Zobacz pełną wersję : tow hook, legal czy nie ??
Mam pytanko, jeżeli temat już był to przepraszam ale nie mogę go znaleźć, czy policja może przyczepić się do przedniego lub tylnego tow hook'a?? Co w przypadku stłuczki, czyja wina, jak narobi komuś szkody jak nam np. wjedzie w tyłek??
...Bartuś...
14-02-10, 12:43
Ogólnie o samym Tow Hook nie ma wzmianki w prawie.Ale jak będzie uparty Policjant to może się przyczepić że to jest hak holowniczy i czemu nie ma go w dowodzie....Wtedy Ty odpowiadasz że to służy do podczepienia linki do Holowania,a to wolno mieć zamontowane na Samochodzie
Mam pytanko, jeżeli temat już był to przepraszam ale nie mogę go znaleźć, czy policja może przyczepić się do przedniego lub tylnego tow hook'a?? Co w przypadku stłuczki, czyja wina, jak narobi komuś szkody jak nam np. wjedzie w tyłek??
Jak Ci ktoś wjedzie w tyłek to zawsze jest jego wina, a ludzie mają haki zwykłe i to nie przeszkadza.
Co do przedniego możliwe że się czepną bo jest zakaz wstawiania elementów niebezpiecznych ostrych i odstających, w jakichś starych samochodach był jelonek (logo marki) czy coś i zakazali montowania.
Bo w razie potrącenia załóżmy pieszego możesz mu towhookiem np odciąć nogę. A przy czołówce z innym autem hook będzie najmniejszym zmartwieniem.
do mnie sie policja czepiała ze nie moge mieć z tyłu towhooka bo to nie jest hak holowniczy, nie jest wbite w dowód i wystaje poza obrys samochodu, co jest niezgodne z prawem.
mnie gdy zatrzymali i chcieli ubic wlasnie za tow hook to powiedzialem grzecznie ze to nie jest hak a zaczep do linki, odbili potem ze i tak wystaje poza obrys wiec powiedzialem ze jest mozliwosc reglulacji i moge przy nich go bardziej wciagnac pod zderzak ale specjalnie go tak wysunalem aby przy cofaniu miec jakas ochrone zdechaka przed kraweznikiem i wtedy dali spokoj.
Son - Goku
14-02-10, 14:46
bezsens taki. W wielu aut ma się fabryczne haki,które bardziej są widoczne i wysunięte i sie nie czepiają . . .
Ale są wbite w dowód a takie uchwyty do linki są wkręcane na czas holowania. Tylko co najgorsze do wystających wielkich spoilerów z alu się nie czepną tylko do kawałka blachy frajerstwo jedne
A to trzeba będzie założyć, będzie kolejna rzecz bez homologacji w aucie :D
A to trzeba będzie założyć, będzie kolejna rzecz bez homologacji w aucie :D
Bo wszystko co nie legalne jest lepsze i fajniejsze od tego legalnego
zalezy od czlowieka. podobno nic nie powinno wystawac poza obrys auta. na haki musisz miec homo.
smigam z kompletem tow hookow. mialem kilka kontroli policji, badania techniczne. nikt nic nie mowil, nie czepial sie. wiekszym problemem byl "kolor" zarowek phillipsa bluevision anizeli haki
to problem goscia, ktory ci wjedzie, bo nie zachowal bezpiecznej odleglosci od pojazdu poprzedzajacego. imho tow hook wtedy staje sie sprawa drugorzedna
A to nie jest jakoś tak jak z przyczepkami, że nie może wystawać więcej niż jakaś wartość w cm?
ja miałem tylko z tyłu to gościu na przeglądzie kazał mi go ściągnąć pod groźbą nie przejsćia przeglądu bo w dowód nie wbite i wystaje poza obrys auta.. porąbani ogólnie są xD
Art. 66.4. Zabrania się
umieszczania wewnątrz i zewnątrz pojazdu wystających spiczastych albo ostrych części lub przedmiotów, które mogą spowodować uszkodzenie ciała osób jadących w pojeździe lub innych uczestników ruchu.
Wydaje mi sie Ze to powinno wystarczyc.Ale jak wiadomo nie wszystko Policja egzekwuje. Ja swoją pralką jeździłem bez zderzaka przedniego i tylnego ponad 2 tyg. i nic. Zależy jak się trafi.