Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1.7ctdi rozrusznik siadł

zuluswek
25-02-10, 17:46
witam mam civica 2002r. 1.7 ctdi i nie ładuje mi alternator ... dzisiaj go wykręciłem i w waku pompie znajdował się olej. Powinien tam być? A drugie moje pytanie to gdzie we Wrocławiu znajduję się jakiś dobry sprawdzony mechanik który może sprawdzić co się dzieje z tym alternatorem. NiE chce go rozkręcać itd póki ktoś mi kto się zna nie powie co sie z nim stało ( mam nadzieje, że to tylko szczotki albo jakaś inna drobnostka)

agent
26-02-10, 07:25
Widzę że alternator to standard w CTDi. W ciemno obstawiałbym mostek diód prostowniczych. Powinien to naprawić każdy zakład zajmujący się alternatorami, ewentualnie na allegro dostaniesz nówkę zamienik za 400 zł razem z pompą i kółkiem. W waku powinien byc olej.

xavier85
26-02-10, 09:45
taaa to bedzie mostek diodowy;)..mostek hitachi <czy jak to sie pisze> 60pln foch elektryka ktory musi to zrobic pewnie ze 100PLN;)..a tak jak pisal agnet jak to nie to, to nowka z pompa i kolkiem 400;)..tylko podmienic:)

zuluswek
27-02-10, 11:02
dzięki, że się zainteresowaliście tematem. Tak jak mówiliście były to diody. Mechanik wziął z robocizną i ze wszystkim 150 zł i dał pół roku gwarancji. Dzisiaj będę składał wszystko do kupy :) Jak coś to byłem na dąbrowskiego we Wrocławiu u mechanika jak na razie polecam ;)) tanio i facet sie zna na rzeczy :)

agent
27-02-10, 16:48
Tylko dlaczego w temacie jest o rozruszniku? :)

xavier85
27-02-10, 21:55
tez mialem zadac to pytanie:D..co ma rozrzusznik do alternatora??:):D..widac jeszcze dluzo musze sie uczyc:)..pozdro i bezstresowaej jazdy zycze;)

civic03
28-02-10, 18:49
mialem tez problemy z alternatorem tylko poplynalem na tym 1300 zl
-holowanie auta 400km
-nowy alternator niestety za 600zl (nie znalazlem tanszego)
- akuma bo strasznie spuchł przez zimę
-robocizna i 1,5 tyg bez auta (przez szukanie alternatora)

zuluswek
03-03-10, 19:02
co do nazwy tematu to coś mi się w głowę rozrusznik wkręcił i tak jakoś zostało ... edytowałem post i nic. Co do alternatora śmiga, aż miło. Ale był problem wogóle z wyjęciem go itd. Trochę grzebania ... co za japniec wpadł na pomysł, żeby go zamontować gdzieś na dole :confused:? Przed rozkręceniem czytałem, że trzeba ściągać cały przód (tzn. lampy zderzak, chłodnice od klimy, i od silnika) to się troche szczerze mówiąc przeraziłem. Na szczęscie da to się zrobić wypinając tylko górną część "grila" i zderzaka, wykręcając ten słupek po środku przed chłodnicą i wyciągając chłodnicę silnika. Jak by ktoś miał problem to słuzę pomocą jak coś :) ja wydałem na naprawę:

sprawdzenie rozrusznika - 10zł
naprawa wraz z częsciami itd itp - 150 zł
płyn do chłodnicy ;) - 30 zł
czas roboty (praca i dłubanie w garażu bez swiatła przy halogenie od 17-do20-21 + szukanie mechanika) ok 4 dni

pozdrawiam i jeszcze jedno ;) zimoooooo "uciekaj" :D

xavier85
03-03-10, 20:26
japonczycy maja maje raczki to tak wsadzają na "wyliż jaja" w sensie w ciasne miejsca;)..zimo akyyszzzz;p

pimbartosz
13-04-10, 22:03
a po czym poznać ze alternetor siada? jakie są objawy?