PDA

Zobacz pełną wersję : stuka przy hamowaniu

mpepe
27-02-10, 21:54
Witam, przeczytalem wszystkie tematy na forum ale nie znalazłem odp problem polega na tym:
od jakiegoś czasu waliło mi przy hamowaniu ewidentnie wina tarcz (made in china JC) szarpało kierownicą i waliło mi w pedał zawiozłem dzisiaj do kolesia przetoczył rozpędzilem furę do 50 potem do 100 idealnie przed domem depnąłem bardzo mocno na pedał i cos mi stuka. Przejechałem teraz 60km próbowałem co chwile mocno hamować ale cały czas to samo. Te stuki są inne niz przedtem nie szarpie kierownicą ani nie ładuje po pedale hamulca wyglądana na to że nie wina tarcz,
sprawdziłem koła - dokręcone,
potem rozebralem wszystko jeszcze raz
zdjąłem zaciski wyjąłem klocki wygląda że jest ok skrecilem dojeb...em wszystko porządnie i dalej to samo.
Im mocniej wciskam tym głośniej stuka. Wydaje mi się że halas dochodzi nie z koła a raczej gdzieś po środku ale mogę się mylić. Klocki siedzą bardzo ciasno w zaciskach raczej nie one bo nawet miałem problem żeby je wyciągnać z zacisku tak ciasno siedzą. Aha i przy jeździe po dołkach słychać jakieś stuki obstawiam końcówki drążka kier albo łącznik stabilizatora tuleje stabilizatora wymienione sworznie wahacza też. Proszę o pomoc

pawelek_krak
27-02-10, 22:04
A sprawdzałeś luzy na simerblokach wachacza?

mpepe
28-02-10, 00:29
czy chodzi ci o silentblok ? jeśli tak sprawdzilem jest ok. A kto miał wywalony magiel? czy przy maglu zawsze szarpie kierownicę i pedał hamulca skacze? mógłbym wtedy wykluczyć maglownice.

Piatek
28-02-10, 15:15
ja mam to samo, tez mi stuka ale wiem co to :D Sworzeń górnego wahacza . Na nim mam delikatny luz, gadałem z innymi mechanikami i tez to potwierdzili ze sworzeń moze tak stukac.

JulekCIVIC
28-02-10, 15:25
podnies auto nie zdejmuj kola tylko zlap za nie i mocna szarp zlokalizujesz gdzie puka...
jesli miales krzywe tarcze to ci wywalilo jakies tulejki wachacza,

mpepe
28-02-10, 15:57
sworzeń był wymieniony 2 miechy temu, głupi diagnosta na szarpaku powiedział mi że stuka mi górny lewy i prawy sworzeń kupiłem mechanik rozebrał i okazało się że wywalony jest jeden dolny wiec wymieniłem juz cały komplet 4.

jak ruszam kolem nic nie stuka we wszystkie strony jutro jade na jakąś inną stację niech zdiagnozują, dam znać

mpepe
01-03-10, 20:45
po dzisiejszej wizycie w warsztacie na szarpakach : diagnoza wybita guma dolna wahacza, co do stukających hamulców mechanicy nie mają pojęcia :-( lipa byłem u dwóch prawdopodobnie czeka mnie wymiana tarcz i klocków i zobaczymy dalej co będzie. Jeszcze mam pytanie czy zakładając tarcze po przetoczeniu możliwe że założyłem lewą na prawą stronę czy to może miec jakieś znaczenie że się coś tłucze ?

JulekCIVIC
01-03-10, 23:00
po przetoczniu tarcze sa jednakowe, tzn proste wiec niewazne gdzie je zalozysz, a co do tuleji to wymien je i powinno ustac stukanie podczas hamowania

mpepe
02-03-10, 10:19
dzisiaj zamowiłem tuleje

mpepe
05-03-10, 08:06
problem stukania rozwiazany = nowe tarcze i klocki boscha i wszystko śmiga wcześniej miałem firmy JC odradzam dobre spowalniacze natomiast z hamulcami nie mają nic wspólnego teraz na boszach muszę się przyzwyczaić bo są dużo wrażliwsze na pedał hamowania i można polecieć na kierownice :-)

tuleje jeszcze nie doszły zamowilem w hondzie oryginałki

Tempa-strzała
05-03-10, 11:05
To prawda dobre tarcze i dobre klocki np lucas, nissin i homulce się poprawiają