Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spadek napięcia - problem z odpaleniem

MarcinM
20-02-10, 21:07
Witam,
Mam mały problemik.
Silnik B18C4 swap do EJ2
Wszystko działało do zimy tego roku przez dwa lata zero usterek do teraz.
Padł akumulator na jesieni kupiłem dopiero pod koniec roku nowy, po sprawdzeniu ładowania okazało się że nie ładował już alternator - sprawdziłem cewkę, regulator wszystko sprawne, włożyłem z powrotem wszystko było ok (14v ładowania) ale po ok. 3 tygodniach przy odpalaniu auta napięcie spadało aż wzbudzało syrenkę od alarmu (jeszcze sam odpalał). Sprawdziłem ładowanie było ok.
Po kolejnym tygodniu nie odpalił.Odpalałem przez kable kilka razy, po kilku dniach nie było już takiej możliwości.
Oddałem akumulator do reklamacji po 14 dniach stwierdzili że jest całkowicie sprawny (przymnie robili test).
Wsadziłem inny także nie odpalił.Klemy czyściutkie.
Efekt jest taki:sam akumulator przekręcam kluczyk - pompa, kontrolki się świecą i na 2 zakręcenia rozrusznika starcza, po czym cisza już nie kręci.
Przy podpiętych kablach (kable to samoróbka z kabla o przekroju małego palca u ręki i dużych krokodyli) jest troszkę lepiej kręci z 5 razy ale to także nie starcza na rozruch przy postoju ponad miesięcznym.

Poradźcie co to możne być bo nie mam już siły.

Kosciech
20-02-10, 23:04
1 - kiepskie kable
2 - jednak akumulator
3 - gdzies jest spory pobor pradu, tylko ze nie ma to wplywu na odpalanie z kabli. jesli kable sa dobrej jakosci to powinien odpalic

Nemereth
20-02-10, 23:09
3 - gdzies jest *****ity pobor pradu, tylko ze nie ma to wplywu na odpalanie z kabli. jesli kable sa dobrej jakosci to powinien odpalic

Nawet jeśli dawca ma za mały ładunek żeby przekazać biorcy?

Kosciech
20-02-10, 23:30
jesli odpalasz samochod z kabli z aku innego samochdu, ktory jest odpalony to nie ma. honda to nie diesel i ma maly akumulator, nie porzebuje niewiadomo jakiego strzalu zeby odpalic. chyba, za akumulator ktory jest whondzie ma zwarcie.

JulekCIVIC
21-02-10, 00:58
na moje to jak piszesz ze auto stoji po miesiac w garazu to nie doladowany aku, nic nie piszesz o pojemnosci tego co masz, B18 tp nie d13, minimum 50Ah potrzeba zeby ladnie krecil a po miesiacu to i wacha moze byc chu^#$@.

MarcinM
21-02-10, 12:09
mam dwa nowe akumulatory jeden do hondy drugi do corsy i ani na jednym ani na drugim nie odpala.
Kable są bardzo dobre.

Czy jest taka opcja aby wałek na rozruszniku miał tak duży opór że tylko bardzo duże napięcie mogło go ruszyć??

a więc dziś mając troszkę czasu kolejna próba - odpalił podpięty pod drugie auto za pierwszym razem.
sprawdziłem ładowanie i na obciążeniu 13,3v, 10 minutowa przejażdżka kolejne sprawdzenie i także 13,3v.

zgasiłem i już tylko dwa razy ledwo co zakręcił i cisza :mad: