PDA

Zobacz pełną wersję : Piasta na tył - kryteria doboru, opinie, polecane marki

Westfield
21-02-10, 14:45
Stoję obecnie przed wyborem piasty na tył, w związku z czym chciałbym zasięgnąć informacji w tej sprawie.
Pytanie pierwsze: jakie są kryteria doboru części? Z tego co wiem, znaczenie ma rodzaj hamulców (tarcze/bębny), ABS, lub jego brak, oraz pewien tajemniczy wymiar - 28 lub 30 mm.
Pytanie drugie: czy warto inwestować w części typu no name, czy lepiej dołożyć jeszcze raz tyle i kupić coś markowego? Testował ktoś niskobudżetowe piasty w cenie 110 - 160 zł?
I wreszcie: jakie marki polecacie, jako pewne i sprawdzone? Poniżej wklejam link do aukcji piasty FAG. Podobno marka dobra, a 190 zł to stosunkowo niewiele. Miał ktoś piasty tego producenta?

http://www.allegro.pl/item927338384_honda_civic_lozysko_kola_tyl_fag_z_a bs_piasta.html

Z góry dzięki!

darp4
21-02-10, 21:13
Kiedyś założyłem nową piastę Optimal i miała pionowe bicie. Wytrzymała zimę i na wiosne znów wyła. Wtedy dałem za nią chyba 190zł. Później włożyłem JC i jest cicho, brak bicia, dałem ok. 160zł w intercarsie, ze zniżką(nie wiem ile pochodzi).

straznik
21-02-10, 23:00
ja próbowalem piaste z JC. Jeden jedyny raz pomyslalem, ze zaoszczedze. Po 8 miesiacach zmienilem ja jeszcze raz oczywiscie na inna. z tego co pamietam KANACO.

darp4
22-02-10, 08:57
tak właśnie jest z tymi piastami, narazie JC chodzi jak powinna:) a może ktoś wie kto robi piasty na pierwszy montaż ?