Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie wzkaznika paliwa

esco
13-08-06, 01:31
Jak wiadomo wzkazniki poziomu paliwa w H do najdokladniejszych nie należą, lecz nie w tym rzecz ......

zaczeło sie tak, ze wzkaznik w moim cifie raz po raz (z niewiadomych przyczyn) stawal sobie na "full" .... postał tam troche po czym opadal wzkazujac wlasciwy poziom w baku.
Z czasem zatrzymywal sie coraz czesciej, az w koncu utknol tam na dobre...

Odwiedzilem wiec znajomego mechanika, i kierujac sie logiką i wiadomosciami zaczerpnietymi na forum zaczelismy od wyjecia pływaka ... poszło gładko ...

pływak bez zastrzeżeń, nie topi sie (jak to mialem w oplu) ... przy podlaczeniu go pod woltomierz i testowaniu, daje ładny sygnal co pieknie widac na wczesniej wymienionym przyrzadzie ... dla pewnosci podlaczylismy tez inny plywak (z nissana) ... brak reakcji wzkaznika paliwa w desce rozdzielczej.

W tym momencie, lekko zbity z tropu zabralem sie do sprawdzania kabli ... a raczej sygnalu, ktory dociera do zegarów ... i tam wszystko wydaje sie wporzadku ...

Posprawdzalem sciezki drukowane z tylu zegarów ... i one wydaja sie nienaruszone.

Zostala wiec opcja , walnietego samego wzkaznika w desce rozdzielczej (zadko spotykana bolączka, i jakoś nie wydaje mi sie mozliwa)

Pytanie do szanownych kolegów ... czy ktos mial podobny problemik, i jak sobie z nim poradzil ?

PS Dodam tylko ze Honda jak wiekszośc japońców, ma własny patent (wzkaznik pokazuje stan paliwa po wylaczeniu stacyjki) z pływaka wychodzą dwa kable (+ i - z masy) zas do zegarów dochodzą juz 3 kable i na podstawie zmiennego oporu pradu, pokazują ów nieszczęsny stan paliwa :((

Lord_ZED
13-08-06, 14:49
Też pare razy mi się zawiesił przez co omal wachy mi na autobanie nie brakło. Pewnie jedynym rozwiązaniem jest wymiana wskaźnika na nowy.
Mi obecnie obrotek szaleje na luzie pokazuje 0rpm :/ i się przywiesza czasami musze coś wymyśleć ;) .

Pozer
15-08-06, 11:22
Mam niestety to samo u siebie.
Ni z gruchy ni z pietruchy wskaźnik opadł na samo dno. Myslałem że brak paliwa ale dolałem dość sporo benzyny i cały czas lezy.
Nie mam pojęcia co jest grane.
Tez ostatnio załozyłem taki sam temat ale oczywiście został zamknięty przez wszechobecnych moderatorów.
Proponuję aby na następny raz gdy zamykacie temat podać linka do podobnego tematu skoro uwazacie iż taki jest a nie pisać tylko UŻYJ OPCJI SZUKAJ :evil:

waldano
15-08-06, 11:50
miałem bardzo podobny objaw w swojej Hance , kupiłem ją zresztą już z ta wadą i po sprawdzeniu wszystkiego wyszło jednak że to wskażnik w desce rozdzielczej , bardzo trudno było dostać sam wskażnik , niestety sprzedający mają z reguły liczniki w całości , ale tym razem uzbroiłem się w cierpliwość i polowałem na aukcjach na taki wskażnik , po kilku tygodniach znalazłem z jakiegoś rozbitka z tym , że sprzedający nie dawał gwarancji , że coś wogóle z tych liczników działa ale cena była śmieszna więc zaryzykowałem no i opłaciło się , po wymianie tego wskażnika do dziś się cieszę jego poprawnym działaniem