Zobacz pełną wersję : Popsute mechanizmy podnoszenia szyb MB1 '95 1.6i SR
Witam!
Czy ktoś miał już doczynienia z tymi nożycowymi mechanizmami ?
U mnie po obydwu stronach z przodu mechanizmy te są tak zkaszanione ,że poprostu nie wiem co dalej z nimi robić. Od strony pasażera szyba wogóle się nie podnosi (terkocze) a od strony kierowcy szyba przesuwa się bardzo nierówno (opada z przodu , wypada z prowadnic i ogólnie nie trafia w uszczelki). Mechanizmy są już kombinowane , były przewiercane w miejscu łączenia ramion , w miejscu gdzie znajduje sie aluminiowy trzpień zębaty. Nie wytrzymuje on prawdopodobnie naprężeń i pęka. Mam teraz pytanie : Czy jest sens szukać używanych mechanizmów ? Nie chchiałbym władować kasy w coś co popsuje sie po kliku mc .A może mechanizmy te zostały w jakiś sposób usprawnione w póżniejszych rocznikach zachowując kompatybilność z rocznikiem '95 ? Proszę o pomoc , bo podobno upały znowu nadchodzą ;)
Pozdrawiam
Witaj mihal,
Zastanawia mnie czemu masz takie problemy z tymi mechanizmami. Dlaczego byly przewiercane? Moze to ta naprawa je zalatwila? Tam wlasciwie nie ma o co zahaczac szyba (chyba jedynie o za glebokie glosniki), prowadnice i zebatki sa mocne. Moze jakies bum z boku bylo? ;)
Ja bym na Twoim miejscu kupil uzywki. Sam pare miesiecy temu kupowalem i montowalem takie. Nawet tez byly z iSR, tylko '96. Tak jak byly wyjete, bez specjalnego czyszczenia i smarowania, tak je zamontowalem (z tylu). Szybki smigaja az milo.
Moze sprawdz wszystko jeszcze raz. wyjmij motor, mechanizm. Poruszaj wtedy szybe w prowadnicach. Sprawdz czy wszystko jest na swoim miejscu, przeczysc, przesmaruj.
Pozdrawiam,
Gruszka
Witam!
Przewiercany był element - "sworzeń zębaty" ;) pękł a dokladniej jego kołnierz. Następnie zostało to zwyczajnie skręcone śrubą z podkładką, aby nie rzleciał się cały ten mechanizm. Z tyłu nie ma żadnych problemów. No ale nie pozostaje mi nic innego jak poszukać używek. Bo z tego co w necie kiedyś wyszperałem to w ASO chcą za takie coś ~ 900 PLN :o . Dziwi mnie jednak , że i z jednej i z drugiej strony to samo. Czyżby ten sworzeń był fabrycznie skopany ?
Poszukam czegoś z późniejszych roczników. Powinno pasować , prawda ?[/scroll]
jeśli chcesz to moge co nieco pomóc
zadzwoń tutaj
Cielemęc koło siedlec
602 43 45 21
www.adamexczesci.pl
adamex5@wp.pl
Może będą mieli
Moge Ci je kupić i wysłać itd a może sami prowadzą sprzedaż wysyłkową
Bardzo dziękuję!
Z tego co piszą na www, to prowadzą sprzedaż wysyłkową :D
Pomęcze ich trochę , może coś znajdą.
jeszcze raz dzięki.
pozdrawiam
Witam
mialem podobna sytuacje z szyba od strony kierowcy. Przy podnoszeniu kosilo ja do przodu i wypadala z tylnej prowadnicy. Po konsultacji z czlowiekiem od szyb ;] spryskalem uszczelki WD-40. I jest dobrze. Co jakis czas trzeba to zrobic, poniewaz te uszczelki gumowe wycieraja sie i blokuja szybe, szczegolnie ten kawalem przy lusterku.
Pozdro
Ja też mam taki problem jak Bizum tyle tylko, że po pierwsze primo moja uszczelka jest troche poszarpana co może stanowić problem uciekania szyby i nieszczelnego zamykania jej po drugie primo mam nieźle przesunietą zwrotnicę co powoduje, że szyba się otwiera a i owszem ale zamkniecie graniczy z cudem. Gadałam już z Maciexxxxxx i jest w stanie zalatwić taka prowadnicę za 150,00zł. Kwestia zamówienia, zamontowania i extra extra:)
Myśle, że warto poszukac używki bo cena w ASO to 1200zł z vat
No i kupiłem przez net używki 150 / szt. Zamontowałem , nasmarowałem uszczelki wd40. I szybki śmigają aż miło. Uff , w końcu cisza w aucie , nic nie świszczy ;)
A mi tez szyba wylatywala i jakoś udało mi się to zrobić. Kilka wskazówek:
- WD-40 raczej NIE nadaje się do smarowania prowadnic szyb
- duzo czasu poświęciłem na regulację prowadnic (bo prócz tylnej istenieje też możliwość regulacji przedniej, śrubka ukryta jest za plastikowym trójkącikiem w kącie okna (tam gdzie jest głośniczek albo sterczy regulacja ręczna lusterka))
- prowadnice posmarowałem olejkiem silikonowym (może byc też smar silikonowy ale jest droższy) i problem zniknął
po 5 Primo ultimo wd-40 mozna co najwyżej przesmarowac zawiasy w desce klozetowej zeby nie piszczły , a do gumowych uszczelek uzywa się wazeliny technicznej ;)