PDA

Zobacz pełną wersję : Ściąga przy przyspieszaniu

mitorek
23-02-10, 10:03
Witam Odebrałem autko od mechanika (wymiana przegubu prawego) i mam problemik bo jak ruszam to ściąga na lewo. Jad dodaje gaz to leci na czołowe :) a jadąc bez dodawania gazu i przy hamowaniu leci prosto. co to możne być będę wdzięczny

[H] Dylu [H]
23-02-10, 10:10
Witam Odebrałem autko od mechanika (wymiana przegubu prawego) i mam problemik bo jak ruszam to ściąga na lewo. Jad dodaje gaz to leci na czołowe :) a jadąc bez dodawania gazu i przy hamowaniu leci prosto. co to możne być będę wdzięczny

niech mechanik sprawdzi czy wszystko jest poskręcane w układzie kierowniczym, i może warto by sprawdzić zbieżność zawieszenia.

a może coś spartolił i nie masz napędu na lewe koło :D

artek0903
23-02-10, 16:33
sprawdz tuleje wahacza dolnego od strony nadwozia

pawelek_krak
23-02-10, 22:49
Może coś w układzie hamulcowym ociera.

perkus
23-02-10, 22:54
Boli go pewnie zły przegub. U mnie tak było jak wyskoczyła kulka z przegubu, ale to przy 220 na lodzie, no i jedne koło, to 440:P i potem też ściągało, bo wylazła półośka z przegubu troche. Czyli Twój może być za długi:)

djhubertusss
23-02-10, 23:02
Witam. Podepnę się do tematu. Mnie ściąga jak dodaje gazy w prawo.Wiem że mam do wymiany lewy przegub i prawy tylni amortyzator więc to wymienię. Sprawdziliśmy z kumplem co robi na diagnostyce także tuleje wahaczy przednich i nie ma luzów na nich ale troszkę gumy są sparciałe. Co sądzicie je też wymieniać? czy ten amortyzator, który już prawie nie ma tłumienia może być przyczyną tego ściągania?

lyski1981
23-02-10, 23:45
moim zdaniem zbieżnosć,po robocie mechanika zazwyczaj trzeba zbieżnosć ustawić

rp.losiu
26-02-10, 23:35
zbieżność to przecież podstawa przy rozbieraniu drążków ;) dlatego warto zrobić na raz wszystko, u mnie ustawienie zbieżności 80 zł..

badboy0700
28-02-10, 21:15
ale co ma zbieżność do przegubu? to chyba wogóle nie jest ze sobą zwiazane jak się nie wykręca końcówek ani drążków to nie powinno nic przekosić. bardziej bym obstwiał ze coś jest niedokręcone albo mało powietrza w kole

Dissnej
19-03-10, 13:06
Odgrzewam trochę. Wczoraj odebrałem H od swojego mechanika. Wymiana prawego przegubu, klocków, szczęk, dokładna kontrola zawieszenia. Wszystko git a jednak zarówno przed tą wizytą jak i po podczas ruszania auto skręca w lewo. Przy przyspieszaniu nie jest to wyczuwalne. Zbieżność na oko:) jest w porządku, gumy równo wytarte. Nie będzie to wina opon bo było tak na letnich i tak jest na zimówkach. Co w takim wypadku obstawiacie, mimo wszystko sprawdzić zbieżność?

artek0903
19-03-10, 13:12
na oko

na oko to chlop umarl ;) sprawdzic

Dissnej
19-03-10, 17:28
na oko to chlop umarl
Wiedziałem, że taka będzie pierwsza odpowiedź a mimo wszystko się łudziłem:D sprawdzę:)

piotrstrojek
20-03-10, 08:49
To ja wam coś podpowiem od siebie. Ostatnio - misięsiąc temu zrobiłem przed przeglądem całe zawieszenie - przód i tył. Miesiąc po naprawie, autko mi zaczęło przy hamowaniu ściągać na prawo a przy przyspieszaniu w lewo. Sprawdziłem hamulce i wyszły ok. Ręce mi opadły, na szczęscie trafiłem na kumatego mechaniora. Wziął furę na podnośnik, łom w łapę i zaczął sprawdzać pokolei każdą gumę. Okazało się że jeden silentblock był przerwany i miał luz - pomimo tego że jeździł tylko miesiąc. Kupiłem cały komplet na dolne wachacze NOK-a, reszta jest ok - tylko ta jedna okazała się trefna. Pewnie wada fabryczna. Po wymianie auto jedzie prosto jak strzelił.

teg
21-03-10, 21:09
U mnie też tak troszkę jest, ale to minimalnie i tylko przy ruszaniu - leciutko w lewo. Dodatkowym efektem jest to, że kierownica przy małych prędkościach pracuje w lewo lżej niż w prawo :) Ale różnica jest naprawdę bardzo mała. Ogólnie jest to jeden z wielu efektów który pojawił się po "regeneracji" (tzn. wymiany tulejki bez wyciągania przekładni z auta, dokręceniu śruby regulacyjnej oraz zalaniu jakiegoś syfiastego płynu do wspomagania i skasowaniu 700zł "a z paragonem to panie będzie więcej") w super-firmie w Łodzi, najbardziej znanej w kraju:

http://maglownice.polskareklama.pl/ - polecam jeśli ktoś chce uzyskać szeroki zakres wiedzy co do praw konsumenta i poznać pana/panią rzecznik w swoim mieście :)