Zobacz pełną wersję : Civic EM2 podgrzewanie lewego lusterka
gregor1230
22-02-10, 18:06
Panowie potrzebuję małej pomocy. Mam problem z podgrzewaniem lewego lusterka od kierowcy. Prawe podgrzewane jest normalnie. Więc zacznę od tego, po sprawdzeniu maty grzewczej - sprawna. Zdemontowałem boczek bo pomyślałem , że poprzedni właściciel może coś grzebał i nie podpiął kostki. Okazuje się że kostka do lusterka jest wpięta niemniej jednak podgrzewanie nie hula. Ok analogicznie postanowiłem zdemontować lewy boczek i jak się okazuje kostka w prawym lusterku ma 5 kabli. Od strony kierowcy mam tylko 3 kable które odpowiadają za sterowanie elektryczne lusterkiem. Teraz nasuwa się pytanie gdzie do diazka podziały się 2 kable odpowiadające za podgrzewanie :mad: ? Otórz jakiś łeb wymienił drzwi i już nie chciało mu się zamienić wiązki z 5 kablami. Potrzebuję jakiejś porady fachowej jak z kostki głównej tej pod kierownicą zaraz koło lewej nogi wyprowadzić 2 kable + i - aby działało to na przycisku od podgrzewania lusterka. Nigdzie nie ma rozpiski w manualach od tego ustrojstwa. Wiem , że można pójść na łatwiznę i pociągnąć kabelki od prawego lusterka gdzie podgrzewanie chodzi , aczkolwiek wolałbym zrobić to fachowo. Wiadomo , że najłatwiej byłoby kupić lewą wiązkę do drzwi od strony kierowcy i mieć problem z głowy. Z tym że taka wiązka pewnie kosztuje sporo , a to wystarczy w odpowiednie miejsca wpiąć się 2 kabelkami i w koszulce ładnie preciągnąć je do drzwi. Potem już jakoś to zamontuję do kostki - bo i w niej brakuje 2 konektorków :(. Proszę o jakiś trop gdzie mogą być piny w kostce głównej aby wyprowadzić nowe 2 kabelki.
ja zbytnioo to nie ogarniam elektryki ale bym sie wpiał na wyjsciu z przekaznika, gdzies musi być przy wszystkich bezpiecznikach. pstrykaj i bedziesz słyszał który to pracuje albo pod palcem poczujesz drganie jak zaczniesz je macać. Wydaje mi sie ze maty stawiają spore opory i któryś przekaznik musi być za to grzanie odpowiedzialny. Najlepszy byłoby miernik dorwać i szukać. powodzenia
gregor1230
22-02-10, 21:05
Miernik jest także jutro będę działał. Wypnę kostkę i obadam gdzie brakuje kabli. Wtedy wepnę się miernikiem i obadam czy 12 jest po naciśnięciu przycisku od podgrzewania.
Witam!
Ja akurat dziś dokładałem przewody w prawych drzwiach - bo fabryka postanowiła przyoszczędzić na 50cm kabla :-)
W manualu jest bardzo ładnie rozrysowany schemat np. TU (http://autoban.com.ru:8080/manual/CivHtml/24-87.htm) i Tu (http://autoban.com.ru:8080/manual/CivHtml/22-143.htm)
W wiązce kabinowej przyłącza są wyprowadzone, tak więc przy nogach na pewno masz odpowiednie piny. Tym bardziej, jeżeli podgrzewanie wcześniej już było :D
Odpowiednie kabelki to pomarańczowy na + i czarny na masę, są w białej kostce (u mnie jedyne w drugim rzędzie - w pierwszym sterowanie lusterek i bodajże głośnik). Instalacja ogrzewania jest symetryczna dla obu lusterek, zarówno co do kolorów jak i wyprowadzeń pinów w kostce, więc wzorując się na prawej stronie nie powinieneś mieć problemów. powodzenia!
PS: To mój pierwszy post na forum, przepraszam, że się wcześniej nie przedstawiłem, ale nie mogłem się oprzeć, żeby koledze nie pomóc :D
gregor1230
03-03-10, 17:23
Dzięki za info. Ja poleciałem miernikiem i był to pierwszy pin w kostce od lewej. Masę też pociągnęłem - wszystko przez gumowy fartuch między drzwiami, a błotnikiem - czyli jest oryginał ;]. Największy problem miałem z konektorami których nigdzie nie mogłem dostać, ale coś dobrałem od coolerów komputerowych ;) i działa !