PDA

Zobacz pełną wersję : czy gaz dobry do v-tec'a????

tomek_nova
16-02-10, 18:24
witam jestem tutaj nowy, pisze poniewaz jestem zielony jesli chodzi o LPg . wczesniej mialem hondzie civic 1,3 z 94 roku sprawowala sie bardzop dobrze ale duzo jezdzilem i sporo kasy poszlo na bajurke , i teraz mam nowa onde 1,5 v-tec z97 roku ma przejechane 115 tys i pytanie czy dobry bylby gaz sekwencyjny brc za 2800 do takiego modelu? moze ktos cos wie na ten temat... pozdrawiam wszytskich

xandu
16-02-10, 20:41
ja niedawno kupilem coupete z d16y8, byl zwykly gazior II gen. jakos to auto jezdzilo, ze swiecacym caly czas check engine co prawda... z tydzien temu zalozylem sekwencje z kompem Stag i jest znaczna poprawa, naprawde nie wiedzialem ze taka bedzie roznica, zwlaszcza w srednim zakresie obrotow. po jakichs 200 km znow pojawil sie check, ale gazownik powiedzial ze po 500 regulacja bedzie i ze to zaden problem, poustawia jak trzeba. w czwartek jade na regulacje, wiec moze cos dopisze. w kazdym razie ja jestem bardzo zadowolony z sekwencji. roznicy PB/LPG nie czuje właściwie. spalanie ok 9 litrow lpg przy calkiem dynamicznej jezdzie :) choć do magicznych 5,6k rpm staram sie nie ciągnać na gazie. dla mnie sekwencja rewelacja :D

i polecam temat: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=62615

tomek_nova
16-02-10, 21:18
ja niedawno kupilem coupete z d16y8, byl zwykly gazior II gen. jakos to auto jezdzilo, ze swiecacym caly czas check engine co prawda... z tydzien temu zalozylem sekwencje z kompem Stag i jest znaczna poprawa, naprawde nie wiedzialem ze taka bedzie roznica, zwlaszcza w srednim zakresie obrotow. po jakichs 200 km znow pojawil sie check, ale gazownik powiedzial ze po 500 regulacja bedzie i ze to zaden problem, poustawia jak trzeba. w czwartek jade na regulacje, wiec moze cos dopisze. w kazdym razie ja jestem bardzo zadowolony z sekwencji. roznicy PB/LPG nie czuje właściwie. spalanie ok 9 litrow lpg przy calkiem dynamicznej jezdzie :) choć do magicznych 5,6k rpm staram sie nie ciągnać na gazie. dla mnie sekwencja rewelacja :D

i polecam temat: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=62615

a co jesli bede przekraczal np 6 k obrotow? to niekorzystne dla silnika????? chcem zalozyc sekwencje brc i mam nadzije ze to bedzie hulac?

Szulc
16-02-10, 21:27
nic sie nie stanie jak zakrecisz do 6k na gazie, co najwyzej niewskazane jest dłuzsze upalanie na gazie, ale na tor sie raczej nie wybierasz:)
a gaz spokojnie zakladaj, brc to dobre instalki, byle ktoś ogarniety załozył

JulekCIVIC
16-02-10, 21:36
Jak bedziesz chcial krecic sobie do 6tys/rpm to na benzyne sobie przlaczysz, gaz spoko tym bardziej sekwencja :)

tomek_nova
16-02-10, 21:41
o dzieki wielkie.. pojezdze miesiac na benzynce zoabcze spalanie i wogole i sie chyba skusze na sekwencje.... mam nadzijeje ze bedzie wszytsko oki i ze bede zadowolony i pieniedzy troche zaoszczedze...bo sporo jezdze w takim trybie mieszanym... a mam pytanie ile taki v-tec 115km na gazie spali przy takiej dosc dynamicznej jezdze?

Szulc
16-02-10, 21:47
spali jakieś 1-1,5 l wiecej niz na benie, dokladna wartosc ciezko podac zalezy czy miasto/trasa

tomek_nova
17-02-10, 01:07
a przy takiej samej mocy czy moc na gazie slabnie? bo slyszalem ze zamulaja auta....:mad:

xandu
17-02-10, 07:46
zamulaja 2 generacje gazu, bo tam jest mikser (zmniejsza sie srednica dolotu dosc znacznie). sekwencja nie zamula benzyny napewno, a tak jak pisalem wczesniej ja nie odczuwam tez właściwie roznicy czy benzyna czy gaz. spalanie tak jak pisalem wczesniej ok 9 litrów u mnie (jazda wiecej miejska) jak sie postaram to pewnie 10 tez wciągnie ;)

@edit: a przy tych 5,6k rpm u mnie startuje vtec, nie wiem jak u Ciebie, nic sie nie stanie jak sie przekroczy, ale staram sie tak nie obciażać silnika na gazie, bo to jednak nie na to paliwo został stworzony.

tomek_nova
17-02-10, 11:09
no w sumie racja , ja jeszcze jezdze na benzynce i tak max do 5 rpm dochodze i niezle idzie... u mnie narzie duzo sniegu wiec nie ma jak poszalec...ale poczekam na wiosne bedzie mozna dolozyc mu troche rpm:) mysle ze posmigam do miesiiaca na benzynce a potem sie zalozy gaz....

michael87
18-02-10, 17:48
ja właśnie dzisiaj się umówiłem i we wtorek mają mi założyć sekwencje stag 4 L trochę się boje żeby wszystko działało jak należy a jak będzie zobaczymy

tomek_nova
21-02-10, 15:38
to jak juz bedziesz smigal na gazie to tam napisz jak Ci autko lata..pozdro

Arni
21-02-10, 20:20
sam śmigam na sekwencji i polecam.Pamiętać tylko trzeba o tym aby aparat zapłonowy,kable wysokiego napięcia i świece były sprawne.
pozdrawiam

tfidos
23-02-10, 16:27
jak chcesz smigac na wysokich obrotach to upewnij sie, ze masz wydajny reduktor i szybkie wtryski + dobra regulacja instalacji i bedzie spoko :)

tomek_nova
01-03-10, 12:28
w piatek jade do legnicy zakladac ten gaz sekwencyjny.... mam nadziejje ze bedzie dobrze chodzic jak juz go bede mial to napisze jak sie jezdzi:)

tomek_nova
05-03-10, 20:34
zalozylem dzis gaz brc za 2800 jak narazie dziala ok nie ma zadnych problemow, no moze delikatnie spadla moc auta w granicy 2-4rpm ale jest dobrze, przejechalem 103 km, zatankowalem ponownie do pelna, wyszlo ok 9lgazu , jestem zadowolony jak narazie:) oby tak dalej

comatose
06-03-10, 15:19
A te 103km to trasa/miasto/mieszane ? jak mieszane to jak?:P

tomek_nova
08-03-10, 12:38
bardziej trasa, ale bylo slisko mozna powiedziec ze lod na drodze, pokonalem te droge w ponad 3 godz wiec tak normalonie by spalil mniej a tak w miescie przy dynamicznej jezdzie do 10l gazu

michael87
13-03-10, 22:11
ja przejechałem koło 1000 km i narazie wszystko ok. w mieście 10l wtrasie 8,5l wiec nie ma tragedii

Damian4gen
14-03-10, 00:18
Za gaz w V-tec'u powinien byc paragraf.

frytas
14-03-10, 08:13
Za gaz w V-tec'u powinien byc paragraf. czym sie sugerujesz? miales i wiesz po sobie czy kolega kolegi twojego kolegi tak powiedzial i ty to mowisz dalej? a co z gazem w autach z turbina? tez paragraf bys dawal

LemonR
14-03-10, 18:33
Za gaz w V-tec'u powinien być paragraf.

Niech to ktoś przeniesie do dowcipów.

OSCAR
14-03-10, 18:45
Niech to ktoś przeniesie do dowcipów.

oo o dobre :D

jakby ktos mial watpliwosci........... w czwartek wlasnie stroilem lpg u siebie, na filmiku tak to wyglada, vitek sie ladnie zalacza (co slychac) i idzie jak przeciag na tym paliwie, na sondzie lambda ok:

http://www.youtube.com/watch?v=eTLOJFNvS5E

pozdrawiam