Zobacz pełną wersję : prędkościomierz nie dziala, pomocy!! pomarańczowa kontrolka
młodyBogdan
13-02-10, 16:29
dzisiaj jechałem autem i nagle licznik zaczął wariować aż nagle spadł na 0 i przestał pokazywać pędkość. Mało tego po chwili zaświeciła mi sie taka pomarańczowa kontrolka, która jest pod wskaźnikiem paliwa. zgasiłem auto, odpalilem i jade dalej, po chwili kontrolka znów się zaświecila. Co to moze byc?
JulekCIVIC
13-02-10, 16:38
rozumie ze pomaranczowa kontrolka to check engine, wyswietlil ci sie bo wystapil blad predkosciomierza, musisz spr obwod wszystkie wtyczki i zegary czy gdzies kabel nie jest poluzowany przetarty itp. ale dla pewnosci zrob samodiagnostyke, a jak to zrobic, jelsi nie wiesz to poszukaj na forum, jest odpowiedni temat
Masz kolego zamoczony czujnik predkosciomierza. Musisz rozpiac wtyczke, podjedz na stacje benzynową- kompresorem przepsikaj dokladnie i wtyczkę i cały czujnik(gniazdo) potem najlepiej psiknij jakimś preparatem poprawiającym kontakt elektryczny- i masz zrobione. Szczególnie ostatnio przy takiej aurze jak teraz miewam coś takiego bardzo często. Jeśli sie nie poprawi to znaczy ze albo musisz poszukac drugiego czujnika albo masz piny w kostce utlenione. Swoja droga jak rozepniesz wtyczke to zobacz czy nie ma tam za duzo koloru zielononiebieskiego. Powodzenia.
młodyBogdan
18-02-10, 17:29
a gdzie jest ten czujnik? jak on wygląda?
JulekCIVIC
18-02-10, 17:34
no chyba byla juz o tym mowa w poprzednim poscie zwiazanym z licznikiem, SZUKAJ
wtyczka za rozrusznikiem w skrzyni...
a gdzie jest ten czujnik? jak on wygląda?
masz centralnie na widoku rurę od dolotu jak otworzysz maskę. jak sięgniesz głębiej(pomiędzy dolotem, a głowicą) zauważysz wtyczkę wpiętą od góry w skrzynię. jest jak każda standardowa wtyczka z zatrzaskiem z boku- znajdzie się dokładnie pod kciukiem jeśli do niej sięgniesz. Rozpinasz, przedmuc****sz, nanosisz preparat poprawiający przewodzenie- i spinasz z powrotem ;) daj znać czy się udało.
młodyBogdan
18-02-10, 23:25
dzięki kopernick za dokladne info :)
dam znać czy się udało
a jakiego preparatu użyć do poprawy przewodzenia?
młodyBogdan
19-02-10, 11:28
faktycznie w tej kostce byl taki kolor niebiesko zielony. Przedmuchałem i narazie działa... :)