Zobacz pełną wersję : Spryskiwacz przedniej szyby nie dział ...co robić??
witam, wszystkich mam problem ze spryskiwaczem przedniej szyby a mienowicie przestał dziłac.Nie wiem od czego zaczać szukanie owej awarii( bezpieczniki sa OK)
Nie wiem gdiz ejest pompa spryskiwacza ?
Prosiłbym o jakies wskazówki co robić, gdize szukać ew awarii?? jakies fotki lub czy ktoś miał podobny probelm??
civic 1995 5 GEN Hathback
Opisze jak jest w 6gen. Przy zbiorniczku sa 2 pompki - na przod i tyl. Najprosciej sprawdzic ich dzialanie na sluch - przekrecasz zaplon, otwierasz mache i przez otwarta szybe probojesz "psikac" na przod. Jesli sluchac silniczek - znaczy ze to nie on, jesli nie slychac to chyba zostaje zdjecie kola i nadkola i sprawdzenie podlaczenia kabelkow przy zbiorniczki.
Jesli silniczek slychac ale nie psiuka, sproboj odpiac gumowy wezyc od rozdzielacza ktory jest na masce od wewnatrz (tam gdzie rozgalezia sie na spryskiwacze). Jesli juz bedzie odpiety, znowu na zaplonie psiukasz, jesli leci to winne sa spryski, jak nie ale pompke slychac - powodem jest uszkodzona/zagnieciona rurka gumowa miedzy zbiorniczkiem a tym trojnikiem ktory przed chwila odpiales. Ufff 8)
pompka jest przy zbiorniku, posluchaj czy w ogole pompuje, bo moze tylko cos zapchanie....
Ja nie dawno mialem to samo. Okazalo sie ze padla mi pompka ( serwiesie kosztowala jakies 140 zl). Ale trafila sie uzywka za flaszke i juz mi dziala.
Zdejmij zderzak i pompka z przodu jest od spryskiwacza przedniej szyby. Wyjmij wtyczke i sprawdz multimetrem albo jakims probikiem czy gdy ktos wlacza spryskiwacz to masz tam prad. Jesli jest prad to padla Ci pompka, jesli nie to szukaj w bezpiecznikach.
napewno pompka tez tak mialem:)zdejmij zderzak wyciagnij rurki, wtyczke, wyciagnij pompke wstadz nowa podlacz i heja :grin: :grin: :grin: :grin: 10min;]
a moze nie masz plynu :shock: :shock: :shock: :mrgreen:
zamiast zderzaka, wolalbym plastikowe nadkole poluzowac. Mniej je**nia sie :-)
O kurde panowie tyle porad :-)
dzięki serdeczne po długim "łikędzie" ruszam z tym.
Po zapaleniu samochodu nic nie słychać więc najprawdopodobniej padła pompka.
Dam znac jak zrobie .
Jeszcze raz dzięki :lol: . :lol:
A jak ma krotkie raczki to przez nadkole nie da rady :mrgreen: :mrgreen:
zamiast zderzaka, wolalbym plastikowe nadkole poluzowac. Mniej je**nia sie
No wlasnie chyba wiecej, bo ta pompka jest z przodu i trzeba miec rece lamane w 3 miejscach zeby tam dojsc. A tak 5 min i po sprawie.
stawiam dobrą flaszke, jak zdejmiesz zderzak w 5 minut, a potem go zlozysz idealnie spasowany. Zderzak to 9 śrub, z czego niektóre czesto nie chca sie odkrecic.
Po odkreceniu kawalka nadkola, dlugosc boczna zderzaka, nie przekracza dlugosci lokcia. Wystarcza rece lamane w jednym miejcu zeby to bezbolesnie zrobic.
LIO dobrze mówi, widziałem kiedyś w komisie EH9 bez lewego nadkola i było widać jak na dłoni pompkę spryskiwacza, bez łamamnia rąk mogłem odpiąć przewody i wydrzeć całą pompkę
OK OK nie zauwazylem ze piszemy tu o 5 generacji u mnie bylo duzo ciezej bez zdejmowania zdezaka (nie wiem jak jest w 5 generacji). Jak ja probowalem sie dostac do pompki odkrecajac nadkole i troche trzeba bylo odgiac zderzak a to zajelo mi to troche czasu zeby wypiac kostke.
gutini daj znac czy to byla pompka czy cos z elektryka??
widziałem kiedyś w komisie EH9 bez lewego nadkola i było widać jak na dłoni pompkę spryskiwacza
mój poprzedni szrot nie mial nadkoli, oslony silnika i wielu innych elementów. Napatrzylem sie na niego i narobilem przy nim tyle, ze wiele rzeczy znam na pamiec :D
Cieknacą pompke spryskiwacza, którą robilem tez doskonale pamietam :-)
A czy możliwe , żeby padły 2 pompki naraz?
Zamarzły ci zapewne dysze spryskiwaczy, lub płyn z wodą? w wężykach (pod maską) ewentualnie sam płyn w zbiorniczku płynu do spryskiwaczy i dlatego Tobie nie działa..
Słyszysz jak pracuje pod maską pompa/silniczek od nich jak próbujesz "popsikać" ? :) (posłuchaj na zgaszonym silniku!)
nie pracuje ani tył ani przód
jak nie pracuje żaden silniczek/ pompka to sprawdź bezpieczniki
Nie musi sprawdzać bezpieczników :) - płyn mu pewnie na 100% zamarzł w samej pompce/silniczku.. ja tak wczoraj miałem że oprócz tego że nie działały same dysze sprysk to i pompki wogóle słychać nie było. Wprowadziłem auto do nieogrzewanego garażu ojca (mój cały czas stoi na dworzu), przystawiłem na 10-15 minut farelke do lewego przód nadkola i już działa - trzeba tylko dobrze "przedmuchać" płynem ale już zimowym.. :D
Tak też zrobilem. Ciepły garaż na noc i przepłukanie. Wszystko gra i burcy:D
odgrzewam kotleta. kolega wlasnie do mnie dzownil ze cieknie mu pompka spryskow 6gen sedan i teraz pytanie czy da rade to jakos uszczelnic czy trzeba zakupic nowa pompke? nie widzialem tego wiec nie opisze co i jak dokladniej