PDA

Zobacz pełną wersję : sprzęgło czy skrzynia???

insane
09-08-06, 21:44
Sprawa taka ze przy wrzucaniu 2 i 3 na bardzo wysokich obrotach mam zgrzyty lub bieg w nie wchodzi. Teraz pytanie,moze troche glupie ale mimo to spytam. Czy jest mozliwosc jakiejs przynajmniej przyblizonej oceny czy to wina synchronizatorow czy sprzegla,czy wogole czegos innego o czym nie wiem? Chodzi mi o to zeby cos blizej wiedziec zanim rozloza mi auto, zebym mogl wczesniej przygotowac graty na wymiane. Lipa bez samochodu i chce zeby to szybko zrobic,a nie rozebrac a potem szukac gratow.
Z gory dzieki

Furious
09-08-06, 21:46
raczej synchronizatory

insane
09-08-06, 21:49
tez mi sie tak wydaje,ale chcialem sie upewnic. jak duzo zabawy z tym tematem? i koszty jesli ktos sie orientuje i gdzie szukac? Seria skrzynia do D16A9

Furious
09-08-06, 21:54
no trza wyciagnac skrzynie, rozlozyc, wymienic synchro....
Mysle ze 500zl + koszt synchronizatorow to minimum... przyjedz do stolicy to z rem36 cos sie załatwi :)

insane
09-08-06, 22:03
heheh no luz zaraz bede. 370 km to moment:)
powiedz lepiej gdzie szukac tych synchronizatorow?

i przyszlo mi jeszcze cos do glowy. Jaka inna skrzynia mozna by zastapic ta moja zeby miala krotsze przelozenia. Zeby obciac troche do 100km/h???

Furious
09-08-06, 22:11
Ale skrzynie z D16A9 maja chyba inny wałek... niz inne D-serie... zapytaj sie Patiego, on moze wie na 100%

rem36
10-08-06, 00:38
DOHC w 4 genie mialy wieksze polosie w 5 genie nie wiem jak jest.... jesli polosie sa normlane to pasuje kazda skrzynia od dseri jesli nie to tylko taka jak masz... wrazie czego posiadam wszytkie czesci, synchronizatory itp do skrzyn od dseri ;)

mic
10-08-06, 08:11
Sprawa taka ze przy wrzucaniu 2 i 3 na bardzo wysokich obrotach mam zgrzyty lub bieg w nie wchodzi. Teraz pytanie,moze troche glupie ale mimo to spytam. Czy jest mozliwosc jakiejs przynajmniej przyblizonej oceny czy to wina synchronizatorow czy sprzegla,czy wogole czegos innego o czym nie wiem? Chodzi mi o to zeby cos blizej wiedziec zanim rozloza mi auto, zebym mogl wczesniej przygotowac graty na wymiane. Lipa bez samochodu i chce zeby to szybko zrobic,a nie rozebrac a potem szukac gratow.
Z gory dzieki

Ja mialem identyczna sytuacje tylko ze z samym 3 biegiem - przy szybkim wrzucaniu powyzej 5tys obr zgrzytalo strasznie. Jezdzilem tak bo w normalnej jezdzie to mi nie przeszkadzalo. Pozniej przyszla pora na wymiane sprzegla i co sie okazalo - po tej operacji zgrzytanie przy wrzucaniu trojki zniknelo :)

insane
10-08-06, 10:33
DOHC w 4 genie mialy wieksze polosie w 5 genie nie wiem jak jest.... jesli polosie sa normlane to pasuje kazda skrzynia od dseri jesli nie to tylko taka jak masz... wrazie czego posiadam wszytkie czesci, synchronizatory itp do skrzyn od dseri ;)

ale jak sie tego dowiedziec. Sredni ze mnie mechanik:(
kto moze to wiedziec???

evil_kid
11-08-06, 10:31
Jak masz wydawać ok 500 zł na części to wolałbym za tą kasę kupić całą skrzynię.U mnie kumpel z bloku jeźdżi d16a9 ze skrzynią od d13b2 i wszystko jest ok.(bo w sumie nie ma być co nie ok :roll: ) :)

kosiniak
11-08-06, 10:54
Jak masz wydawać ok 500 zł na części to wolałbym za tą kasę kupić całą skrzynię
niby fakt, dodatkowo wymien sprzeglo zeby sie nie opkazalo po zlozenieu ze tez jest do dupy

insane
11-08-06, 20:32
Jak masz wydawać ok 500 zł na części to wolałbym za tą kasę kupić całą skrzynię.U mnie kumpel z bloku jeźdżi d16a9 ze skrzynią od d13b2 i wszystko jest ok.(bo w sumie nie ma być co nie ok :roll: ) :)

500 to robota kosztuje:( komplet synchronizatorow moge miec za 120 pln
jakies plusy niesie ta skrzynia? bedzie szybciej 100km/h??? i przy okazji gdzie mozna dostac jakies lepsze sprzeglo do tego silnika,ale za rozsadne pieniadze???

Furious
11-08-06, 20:48
ja w 100% pewnosci nie mam czy skrzynie pasują... D16A9 czesto gęsto rózni sie jakimis detalami od reszty D-seri

insane
12-08-06, 16:34
Sprawa juz jasna!!!!!!!!! Padlo sprzeglo i to kaput na amen:( mialem fart ze nie w trasie....

Wiec jesli ktos dysponuje lub wie kto ma to poprosze pilnie jakies znak sygnal
z gory dzieki

Furious
12-08-06, 16:37
skad wiesz ze sprzeglo? ARTX mial jakies uzywane na sprzedaz

insane
12-08-06, 16:43
bo jak sie okazalo nie bylo wymieniane juz uuuuuhuuuuu.....i w pewnym moemncie zniklo poprostu. Zero wbijania biegow. Pedal wpadl w podloge. Na bank nie linka,bo wpadal padal powoli. Tak uwazam bo mialem juz przypadek z linka i jak pierdnie to pierdnier a nie czasem wchodzi bieg,czasem jakies polsprzeglo jest a czasem normalnie. Zreszta sprzeglo kreci sie all the time a od momentu kiedy to sie zaczelo dziac to zaczolem slyszec dziwny szelest co mi przynajmniuej sugarowalo zryta na maxa tarcze. Ale mimo to mechanikiem nie jestem wiec moze ktos zna inna przyczyne???

Furious
12-08-06, 16:47
Nie masz linki tylko hydraulike :) Sprawdz czy masz płyn, moze jakis wyciek czy cos :)

insane
12-08-06, 16:49
a gdzie sie sprawdza ten plyn??? sorry ale nie wiem?

Furious
12-08-06, 16:53
http://img74.imageshack.us/img74/673/dzialka0096st7.jpg

insane
12-08-06, 17:10
wow!!!!!!!!!!! prawie nie ma:( co mam tam wlac??? mozliwe zeby to bylo to i nie bede musial wymieniac sprzegla?

Furious
12-08-06, 17:12
płyn hamulcowy DOT4... tylko dobrze by było odpowietrzyć układ... no i sam nie wyparował, musisz miec gdzies wyciek

insane
12-08-06, 17:13
jede po plyn. jak mam odpowietrzyc ten uklad?
da rede to zrobic samemu???

Furious
12-08-06, 17:18
samemu nie da rady, ktoś musi pompować pedałem, druga spuszczać płyn, narazie dolej braki

civic45
12-08-06, 18:24
jest prawdopodobne że padła pompa sprzęgła i płyn cieknie do wnętrza samochodu
zajżyj w okolice pedałów w srodku samochodu odchyl wykładziny przy przegrodzie silnika i zobaczysz czy tam nie cieknie

insane
12-08-06, 23:55
FURIOUS dzieki wielkie..... dzieki chlopaku.
Pomoglo hheheh. taki lajkonic ze mnie ze nie mialem plynu:(
gdzies uciaka. nadal nie wiem gdzie uciaka....
ale mimo to nadal ciagniemy kwestie,bo 3 nadal wchodzi zle...... wiec teraz wracamy do kwesti z tematu. Ale lipa :sad:

Furious
13-08-06, 06:13
tak jak pisze civic45 wyciek moze byc z pompy sprzęgła, jesli chodzi o 3 bieg to raczej synchronzator... jakby to bylo cos ze sprzeglem to kazdy bieg mialby problem, a nie tylko jeden