Zobacz pełną wersję : Poduszka silnika
pruszkowski
10-08-06, 09:22
Mam pękniętą poduszkę silnika pod puszką filtra powietrza.
Nie wiem jakie są objawy bo kierownica nie drga, a czasami
lekkie drgania na niskich obrotach (ok.700, bez biegu) ale nadwozia.
Czy można to zrobić samemu i cz ew. można sobie dać spokój?
Czy zerwana poduszka może szarpać przy ruszaniu?
zerwana poduszka ta o której piszesz, oraz analogicznie po drugiej stronie ma duzy wplyw na wpadanie auta w wibracje i szarpania przy ruszaniu (bez dodawania gazu), jakby sie zepsulo sprzeglo. (szczególnie kiedy obie sa zerwane)
Te poduszki maja za zadanie stabilizacje silnika, zapobieganie obkrecaniu sie przy dodawaniu i ujmowaniu gazu. Mozna to zrobic samemu. Silnik trzyma sie na pozostalych 4 poduszkach, wiec ta mozna odkrecic i wymienic.
Silnik trzyma sie na pozostalych 4 poduszkach, wiec ta mozna odkrecic i wymienic
aczkolwiek dobrze jest go podeprzeć (w Twoim wypadku pod skrzynia) i swobodnie odkrecic i wymienić poduszke
pruszkowski
10-08-06, 20:01
wielkie dzięki za opinie i wyczerpujące wyjaśnienia.
Zdecydowałem się ją wymienić zanim pęknie następna.
aczkolwiek dobrze jest go podeprzeć
no bez chyba bedzie ciezko
nie bedzie ciezko :!:
silnik trzyma sie na łapie centralnej, oraz dwóch górnych bocznych (jedna przy rozrzadzie, a druga przy skrzyni). Jesli te trzy lapy sa cale i trzymaja silnik, to odkrecenie dwóch dolnych nic nie zmieni. Nie trzeba nic podpierac, mozna smialo odkrecic, a potem przykrecic.
Dla przykladu civic hcc zielony, nie ma wogóle lapy pod pompa wspomagania, bo poszla razem z cala klima. Jezdzi juz tyle czasu i to autem o sporej mocy i co ?
Jezdzi juz tyle czasu i to autem o sporej mocy i co ?
jajco??? 8)