Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przyspieszenie - problem... :/

robson00
18-02-10, 14:03
Mam dziwny problem z moją Hania :/ otóż mam VI gen 3d d15z6 ... i gdy chcesz szybko ruszyc to autko wkręca sie do ok 5 tys. obrotów i dalej niechce isc.. :/ i to samo na drugim biegu...
A dzisiaj zauwazyłem ze jezeli bede delikatnie wciskal gaz równomiernie to autko dochodzi do 5 tys tam czuc jakby jakas dziura była ale pójdzie dalej... i np na dwójce ta sama sytuacja jeźeli gaz jest równomiernie wciskany to na 5 tys czuc jakby nagle brak mocy ale jak przejdzie to pójdzie dalej... lecz jak wcisne mocniej gaz to niechce sie dalej wkręcac :/ do 5 tys i tak jakby byla jakas dziura... :/
Macie moze pomysł co to moze byc??

yautja
18-02-10, 14:11
Sprawdź ustawienie zapłonu.

JulekCIVIC
18-02-10, 15:09
a bledu zadnego nie wywala?

robson00
19-02-10, 10:54
niby wszystko jest dobze :/ własnie niemam pomyslu co moze byc tego przyczyna :/

pszemeq
19-02-10, 11:00
Bankowe ustawienie zapłonu moim zdaniem. Podobny cyrk miałem w accordzie ale przy od 2tys do 3tys obrotów. Zapłon ustawiony został poprawnie problem znikł.

mzungu86
19-02-10, 12:07
myślę na podstawie doświadczeń z innego samochodu, że winna może być sonda lambda...

robson00
19-02-10, 14:39
hmm no to podjadę sobie do mechanika z tym zapłonem i się okaże.. oby to było to ;)
a jeśli nie to ktoś moze przypuszczać co to moze jeszcze byc??:) bo jak pojadę to odrazu może niech kilka rzeczy sprawdzi po kolei ;)

robson00
25-02-10, 15:11
zapłon dzisiaj został ustawiony.. troszke sie polepszyło na poczatku.. ale po jaims czasie sie wrecz pogorszyło.. prawdopodobnie coś sie stało z modułem.. i jutro zostanie wymieniony wraz z cewka ..

a z tym pogorszeniem chodziło mi o to ze auto zachwuje sie bardzo dziwnie.. czasem jak zie zmienia biegi lub dodaje gazu autko jakby nie paliło na jakis tłok..

Sąsiad
25-02-10, 16:05
A nie dostaje gdzieś lewego powietrza ? Jakiś przewód przetarty na zgięciu ?
Ja miałem tak w poprzednim aucie. Do 3000obr. i dalej ni hu hu ...

robson00
25-02-10, 16:16
hmm a co masz na mysli?? sprawdzaliśmy w sumie juz dość sporo rzeczy i nie było widać jakiegoś uszkodzonego :/

Sąsiad
25-02-10, 16:17
No np. przewód, który jest zgięty a doprowadza powietrze potrafi się przetrzeć po latach i zasysa powietrze z boku.

robson00
25-02-10, 21:03
nie, sprawdzone wszystko i wszystko jest w porzadku

w autku została wymieniona cewka oraz moduł ... lecz niebardzo to pomogło autko dalej sie nei chciało wkrecac..:/ zdecydowaliśmy się odpiąc sonde lambda... i okazało sie po odpieciu auto zaczeło normalnie chodzic.. :/
co sie moze dziac jesli sonda bedzie caly czas odpieta?? bo aktulanie mam ja odpieta.. auto chodzi nadal idealnie.. wreca sie.. niema zadnych problemów ani błędów..

i czy jesli wymienie sąde na np jakis zamiennik to autko bedzie juz normalnie sie wręcało itp.??

wmoim silniku podobno wystepuje sonda jedno zyłowa..

barnie
26-02-10, 16:50
co sie moze dziac jesli sonda bedzie caly czas odpieta??
Prawdopodobnie zacznie więcej palić.

i czy jesli wymienie sąde na np jakis zamiennik to autko bedzie juz normalnie sie wręcało itp.??
Ja bym proponował kupić oem używkę, zawsze to lepsze niż jakiś zamiennik :)

robson00
26-02-10, 16:54
hmm... czyli pierwsze co to pasuje sprawdzic spalanie gdy sonda jest odpięta... a jeśli wzrośnie to cos kombinowac..??
hmm tylko jak bede pewny ze uzywka bedzie lepsza od mojej?? :/ która prawdopodobnie jest uszkodzona :/

lar
26-02-10, 17:01
jeżeli chcesz sprawdzić sonde to proponuje badanie emisji spalin, jeżeli mieszanka będzie za bogata to prawdopodobnie sonda uszkodzona. miałem podobny problem

robson00
26-02-10, 17:05
hmm tylko ze wiesz ja niemam katalizatora bo jeste wymieniany kolektor..

WaSSIL
26-02-10, 17:30
Jak możesz to zmień topic na taki by było wiadomo że chodzi o problem z d15z6. Potomni będą mieli jak by co łatwiej szukać w gąszczu tematów widmo...

robson00
26-02-10, 17:53
ok juz zmieniam ;) a ma ktoś jakiś pomysł co teraz zrobic?? czy to wina sondy i czy kupic uzywke? nówke? zamiennik?

yautja
26-02-10, 20:11
Najpierw sprawdź tą, co masz. Jedź do serwisu zajmującego się elektryką samochodową i niech Ci sprawdzą sondę oscyloskopem. Jeśli wyjdzie, że jest niesprawna to kup zamiennik NGK. Z używaną sondą jest straszna loteria, więc jeśli masz możliwość kupić po np. 20 zł/szt. to można się bawić w podmienianie.

robson00
27-02-10, 12:38
wiec posłucham sie rady i w poniedziałek jade sprawdzic moją sonde... i dam znac co wyszło... :)
narazie jeżdżę na wypietej i nie widze żadnych problemów ani z błędami ani ze strata mocy.. wszystko chodzi tak jak powinno i wkoncu zaczeło autko sie wkręcac na obroty... :)
Mam tylko nadzieje ze jeśli wymienie sonde(o ile moja jest zapsuta...) na nową to autko tez sie będzie wkręcało a nie bedzie znowu jakiejś dziwnej blokady na 5 tys. :/

siemka.. wczoraj sprawdziłem dokładnie jak chodzi autko na autostradzie... z odpietą sonda... :/ i wydaje mi sie ze auto jest slabsze :/ nie idze tak jak powinno na 1 i 2:/ a np na 4 biegu chciałem go rozpedzic maksymalnie to poszedl tylko do 5 300 obrotów i dupa dalej niechciał isc :/ moze to bys spowodowane tym ze jes odpieta sonda?? bo auto gdy mam odpieta sonde wkreca sie do wyokich obrotów na 1 i dwójce :) tylko ze wydaje mi sie ze troszke za słabo :/

i niewiem co teraz zrobic :( niemam jusz za bardzo pomysłów :/ jedyny pomysł jaki mam to to ze auto osłabło przez odpietą sonde.. :/ a gdy była wpieta to nie chciała sie wkręcac :/