PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr kabinowy przeciw pylkowy czy jets ????

TomekTTT
12-02-10, 11:40
witam
moj tato ma civica 97 5D ta wersje tak zwana angielke i mam takie pytanko czy jets tam filt kabinowy ???

drex87
12-02-10, 12:03
powinien byc pod schowkiem nad nogami pasazera

lar
12-02-10, 12:58
poczytaj tutaj: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showpost.php?p=398324&postcount=38

MikeFoto
12-02-10, 13:16
witam
moj tato ma civica 97 5D ta wersje tak zwana angielke i mam takie pytanko czy jets tam filt kabinowy ???

Jest klima? Jak jest to filterek jest.
Niema klimy - filterka raczej nima :) (piszę raczej bo zdarzały się przypadki że był)

Chcesz wiedzieć na pewno - wykręć schowek.

Daniello205
12-02-10, 13:37
Tak jak już wyżej napisano jak wykręcisz schowek to się dowiesz.

Niema klimy - filterka raczej nima :) (piszę raczej bo zdarzały się przypadki że był)

A u mnie był ;)

szastal
12-02-10, 13:56
A ja w 3D mam klime a filtra brak. Zdziwienie było wielkie jak się zabrałem za wymianę owego i nie znalazłem go tam gdzie powinien być, czasem po prostu nie ma.

MikeFoto
12-02-10, 14:44
A ja w 3D mam klime a filtra brak. Zdziwienie było wielkie jak się zabrałem za wymianę owego i nie znalazłem go tam gdzie powinien być, czasem po prostu nie ma.

Ale niema bo niema takiego miejsca na zamontowanie filtra (fabrycznie) czy niema bo ktoś wyjął filtr i nie włożył nowego :P ?

szastal
12-02-10, 15:21
Fabrycznie brak takiego, specjalnie porównywałem u kolegi w drugim 3D, wygląda tip top jak w naszych i pasuje taki sam, jednak okazało się że czasem niektóre modele miały klime bez tego filtra oryginalnie, auto z 96 roku 1.5 ale nie ma możliwości założenia filtra, chyba że przełożyć cały układ od innego auta.

czara
12-02-10, 17:43
a nie masz pełno liści w kabinie na jesień?

qbara
12-02-10, 18:29
w nie których modelach filtr ten jest podobno w układzie klimatyzacji i dlatego brak go za schowkiem (info sklepowe).

szastal
12-02-10, 22:39
Żona nic nie narzeka na liście i inne w kabinie , sam też takich nie zauważyłem ale za to ładnie dmucha :D

Marecki
13-02-10, 17:39
A ja nie mam klimy i nie mam też filterka, ale miejsce na niego jest.

Slawkowski
14-02-10, 13:00
ja nie mam klimy, ale mialem miejsce z ramka na filtr i sobie go tam umiescilem. w ogole jak szukalem filtra do swojego auta to w ofertach byly rozroznione filtry do modeli z klima i bez.

Dissnej
14-02-10, 17:07
ale za to ładnie dmucha
kto?:) sory za OT

PS. Wcale nie trzeba odkręcać schowka. Wystarczy wyjąc taką "ramkę" w kształcie litery L umieszczoną pod schowkiem.

oklahoma
17-02-10, 13:36
PS. Wcale nie trzeba odkręcać schowka. Wystarczy wyjąc taką "ramkę" w kształcie litery L umieszczoną pod schowkiem

Ja mam MB3 z klimą i klapka od filtra jest pionowo za schowkiem więc bez odkręcenia schowka i metalowej listwy za nim nie można wyjąć klapki a tym bardziej filtra. Brat ma MA9 bez klimy i u niego klapka od filtra jest poziomo od dołu pod schowkiem więc można wyjąć klapkę i filtr bez demontażu schowka.

gregorek
18-02-10, 19:21

Chcesz wiedzieć na pewno - wykręć schowek.
Zgadzam się całkowicie tu z kolegą mam tą sama Hanię ale z klimą i filterek kabin. jest za schowkiem:D

PikoLLa
19-02-10, 18:34
dokładnie ja np. mam klimę i nie ma filtra kabinowego ;)

gregorek
19-02-10, 18:40
Tak tez może być aczkolwiek powinno być jak podawał Mike no ale widać z tego wszystkiego że jednak nie u wszystkich:confused:

olgierdw
21-02-10, 22:15
Na czym polega różnica między filtrem kabinowym dla wersji z klimą lub bez? Jest duża oferta zamienników na allegro i nie wiem co wybrać. Ja akurat mam klimę i nie wiem czym ryzykuję montując filtr niewłaściwy.

MikeFoto
22-02-10, 07:28
Na czym polega różnica między filtrem kabinowym dla wersji z klimą lub bez? Jest duża oferta zamienników na allegro i nie wiem co wybrać. Ja akurat mam klimę i nie wiem czym ryzykuję montując filtr niewłaściwy.

Ryzykujesz tym że nie będzie pasować :). Do wersji z klimą potrzebujesz coś takiego:
http://www.allegro.pl/item923778129_filtr_kabinowy_honda_civic_cr_v_z_kl imatyzacja.html

krzys_o
22-02-10, 10:23

Kiedyś porównywałem sobie w sklepie, obydwa miałem w ręce i naocznie było widać, że jest inny wkład. Tzn. ten bez klimy był żadszy, ten z klimą mocniej filtruje. Wymiary te same, różnica w cenie jakieś 5zł:D

cubrynka
28-02-10, 20:24
witam
posiadam civica 5d z 96r z klimatyzacją.
Filtr znajduje się za schowkiem przed pasażerem w celu sprawdzenia lub wymiany musisz go zdemontować śruby są od spodu, prawdopodobnie będziesz musiał też odkręcić wzmocnienie pod schowkiem.
filtr znajduje się na wprost w plastykowej kasecie wymieniasz tylko wkład najlepiej podjechać ze starym do sklepu bo są dwa rodzaje.
Przy okazji warto odkurzyć zawartość kanałów wentylacyjnych z reguły znajduje się tam cały las liści.
pozdrawiam wojtek

Czarny1800
02-03-10, 19:01
Panowie a może próbowaliście wyjąc fitr kabinowy i go nie wkładac tylko jezdzic bez niego???

MikeFoto
02-03-10, 22:41
Panowie a może próbowaliście wyjąc fitr kabinowy i go nie wkładac tylko jezdzic bez niego???

Jasne, ja miałem tak przyzakupie Hanki. Ramka filtra była pusta, dmuchawa dobrze wiała, ale.....syfu w nawiewach dzięki temu miałem masę.

Czarny1800
02-03-10, 22:59
A szyby parowały jakoś bardziej czy coś takiego?? A nadmuch lepiej wiał bez tego fltra??

cubrynka
03-03-10, 15:44
Filtr zdecydowanie tak!!!!
jeśli filtr był to radzę go z powrotem założyć inaczej cały syf zatrzyma się na nagrzewnicy lub parowniku klimatyzacji to w połączeniu z wilgocią da bardzo nie miłe efekty grzyb, parowanie szyb i nieprzyjemny zapach.
przy okazji rozbierania schowka radzę odkręcić wentylator nadmuchu i wyczyścić z zawartość liści i kurzu oraz wpuścić krople oleju na łożysko wirnika.
u mnie po czyszczeniu i wymianie filtra nie ma problemu z parowaniem i zapachem a sama dmuchawa pracuje dużo ciszej.

kilka zdjęć
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showpost.php?p=398324&postcount=38