PDA

Zobacz pełną wersję : Ek4 VTi problem

pzr
14-02-10, 22:13
Hej.Po pierwsze jako nowy użytkownik tego forum chciałem się przywitać ze wszystkimi:) CZEŚĆ!!

Kupiłem niedawno EK4 (sedan) z motorem B16a2 z 1998roku.
Autko oprócz meega spalania jeździ jak powinno (silnik-wariat:) ) .Po diagnostyce wyszło ze mam dwa błędy:
* problem z egr (kod 12)
* sonda lambda(kod 61)
Moje pytanie jest takie,czy uszkodzony EGR może mieć wpływ na lambdę czy są to może dwa nie związane ze sobą błędy.Jeśli chodzi o EGR czytałem ze można to dziadostwo wyczyścić,zaślepić itp.Pytanie moje jest tylko gdzie go mogę znaleźć, uwierzcie że scedziłem dziś przy aucie dobre dwie godziny i nie znalazłem dziada,oczywiście wiem ze powinien się znajdować w okolicy dolotu itd
Co do lambdy, to czy do b16a2 była jakaś specjalna lambda(wiem ze ma 4 kable) czy podejdzie tez od innych Civiców?
ps.mam wycięty katalizator i wspawaną strumienice w jego miejsce - pisze to bo nie wiem czy może mieć to znaczenie.

Dzięki za ewentualna pomoc.

taz666
15-02-10, 11:22
Jeśli chodzi o EGR to nie wiem bo się na tym nie znam. Jeśli chodzi o Lambdę to padła pewnie właśnie z powodu strumiennicy (miałem taki przypadek w D14). Sondę można kupić zamiennik ale szukaj do konkretnego silnika (ja jednak wolałbym poszukać sprawnej używki OEM).

gruszkin
15-02-10, 11:51
egr znajduje sie patrzzac od przodu auta przy skrajnie lewym kanale dolotowym do glowicy, o tu mam zdjęcie nawet

http://alflash.com.ua/Honda/EGRvalve.jpg

pzr
15-02-10, 21:38
Wielkie dzięki chłopaki.Jutro postaram sie zajrzeć do tego egr-a- przeczyszczę go, zrobię back-upa i zobaczę czy wywali błąd.A tak na marginesie to gdy ostatnio robiłem reset Ecu ,to po odpaleniu silnika nie zapalił się check engine i gdy zaraz zrobiłem diagnostykę to te dwa błędy nadal tam były.Dodam że reset robiłem dwa razy- raz przez wyjęcie bezpiecznika "back up/radio" a drugi przez wypięcie aku,w obu przypadkach na ponad 5 minut. Za każdym razem ten sam efekt.Dziwne to trochę bo myślałem że po resecie powinien najpierw wywalić Check a i dopiero wtedy powinien się ewentualny błąd zapisać w pamięci.Może sie mylę..Jakie pomysły chłopaki?? Będę wdzięczny za wszystkie informacje..

do Gruszkin:
Hej.Zaglądałem właśnie pod maskę i w miejscu gdzie powinien być egr po prostu go nie ma:) Kurcze nie jestem mechanikiem ale nie jeden już egr czyściłem i zaślepiałem wiec ryzyko "nierozpoznania go" nie wchodzi w rachubę..Dodam że mój civ to angol czyli kiera po złej stronie:) ale nie powinno to mieć wpływu na położenie egr-a.Pozdrawiam

pzr
18-02-10, 16:59
Hej.Nie chcę być natrętny, ale naprawdę nikt nie wie gdzie może się znajdować EGR w moim samochodzie??Pozdrawiam