PDA

Zobacz pełną wersję : Gumy na nadkolach

dzialos82
28-02-10, 13:23
Witam..po zimie będę rozbił nadkola...i teraz nie wiem czy zakładać te gumy które seryjnie były zakładane na ranty czy zostawić gołą blachę...czy może są inne sposoby zabezpieczenia tego...i jeszcze jedno czy te gumy tylko były nakładane czy zastosowany był jakiś klej?

mc47
28-02-10, 13:41
rozumiem że chodzi o tył i te gumki tylko na ranty

to u mnie były tylko wciskane bez kleju żadnego

ja je wywaliłem bo zbierał się tam syf i wilgoć i się przez te gumy dodatkowo dłużej wszystko trzymało co powodowało szybszą korozję

zabezpieczyć to możesz jakąś masą do zabezpieczania podwozia :)

jak zrobisz nadkola dobrze je wyczyść i połóż właśnie jakąś paćkę też na ranty żeby nie było gołej blachy i co jakiś czas sprawdzaj czy jeszcze tam jest i ewentualnie smaruj ponownie

co do tej osłonki to czytałem jak ktoś też w tą gumę czegoś nasmarował (jakiś twardy smar) założył i się to trzyma i też będzie to jakoś zabezpieczać

a i nie zostawiaj czasem w nadkolu żadnej gołej blachy tylko wszystko zabezpiecz ;)

kamix666
28-02-10, 14:27
jak napisał kolega wyżej wywalic zbiera sie tam woda i caly syf
zdjać i zabezpieczyc

milycoupe
28-02-10, 14:47
jak napisał kolega wyżej wywalic zbiera sie tam woda i caly syf
zdjać i zabezpieczyc

Potwierdzam, zrobiłem tak samo.

lar
28-02-10, 14:58
zdjać i zabezpieczyc
zabezpieczyć ale jak czym i jakimi funduszami trzeba dysponować? Ja osobiści planuje tylne nadkola wymyć porządnie i pomalowac je jakimś środkiem do podwozi (barankiem czy jakąś smołą?) bez zakładania plastików bo wiadomo to wiąże sie z wierceniem otworów itp

molekss
28-02-10, 15:02
ja tych gumowych nakładek nie miałem i bym nie założył, tak jak pisali wcześniej zbiera się tam syf i woda. ja swoje nadkola porządnie umyłem, przemalowałem i te zagłębienia (tam gdzie się zbiera syf) wypełniłem jakąś masą uszczelniającą aby jak najmniej syfu się tam zbierało

zakit
28-02-10, 16:03
zabezpieczyć ale jak czym i jakimi funduszami trzeba dysponować? Ja osobiści planuje tylne nadkola wymyć porządnie i pomalowac je jakimś środkiem do podwozi (barankiem czy jakąś smołą?) bez zakładania plastików bo wiadomo to wiąże sie z wierceniem otworów itp

baranek do podwozi, jest w miare tani i lekki.

lar
28-02-10, 16:20
ok wszyscy polecacie ściągnięcie tej gumy z tylnych nadkoli, ale ja nie wiem czy to do końca taki dobry pomysł bo jak wiadomo nadkola są na tyle zabezpieczone ze rdza sama z siebie nie przeżre sie przez lakier podkład i ocynk do blachy, a stanie się to w tedy kiedy tych 3 zabezpieczeń nie będzie, a kiedy ich nie będzie? a wtedy kiedy np kamień obije rant nadkola do gołej blachy. Więc te gumy są po to zeby zabezpieczyć przed taką sytuacją.

lozek
28-02-10, 17:48
Po 1 z tego co wiem błotniki nie są ocynkowane w 5 i 6 genie ( w innych nie mam pojecia ) Te gumy trzeba wywalić, bo za słabo przylegają. Jeżeli ktoś je zdejmie, oczyści wszystko, osuszy, następnie założy owe gumy i załata czymś szczeliny między gumami a blachą to może tak to zostać, w innym przypadku gumy przyspieszą rozprzestrzenianie się rudej na błotniku (pod nimi będzie kraina wiecznej wilgotności)

Ja je mam u siebie, na wiosnę wywalę je, oczyszczę to co jest pod spodem i zakonserwuje.

lar
28-02-10, 21:09
a czy te gumy to ot tak sie po prostu wyciąga? i później nie ma żadnych problemów zeby je z powrotem włożyć? czym konserwujesz?

lozek
28-02-10, 21:28
U mnie się da zdjąć w parę sekund i założyć również (6gen HB EJ9). Nie wiem jeszcze czym będę konserwował.

misiek707
28-02-10, 22:12
Ja zdjąłem na jesień gdy robiłem konserwacje. Porządnie kilkoma warstwami pomalowałem te ranty i wszystko jest git. Wiele osób twierdzi, że te uszczelki tylko zatrzymują wodę i przyśpieszają korozje. Ja po zdjęciu nie zauważyłem żadnej rdzy ale postanowiłem nie zakładać ich drugi raz i nie żałuje jak na razie :P

pwl
01-03-10, 13:34
Korozja w VI na nadkolach rośnie tylko na końcówkach - tuż przy zderzaku i tuż przy progu, nie sądzę, żeby gumy miały aż taki duży wpływ. Widziałem swoje wycięte ranty i brzegi dziura, reszta zdrowiutka 100%. Gumy są od ochrony przed kamykami itd, co Wam po warstwie baranka czy czegotam, skoro jeden kamyk może to rozwalić w ****u? Miałem zdanie podobne do Waszego do czasu, kiedy lakiernik powiedział mi, że bez tych gum rudą miałbym na całym rancie, od kamyków właśnie.

lar
01-03-10, 15:11
ja uważam ze po prostu raz na jakiś czas trzeba ją zdjąć i umyć, ten rowek gumy jak i rant. Ja własnie dzisiaj tak zrobilem, umylem później przesmarowalem ranty towotem zeby wilgoć sie tak nie zbierała i założyłem.

dzialos82
01-03-10, 16:07
towotem?...te gumy już trochę odstają na końcach wiec nie wiem czy tu jakiś klej by się nie przydał

Mati_1979
01-03-10, 16:50
najgorsze jest to że te gumy mają wzmocnienia metalowe które ulegają korozji i po części to z nich rdza idzie w nadkola.

dzialos82
01-03-10, 19:04
najgorsze jest to że te gumy mają wzmocnienia metalowe które ulegają korozji i po części to z nich rdza idzie w nadkola.

..rdza idzie dlatego że zderzak obciera o róg nadkola i tam sie wszystko zaczyna:(
..dziś się przeraziłem ..jeden blacharz krzyknął mi 1500pln za rdze na nadkolu!!!

SajmonLP
01-03-10, 19:17
1500zł ? to chyba daje nowy cały błotnik tylny made in japan i maluje go na perfekt a do tego modzi silnik :D

Tompro
01-03-10, 21:17
A jakby dać uszczelke gumową na łączeniu zderzaka z nadkolem? W sumie powinno pomóc. Co do gumy na rant to możnaby też pomyśleć o jakiejś nowej uszczelce o kształcie U ale bez wzmocnienia metalowego w środku.

Mati_1979
01-03-10, 23:00
.rdza idzie dlatego że zderzak obciera o róg nadkola i tam sie wszystko zaczyna

oryginalnie w miejscu łączenia zderzaka z nadkolem powinien być plastikowy kołek z plastikową podkładką w który wkręca się wkręt więc bezpośrednio nie powinno obcierać.

endriu21
04-03-10, 23:55
ja osobiście wywaliłem te gumki, wymyłem cale nadkole benzyna wypryskałem barankiem i założyłem plastikowe nadkola, dodatkowo mam ciszej i zderzak ładnie się trzyma bo na tych kolkach był mały luz na zderzaku.

aleks_ej2
05-03-10, 19:43
@endriu21 gdzie kupiłeś nadkola na tył? oryginalne czy coś w tym stylu: http://www.allegro.pl/item914746699_nadkole_nadkola_honda_civic_91_95_95 _01_tyly_tyl.html ?

endriu21
05-03-10, 20:36
w 4cars kupiłem tzw rzemiosło, niby miało być do ej9 ale średnio pasowało, w ogóle wejść nie chciało w nadkole :) ale przyciąłem tu i tam i jest gites.

można powiedzieć ze takie jak z linku

Mati_1979
05-03-10, 20:39
@endriu21 gdzie kupiłeś nadkola na tył? oryginalne czy coś w tym stylu: http://www.allegro.pl/item914746699_..._tyly_tyl.html ?
Opalarka i jazda!! ;)

-Wolf-
15-04-10, 13:02
Też mam takie plastikowe coś. Niedawno dałem reperaturki błotników do zrobienia i przy okazji wyszło, że nadkola od środka też są miękkie. Blacharz miał zrobić na cacy i dodatkowo poradził założyć te plastiki. Niby jest si ale coś mi nieco obciera jak wjadę w dziurę albo jak wychodzę z ostrego zakrętu, więc pewnie sprężyna trze. Jutro jadę na polerkę do nich i przy okazji dotną tak żeby nie haczyło.