wie na ten temat i gdzie to można dostać? Te nakrętki które pokazałeś mickee są jednymi z lepszych, ale też nie stanowią wielkiego problemu, wystarczy podobny kształtem klucz przyłożyć, przyładować młotkiem 2 razy i można odkręcać. Chyba osiwieje zanik w ogóle założe felgi :(

havok
26-03-10, 06:42
Ja mam przelotowe i mam przekonanie, że z nimi trudniej, bo się właśnie wbić w nie nic nie da - szpilki na wierzchu. Na szczęście próby kradzieży mnie do tej pory omijały.
Za to pomysł z tymi z luźnym kołnierzem wydaje mi się też niezły.

mickee
26-03-10, 07:28
Gdzieś tu na forum czytałem że są jakieś nakrętki z luźnym kołnierzem czy coś takiego i podobno są nie do ogarnięcia przez bandyckich złodziei :). Ktoś coś wie na ten temat i gdzie to można dostać? Te nakrętki które pokazałeś mickee są jednymi z lepszych, ale też nie stanowią wielkiego problemu, wystarczy podobny kształtem klucz przyłożyć, przyładować młotkiem 2 razy i można odkręcać. Chyba osiwieje zanik w ogóle założe felgi :(

Tak naprawdę, jak ci mają ukraść to ukradną, niezależnie jakie nakrętki zabezpieczające dasz.

reed2
26-03-10, 10:21
Tak naprawdę, jak ci mają ukraść to ukradną, niezależnie jakie nakrętki zabezpieczające dasz.

Owszem, ale szukam rozwiązania które ich w najlepszy możliwy sposób do tego zniechęci. Ja mam ats dtc, a to felga która ma tak gniazda osadzone że nakrętki są niemalże na wierzchu i jakby się uparł to można by kluczem szwedzkim wykręcić.

Mógłbym prosić o jakiś link jak wygląda taka śruba z "luźnym kołnierzem" (nie wiem czy jest to poprawne nazewnictwo) i gdzie ewentualnie mogę ja zakupić?

szastal
26-03-10, 11:50
A co myślicie i jakiś mutekach czy może takich, profesjonalista i tak je ukradnie, ale lokalny głupek pewnie już się za to nie zabierze no i mamy wszystkie śruby zmienione a nie tylko po 1 , http://www.dragwheels.pl/akcesoria.php

Skowron48
21-06-11, 19:00
Sorry z góry za taki odgrzany kotlet(chociaż lepsze bywały :D ), ale wolę zapytać zanim coś kupię.. Czy takie śruby będą dobre?
http://allegro.pl/nakretki-zabezpieczajace-12x1-5-ford-honda-mazda-i1660282554.html
Nie chcę fantować się w profi śruby, bo złodziej jak chce to i tak ukradnie felgi. Felgi też nie są jakieś hiper cuda, ale chociaż będę miał spokojną głowę.

buczeq
21-06-11, 19:16
Sorry z góry za taki odgrzany kotlet(chociaż lepsze bywały :D ), ale wolę zapytać zanim coś kupię.. Czy takie śruby będą dobre?
http://allegro.pl/nakretki-zabezpieczajace-12x1-5-ford-honda-mazda-i1660282554.html
Nie chcę fantować się w profi śruby, bo złodziej jak chce to i tak ukradnie felgi. Felgi też nie są jakieś hiper cuda, ale chociaż będę miał spokojną głowę.

Mam takie same tylko że całościowe czyt. nieprzelotowe i dziś przez przypadek włożyłem zwykły klucz 19 na nią i zwyczajnie wskoczył na niby antykradzieżowe nakrętki i dało sie bez przelotki śrube odkręcić. Także osobiście nie polecam już lepiej dołożyć kilka zł i kupić z wewnętrznym frezem na allegro po 69 zł są

MichałJ
21-06-11, 22:13
Mam takie same tylko że całościowe czyt. nieprzelotowe i dziś przez przypadek włożyłem zwykły klucz 19 na nią i zwyczajnie wskoczył na niby antykradzieżowe nakrętki i dało sie bez przelotki śrube odkręcić. Także osobiście nie polecam już lepiej dołożyć kilka zł i kupić z wewnętrznym frezem na allegro po 69 zł są
Potwierdzam. Ja zgubiłem nasadkę od swoich nakrętek antykradzieżowych i odkręciłem je za pomocą zwykłej nasadki osiemnastki:eek:

Skowron48
22-06-11, 08:32
kupić z wewnętrznym frezem na allegro po 69 zł są
Głupie pytanie, ale nie wiem o co chodzi. :)
To któryś z tych zestawów??
1.http://allegro.pl/najskuteczniejsze-zabezpieczenia-honda-i1670653511.html ??

2.http://allegro.pl/nakretki-zabezpieczajace-honda-civic-solidne-i1667324795.html ??

buczeq
22-06-11, 19:22
Dokładnie te pierwsze wydaje mi się są najlepsze chodzi o to żeby nie dało sie nabić na nakrętkę żadnego klucza, oczywiście wszystko da się odkręcić ale trzeba na to czasu.

Skowron48
22-06-11, 21:01
Ok. To kupię, założę i dam znać czy wszystko jest w porządku. Thx za pomoc. :)

mickee
23-06-11, 08:53
Mam identyczne nakrętki jak te z pierwszego linka. Pasują idealnie. Mają tylko jedną wadę: są długie i jeśli masz alufelgi z dekielkiem to mogą wystawać uniemożliwiając założenie dekielka. Na lato mam alusie z otworami na wierzchu i nie stanowi to problemu, jednak zimówki mam na innych alu i tam już wystają mocniej i nie można założyć dekielka.