PDA

Zobacz pełną wersję : Popsute mechanizmy podnoszenia szyb MB1 '95 1.6i SR

mihal
09-08-06, 23:27
Witam!
Czy ktoś miał już doczynienia z tymi nożycowymi mechanizmami ?
U mnie po obydwu stronach z przodu mechanizmy te są tak zkaszanione ,że poprostu nie wiem co dalej z nimi robić. Od strony pasażera szyba wogóle się nie podnosi (terkocze) a od strony kierowcy szyba przesuwa się bardzo nierówno (opada z przodu , wypada z prowadnic i ogólnie nie trafia w uszczelki). Mechanizmy są już kombinowane , były przewiercane w miejscu łączenia ramion , w miejscu gdzie znajduje sie aluminiowy trzpień zębaty. Nie wytrzymuje on prawdopodobnie naprężeń i pęka. Mam teraz pytanie : Czy jest sens szukać używanych mechanizmów ? Nie chchiałbym władować kasy w coś co popsuje sie po kliku mc .A może mechanizmy te zostały w jakiś sposób usprawnione w póżniejszych rocznikach zachowując kompatybilność z rocznikiem '95 ? Proszę o pomoc , bo podobno upały znowu nadchodzą ;)

Pozdrawiam

Gruszka
10-08-06, 00:51
Witaj mihal,

Zastanawia mnie czemu masz takie problemy z tymi mechanizmami. Dlaczego byly przewiercane? Moze to ta naprawa je zalatwila? Tam wlasciwie nie ma o co zahaczac szyba (chyba jedynie o za glebokie glosniki), prowadnice i zebatki sa mocne. Moze jakies bum z boku bylo? ;)

Ja bym na Twoim miejscu kupil uzywki. Sam pare miesiecy temu kupowalem i montowalem takie. Nawet tez byly z iSR, tylko '96. Tak jak byly wyjete, bez specjalnego czyszczenia i smarowania, tak je zamontowalem (z tylu). Szybki smigaja az milo.

Moze sprawdz wszystko jeszcze raz. wyjmij motor, mechanizm. Poruszaj wtedy szybe w prowadnicach. Sprawdz czy wszystko jest na swoim miejscu, przeczysc, przesmaruj.

Pozdrawiam,
Gruszka

mihal
10-08-06, 07:31
Witam!

Przewiercany był element - "sworzeń zębaty" ;) pękł a dokladniej jego kołnierz. Następnie zostało to zwyczajnie skręcone śrubą z podkładką, aby nie rzleciał się cały ten mechanizm. Z tyłu nie ma żadnych problemów. No ale nie pozostaje mi nic innego jak poszukać używek. Bo z tego co w necie kiedyś wyszperałem to w ASO chcą za takie coś ~ 900 PLN :o . Dziwi mnie jednak , że i z jednej i z drugiej strony to samo. Czyżby ten sworzeń był fabrycznie skopany ?
Poszukam czegoś z późniejszych roczników. Powinno pasować , prawda ?[/scroll]

przemo78
10-08-06, 07:56
jeśli chcesz to moge co nieco pomóc

zadzwoń tutaj

Cielemęc koło siedlec

602 43 45 21

www.adamexczesci.pl

adamex5@wp.pl

Może będą mieli

Moge Ci je kupić i wysłać itd a może sami prowadzą sprzedaż wysyłkową

mihal
10-08-06, 09:17
Bardzo dziękuję!
Z tego co piszą na www, to prowadzą sprzedaż wysyłkową :D
Pomęcze ich trochę , może coś znajdą.
jeszcze raz dzięki.

pozdrawiam

Bizum
10-08-06, 12:42
Witam
mialem podobna sytuacje z szyba od strony kierowcy. Przy podnoszeniu kosilo ja do przodu i wypadala z tylnej prowadnicy. Po konsultacji z czlowiekiem od szyb ;] spryskalem uszczelki WD-40. I jest dobrze. Co jakis czas trzeba to zrobic, poniewaz te uszczelki gumowe wycieraja sie i blokuja szybe, szczegolnie ten kawalem przy lusterku.
Pozdro

Inuś
10-08-06, 13:21
Ja też mam taki problem jak Bizum tyle tylko, że po pierwsze primo moja uszczelka jest troche poszarpana co może stanowić problem uciekania szyby i nieszczelnego zamykania jej po drugie primo mam nieźle przesunietą zwrotnicę co powoduje, że szyba się otwiera a i owszem ale zamkniecie graniczy z cudem. Gadałam już z Maciexxxxxx i jest w stanie zalatwić taka prowadnicę za 150,00zł. Kwestia zamówienia, zamontowania i extra extra:)

kapelan
10-08-06, 14:55
Myśle, że warto poszukac używki bo cena w ASO to 1200zł z vat

mihal
24-09-06, 17:34
No i kupiłem przez net używki 150 / szt. Zamontowałem , nasmarowałem uszczelki wd40. I szybki śmigają aż miło. Uff , w końcu cisza w aucie , nic nie świszczy ;)

MesserW
12-10-06, 14:40
A mi tez szyba wylatywala i jakoś udało mi się to zrobić. Kilka wskazówek:
- WD-40 raczej NIE nadaje się do smarowania prowadnic szyb
- duzo czasu poświęciłem na regulację prowadnic (bo prócz tylnej istenieje też możliwość regulacji przedniej, śrubka ukryta jest za plastikowym trójkącikiem w kącie okna (tam gdzie jest głośniczek albo sterczy regulacja ręczna lusterka))
- prowadnice posmarowałem olejkiem silikonowym (może byc też smar silikonowy ale jest droższy) i problem zniknął

tomi
12-10-06, 15:03
po 5 Primo ultimo wd-40 mozna co najwyżej przesmarowac zawiasy w desce klozetowej zeby nie piszczły , a do gumowych uszczelek uzywa się wazeliny technicznej ;)