PDA

Zobacz pełną wersję : ssanie nie odpuszcza?? pomocy

dmx
24-02-10, 14:41
panowie pytanie mam problem ze ssaniem w moim b18c4 sytuacja wygląda następująco.....

odpalam auto i wchodzi od razu w kosmiczne obroty gdzieś 2tyś obrotów,ruszam,auto normalnie jedzie,z tym ze po przejechaniu kawałka drogi temperatura normalnie się podnosi aż dochodzi do 90stopni tyle że ssanie nie odpuszcza,dalej kręci się na wysokości 2tyś co najwyżej spadnie do 1500-1700obrotów.......

dopiero jak zgaszę samochód i ponownie odpalę obroty spadają poniżej tysiąca....

tak jest za każdym razem kiedy samochód ostygnie:( pomocy

zakit
24-02-10, 15:19
krokowy moze? :)

dmx
24-02-10, 15:25
wczoraj czyszczony ale zero poprawy:(

RadekLwo
06-12-10, 22:25
siema. w moim d16y7 jest doslownie to samo. nie wiem gdzie szukac przyczyny...krokowy czy cos jeszcze to moze byc?

Muzyk-Grzes
07-12-10, 11:17
Regulacją obrotów zajmuje się komputer ,postawił bym na 2 punkty pierwszy to zrobić reset kompa, drugi obniżyć obroty na przepustnicy śruba regulacyjną (ewentualnie wyczyścić przepustnicę)

RadekLwo
07-12-10, 17:12
jak zrobic ten reset? druga sprawa ze mozna odczytac bledy z blyskow, tylko teraz tak, ta lampka jest za nogami pasazera pod dywanikiem? w preli tak bylo

Muzyk-Grzes
07-12-10, 20:51
Reset można zrobić wyjmując bezpiecznik 7,5A o oznaczeniu Back Up (skrzynka bezpieczników pod maską) lub wyjmując minusową klemę z akumulatora na jakieś 10 sekund. Samodiagnostyka to juz jest tu tyle razy opisana że łatwo znajdziesz. Lampka nie jest nigdzie schowana to ikonka check engine na desce rozdzielczej.

RadekLwo
08-12-10, 16:00
olaboga dzieki :P to juz francja elegancja jak na desce wyswietla bledy :P dzieki. pozdro

Kordulas
08-12-10, 20:29
A może wie ktoś jak jest z silnikiem D13B2 U mnie jest taka sytuacja że kiedy odpalam wskakuje na 3 tys obrotów Tak trzyma około 2 minuty potem na 15-20 sekund na 3.500 obrótów a potem do 1.500 Ujade kawałek i spada nawet do 0.5 tys obrotów.... Jest tak za każdym razem kiedy odpalam zimny silnik. Kiedy jest rozgrzany odrazu wskakuje na 1.500 i po chwili na 700-500 obrotów. Troche duzo liczb ale chciałem dokładnie przekazać jaki mam problem :/ wydaje mi sie ze to moze być coś przestawione ze ssaniem ale nie wiem gdzie to sie ustawia a moze coś trzeba wymienić POMOCY

Muzyk-Grzes
09-12-10, 00:23
Ssanie jak wiadomo reguluje się w D13B2 śrubą regulacji obrotów na ssaniu....
Napisał bym którą i jak ,ale jak widzę po prostu nie chce ci sie poszukać, dodam że ja też przechodziłem ten temat i bardzo dokładnie go opisałem na tym forum...
Z resztą manual też to bardzo dokładnie opisuje.
Pozdrawiam
edit: z nudy znalazłem ci ten temat: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?32662-Problem-z-Obrotami-w-Honda-Civic-V&highlight=wysokie+obroty+ssaniu bo może jesteś z Zatorza a ja znam kilka osób stamtąd:p

Kordulas
09-12-10, 17:24
Dzięki Muzyk-Grzes pocztałem troche i chyba wiem o co chodzi Zobacze tam do gaźnika Moze gdzieś w okolicy znajde kogoś kto mi to ustawi a jak nie to sam spróbuje... Ja mieszkam na 5 os :P dzięki za pomoc ;)

Muzyk-Grzes
09-12-10, 17:32
Ściągnij sobie manual (Honda civic sam naprawiam) i tam na stronie 109 jest opisane jak regulować obroty na jałowym biegu a na 110/111 jak wyregulować ssanie.
Szedłem kiedyś z Zatorza na 1 osiedle to chyba przez 5 przechodziłem?

Kordulas
10-12-10, 00:39
dzięki za namiary ;) Juz mam książke w pdf. :) Przyda sie.