PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzynia biegów

_mars_
14-02-10, 23:29
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Od niedawna jestem właścicielem Civic 1.4 rok 2003. mam problem z pukaniem w skrzyni. Przeczytałem wiele Waszych postów na temat przyczyn. Niektórzy piszą o zużytych poduszkach. Na moje oględziny są ok. Inni piszą o mechanizmie różnicowym, łożyskach w skrzyni, łożysko oporowe na sprzęgle, pomysłów wiele. Mam pytanko : czy da się to jakoś sprawdzić? A po za tym, czy ktoś może podać jakieś wskazówki dla amatora jeśli chodzi o wyciąganie skrzyni, bo wydaje mnie się że to jest nieuniknione. Sorki jeśli było to już gdzieś opisywane, a ja nie znalazłem. jeśli tak, to dajcie linka. Dzięki za pomoc.

_mars_
20-02-10, 15:46
niestety niezbędna była wymiana wszystkich łożysk w skrzyni. Pozdrowienia

tak dodam jeszcze, że mechanik stwierdził że to bardzo często spotykana przypadłość, za słabe lożyska czy coś w tym stylu. Czy to prawda, czy większość z użytkowników civika petrol 2003 (nie wiem która to generacja, wydaje mnie się że VII) tez miała lub ma problemy ze skrzynią jeśli chodzi o łożyska?

Szejklo
21-02-10, 11:58
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?p=553853 -> Mnie też straszyli iż do wymiany są WSZYSTKIE, szkoda że wcześniej nie znalazłeś tego...

Chyba niedokładnie czytałeś forum :p, łożyska może nie wszystkim, ale jednak większości posiadaczy padły po krótszym lub dłuższym okresie czasu...

_reggie_
22-02-10, 09:40
Mnie też straszyli iż do wymiany są WSZYSTKIE, szkoda że wcześniej nie znalazłeś tego...

w sumie masz rację ja też wymieniałem u siebie wszystkie tyle że wiedząc o tym iż lecą głównie dwa z nich ale że miałem załatwione oryg łożyska w dobrej cenie to już nie bawiłem się w oszczędność 100 zł. i przy okazji wyjęcia skrzyni wymienili mi wszystkie...

póki co przejechałem ok. 40 kkm i cisza

pozdro :cool:

cvc d15
22-02-10, 19:35
oryg łożyska w dobrej cenie jaka to jest dobra? Pytam się przyszłościowo bo jeszcze skrzynia nie robiona

_reggie_
23-02-10, 09:19
jaka to jest dobra? Pytam się przyszłościowo bo jeszcze skrzynia nie robiona

400 PLN/kpl pod koniec 2007 r.