Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wskaźniki deski rozdzielczej

jeepens
13-08-06, 23:24
witam,
od niedawna posiadam civica 6gen i mam problem /pytanie z 2 rzeczami
1)na desce jest prócz 3 duzych zegarów ,14 małych wskazników do tej pory zaświeciło
mi się kilka,mam tą instr.obsługi z forum ale tam nie ma opisu co wyświetlają dokładnie -do tej pory widziałem tylko otawrta klape z tylu ,reczny, srs, akum chk,kierunki i olej
czy jest rezerwa np? lub ze swiatla sa wlaczone? maktos moze opis?
2) chcialbym zmienic 1 zarówke -przy obrotku miedzy 0 a 2000 nie poswietla -penie spalona jakie to zarówki moc ksztalt wyglad nie wienm jaka kupic

wielkie dzieki za wskazówki pozdrawiam

rAku*
14-08-06, 01:06
2) jak ja wyjmiesz to bedziesz wiedzial ;)

cubuz
14-08-06, 01:42
2) jak ja wyjmiesz to bedziesz wiedzial ;)
1) bedziesz mogl tez zajrzec jakie masz kontrolki.. ;)

jeepens
14-08-06, 02:39
...............faktycznie .............na ....... mi w takim razie forum ..... :evil:

rAku*
14-08-06, 03:07
Przecierz to forum gejowskie wiec jak nie jestes gejem to nie wiem czego tu szukasz ;)

prz3mo
14-08-06, 11:47
witam,
od niedawna posiadam civica 6gen i mam problem /pytanie z 2 rzeczami
1)na desce jest prócz 3 duzych zegarów ,14 małych wskazników do tej pory zaświeciło
mi się kilka,mam tą instr.obsługi z forum ale tam nie ma opisu co wyświetlają dokładnie -do tej pory widziałem tylko otawrta klape z tylu ,reczny, srs, akum chk,kierunki i olej
czy jest rezerwa np? lub ze swiatla sa wlaczone? maktos moze opis?
2) chcialbym zmienic 1 zarówke -przy obrotku miedzy 0 a 2000 nie poswietla -penie spalona jakie to zarówki moc ksztalt wyglad nie wienm jaka kupic

wielkie dzieki za wskazówki pozdrawiam

A nie wpadles moze na to, ze licznik a raczej miejsca na kontrolki sa robione pod wiele wersji auta? To, ze masz tam miejsca na kontrolki nie znaczy, ze w Twoim aucie tam są...
NIe szukaj dziury w calym bo wlasnie tak ma byc jak masz. Kontrolki swiatel mijania nie ma (podswietla sie jedynie wtedy deska rozdz.), oprocz tych co wymieniles jest jeszcze kontrolka swiatel drogowych. Kontrolka rezerwy nie wystepuje zawsze.

greczko
14-08-06, 15:10
rAku* napisał/a:
2) jak ja wyjmiesz to bedziesz wiedzial

1) bedziesz mogl tez zajrzec jakie masz kontrolki..

Własnie dzisiaj wyciągnąłem całą konsolę i w przeciwieństwie do tego, co pisze "raku" i "cubuz" - nie jest to takie oczywiste jakie są tam kontrolki i żarówki. Większa żarówka podświetlająca zegary nie ma oznaczenia, natomiast na jej oprawce jest oznaczenie Toshiba V-2. Jeszcze nie zdążyłem podjechać do sklepu i nie wiem, czy sprzedawca wg tego oznaczenia sprzeda mi odpowiednią żarówkę.
PS. Panowie żartownisie :D , chyba przyznacie, że znacznie fajniej jest mieć symbol części, aby nawet telefonicznie sprawdzić jej dostępność w sklepie, niż ją wymontować i latać po mieście z tą częścią (w tym wypadku z żarówką w rączce i rozbebeszoną konsolą).

qba1983
14-08-06, 15:49
czlowieku, jestes z wawy wiec nie panikuj, w kazdym sklepie z elektronicznymi czesciami znajdziesz,to sa stndardowe zarowki i HONDA patentu nie ma na te zarowki :P
moge powiedziec ze te do podswietlenia zegarow(te wieksze) maja oznaczenie W5W kosztuja(w lodzi) 2zl

jeepens
14-08-06, 22:23
ok panowie nie podniecajcie sie tak
myslalem ze jak rzuce pytanie to ktos po prostu podpowie
pomoze (tak przy innych forach to dzialalo) lub nic nie napisze gdy nie wie lub nie ma ochoty na pisanie a tymczasem posypały sie amatorskie teksty od gejostwa do uwag typu" wyjmiesz to zobaczysz na oczy" .chcąc tego uniknac napisalem pierwszy post .Moze ktos to juz praktykowal i podzieli sie
informacjami-tak jak greczko (dzieki stary) którego pomys o zadzownieniu do sklepu jest prostszy niz
wyjmowanie calej dechy aby dowiedziec sie jaka tam siedzi żarówa i to nic nie znaczy ze on jest z wa-wy i ma duzo sklepów wy macie przeciez internet -(taka podpowiedz) jak bym wiedzial jakiej zarówy szukac zamowilbym w necie......simple!!!

p.s. jednakze nie gniewam sie i szanuje kazdego kto napisal cokolwiek
nie zajrze tu wiecej więc nie odpisujcie-mozecie po mnie pojechac
pozdro oby wasze "hanie"spraowały sie super ,bo moja jest ok fajne autka

qba1983
14-08-06, 22:55
wrazie gdybys jednak zajzal to przeczytaj i posluchaj:
sam jak spalily mi sie te zarowki to nie wiedzilem jakie kupic, w necie znalazlem jakies zdjecia ale i tak mi to malo mowilo, bo nie wiedzialem o czym w ogole mowa, ile sztuk mi bedzie potrzeba. wykrecilem doslownie 6 srobek w desce i zajelo mi to 10-15min(tak na spokojnie) rozejzalem sie co i jak, policzylem ile czego(dla pewnoosci sprawdzilem napiecie) i poszedlem do sklepu bez zarowki, powiedzialem tylko srednice zarowek i ze na 12V. pan zapytal sie do czego mi to , ja grzecznie odpowiedzialem ze do podswietlania deski rozdzielczej w aucie marki HONDA. pan odrazu zaskoczyl i pokazal mi to czego szukalem. to wszystko. :grin:
czytalem nie raz na forum o tych zarowkach i juz rozne nazwy slyszalem na te zarowki,wiec po co by ci bylo mieszac w glowie...
Jak chcesz to moge ci wyslac zdjecie tych zarowek.(to tak na zgode :D )

p.s. po za tym to w archiwum tego forum cos pewnie znajdziesz o zarowkach, a jak nie na tym forum to na innym. trzeba troche poszukac samemu, nie wiem dlaczego wszyscy mysla ze jak zadadza jakies pytanie(najczesciej kolejne z rzedu) to zaraz ktos odpowie 1001 raz :D
pozdrawiam

cubuz
14-08-06, 23:48
nie chce mi sie do konca czytac tych tekstow na 2 strony na temat zarowek od podswietlenia, ale:
1. Jedziesz zatankowac auto, idziesz zaplacic, mowisz panu ze chcialbys jeszcze zarowki od podswietlenia zegarow, pan ci daje i mozesz se je wsadzic gdzie chcesz - taka to ciezka sprawa z dostepnoscia.
2. Sciagasz manuala (jest na samej gorze post z linkami(sa po polskiemu, angielskiemu i pewnie w wielu innych jezykach)), nie sapiesz, sprawdzasz tam, i patrz punkt pierwszy.
3. Odkrecasz 2 sruby (w 6 gen tak jest, podejrzewam ze w innych b. podobnie), wyjmujesz panel z zegarami, przekrecasz oprawke z tym napisem "toshiba" i wieziesz na stacje, reszta jak w punkcie pierwszym.
4. Uzyc szukajki i popatrzec w innych postach w ktorych jest mowa o wymianie zarowek na kolorowe i inne swiecidelka i potem pkt 1.

zamiast pitolic tu i pisac o naszym poczuciu humoru sam bys ruszyl d..pa lub glowa i zamiast marnowac czas na sapanie tutaj zalatwil to.

pozdrawiam http://terror.nazwa.pl/cubuz/images/banana.gif