PDA

Zobacz pełną wersję : Gwint - Obsługa

kaktusr
26-02-10, 19:03
Witam

Słuchajcie sprawa wygląda następująco. 2 lata temu kupując moje auto zakupiłem je już na gwincie który pozostawił poprzedni właściciel. Kit H&R regulowana tylko wysokość. Oczywiście nie zostawił mi klucza żadnego do regulacji i w takim nie ruszanym stanie nie wiadomo od ilu lat jeżdżę. W lato 2009 przesmarowałem powierzchownie jakimś smarem miejsca gwintu które były widoczne aby podczas zimny nie działa na gwint sól itp rzeczy. Jak można się domyślić na gwincie znajduje się piasek a idzie lato i postanowiłem trochę pokręcić :) Więc mam pytanie.

1. Czym najlepiej oczyścić gwint z brudu tak aby móc nim swobodnie pokręcić są jakieś środki może np. w sprayu ?
2. Po ustawieniu odpowiedniej wysokości czym najlepiej to zabezpieczyć aby było OK.

Pozdrawiam

LIO
26-02-10, 19:12
jak sie zapiekło to ciezki temat, najlepiej to zdjac rozkrecic i wstawic w nafte zeby polezalo w niej i potem probowac krecic i rozruszac
mój gwint tak sie moczy by go na wiosne zalozyc
dzialam zgodnie z instrukcja Lcfr'a :)

kaktusr
26-02-10, 19:20
Czy się zapiekł to nie wiem bo nie próbowałem jeszcze nim kręcić. Gdzie jest ta instrukcja Lcfr'a ? bo nie mogę jej znaleźć.

LIO
26-02-10, 19:51
nie ma na forum
mi tak polecil poprostu, wiec napisalem, zeby nie bylo ze sie tu madrze :)

kupic rope wziac strzykawke, wstrzyknac dobrze w ten gwint, owinac szmatami i nasaczyc je tez ropą, tak by nie odparowywalo za szybko
co jakis czas podlewac to wszystko, by stalo w tej ropie
mozna dodawac innych odrdzewiaczy, itp

kaktusr
26-02-10, 21:07
Kurcze a jest jakiś mniej inwazyjny sposób ? Chodzi mi o nie zdejmowanie gwintu (jeżeli okaże się zapieczony) Jakiś WD-40 w dużych ilościach czy coś ? Bo raz że nie mam jak tego zdjąć a Dwa nie mam drugiego zawiasu który mógł bym założyć a auto do użytku na co dzień służy.

LIO
26-02-10, 21:26
najpierw to dokup sobie klucz
na allegro 20-30 zl
i spróbuj pokrecic gwintem
moze dziala
jak nie, to psikaj czym da, chociaz u mnie WD40 narazie nie pomoglo