Zobacz pełną wersję : czy gaz dobry do v-tec'a????
tomek_nova
16-02-10, 18:24
witam jestem tutaj nowy, pisze poniewaz jestem zielony jesli chodzi o LPg . wczesniej mialem hondzie civic 1,3 z 94 roku sprawowala sie bardzop dobrze ale duzo jezdzilem i sporo kasy poszlo na bajurke , i teraz mam nowa onde 1,5 v-tec z97 roku ma przejechane 115 tys i pytanie czy dobry bylby gaz sekwencyjny brc za 2800 do takiego modelu? moze ktos cos wie na ten temat... pozdrawiam wszytskich
ja niedawno kupilem coupete z d16y8, byl zwykly gazior II gen. jakos to auto jezdzilo, ze swiecacym caly czas check engine co prawda... z tydzien temu zalozylem sekwencje z kompem Stag i jest znaczna poprawa, naprawde nie wiedzialem ze taka bedzie roznica, zwlaszcza w srednim zakresie obrotow. po jakichs 200 km znow pojawil sie check, ale gazownik powiedzial ze po 500 regulacja bedzie i ze to zaden problem, poustawia jak trzeba. w czwartek jade na regulacje, wiec moze cos dopisze. w kazdym razie ja jestem bardzo zadowolony z sekwencji. roznicy PB/LPG nie czuje właściwie. spalanie ok 9 litrow lpg przy calkiem dynamicznej jezdzie :) choć do magicznych 5,6k rpm staram sie nie ciągnać na gazie. dla mnie sekwencja rewelacja :D
i polecam temat: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=62615
tomek_nova
16-02-10, 21:18
ja niedawno kupilem coupete z d16y8, byl zwykly gazior II gen. jakos to auto jezdzilo, ze swiecacym caly czas check engine co prawda... z tydzien temu zalozylem sekwencje z kompem Stag i jest znaczna poprawa, naprawde nie wiedzialem ze taka bedzie roznica, zwlaszcza w srednim zakresie obrotow. po jakichs 200 km znow pojawil sie check, ale gazownik powiedzial ze po 500 regulacja bedzie i ze to zaden problem, poustawia jak trzeba. w czwartek jade na regulacje, wiec moze cos dopisze. w kazdym razie ja jestem bardzo zadowolony z sekwencji. roznicy PB/LPG nie czuje właściwie. spalanie ok 9 litrow lpg przy calkiem dynamicznej jezdzie :) choć do magicznych 5,6k rpm staram sie nie ciągnać na gazie. dla mnie sekwencja rewelacja :D
i polecam temat: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=62615
a co jesli bede przekraczal np 6 k obrotow? to niekorzystne dla silnika????? chcem zalozyc sekwencje brc i mam nadzije ze to bedzie hulac?
nic sie nie stanie jak zakrecisz do 6k na gazie, co najwyzej niewskazane jest dłuzsze upalanie na gazie, ale na tor sie raczej nie wybierasz:)
a gaz spokojnie zakladaj, brc to dobre instalki, byle ktoś ogarniety załozył
JulekCIVIC
16-02-10, 21:36
Jak bedziesz chcial krecic sobie do 6tys/rpm to na benzyne sobie przlaczysz, gaz spoko tym bardziej sekwencja :)
tomek_nova
16-02-10, 21:41
o dzieki wielkie.. pojezdze miesiac na benzynce zoabcze spalanie i wogole i sie chyba skusze na sekwencje.... mam nadzijeje ze bedzie wszytsko oki i ze bede zadowolony i pieniedzy troche zaoszczedze...bo sporo jezdze w takim trybie mieszanym... a mam pytanie ile taki v-tec 115km na gazie spali przy takiej dosc dynamicznej jezdze?
spali jakieś 1-1,5 l wiecej niz na benie, dokladna wartosc ciezko podac zalezy czy miasto/trasa
tomek_nova
17-02-10, 01:07
a przy takiej samej mocy czy moc na gazie slabnie? bo slyszalem ze zamulaja auta....:mad:
zamulaja 2 generacje gazu, bo tam jest mikser (zmniejsza sie srednica dolotu dosc znacznie). sekwencja nie zamula benzyny napewno, a tak jak pisalem wczesniej ja nie odczuwam tez właściwie roznicy czy benzyna czy gaz. spalanie tak jak pisalem wczesniej ok 9 litrów u mnie (jazda wiecej miejska) jak sie postaram to pewnie 10 tez wciągnie ;)
@edit: a przy tych 5,6k rpm u mnie startuje vtec, nie wiem jak u Ciebie, nic sie nie stanie jak sie przekroczy, ale staram sie tak nie obciażać silnika na gazie, bo to jednak nie na to paliwo został stworzony.
tomek_nova
17-02-10, 11:09
no w sumie racja , ja jeszcze jezdze na benzynce i tak max do 5 rpm dochodze i niezle idzie... u mnie narzie duzo sniegu wiec nie ma jak poszalec...ale poczekam na wiosne bedzie mozna dolozyc mu troche rpm:) mysle ze posmigam do miesiiaca na benzynce a potem sie zalozy gaz....
ja właśnie dzisiaj się umówiłem i we wtorek mają mi założyć sekwencje stag 4 L trochę się boje żeby wszystko działało jak należy a jak będzie zobaczymy
tomek_nova
21-02-10, 15:38
to jak juz bedziesz smigal na gazie to tam napisz jak Ci autko lata..pozdro
sam śmigam na sekwencji i polecam.Pamiętać tylko trzeba o tym aby aparat zapłonowy,kable wysokiego napięcia i świece były sprawne.
pozdrawiam
jak chcesz smigac na wysokich obrotach to upewnij sie, ze masz wydajny reduktor i szybkie wtryski + dobra regulacja instalacji i bedzie spoko :)
tomek_nova
01-03-10, 12:28
w piatek jade do legnicy zakladac ten gaz sekwencyjny.... mam nadziejje ze bedzie dobrze chodzic jak juz go bede mial to napisze jak sie jezdzi:)
tomek_nova
05-03-10, 20:34
zalozylem dzis gaz brc za 2800 jak narazie dziala ok nie ma zadnych problemow, no moze delikatnie spadla moc auta w granicy 2-4rpm ale jest dobrze, przejechalem 103 km, zatankowalem ponownie do pelna, wyszlo ok 9lgazu , jestem zadowolony jak narazie:) oby tak dalej
A te 103km to trasa/miasto/mieszane ? jak mieszane to jak?:P
tomek_nova
08-03-10, 12:38
bardziej trasa, ale bylo slisko mozna powiedziec ze lod na drodze, pokonalem te droge w ponad 3 godz wiec tak normalonie by spalil mniej a tak w miescie przy dynamicznej jezdzie do 10l gazu
ja przejechałem koło 1000 km i narazie wszystko ok. w mieście 10l wtrasie 8,5l wiec nie ma tragedii
Damian4gen
14-03-10, 00:18
Za gaz w V-tec'u powinien byc paragraf.
Za gaz w V-tec'u powinien byc paragraf. czym sie sugerujesz? miales i wiesz po sobie czy kolega kolegi twojego kolegi tak powiedzial i ty to mowisz dalej? a co z gazem w autach z turbina? tez paragraf bys dawal
Za gaz w V-tec'u powinien być paragraf.
Niech to ktoś przeniesie do dowcipów.
Niech to ktoś przeniesie do dowcipów.
oo o dobre :D
jakby ktos mial watpliwosci........... w czwartek wlasnie stroilem lpg u siebie, na filmiku tak to wyglada, vitek sie ladnie zalacza (co slychac) i idzie jak przeciag na tym paliwie, na sondzie lambda ok:
http://www.youtube.com/watch?v=eTLOJFNvS5E
pozdrawiam