Zobacz pełną wersję : problem z utwardzeniem zawiasa!
Witam otóż mam taki problem przy mojej civiczce chciałem ja utwardzić i obniżyć. Próbowałem różnych sposobów mialem spreżyny czerwone jak ja kupilem oczywiscie nie widomo co to za marka na początku byla dosyć twarda ale pozniej wymieniłem amortyzatory na MTS (wiadomo badziew) nie spodziewalem sie jakis sukcesow kupilem tez ta techniks tez badziew no ale teraz na koncu kupilem H&R z regulacja wysokosci i troszke jest twardszy ale jeszcze nie to, zastanawiam sie czy to moze nie jest wina sprezyn. bo maja moze z 9 lat jak to jest data na tej sprezynie:P Czy moze mi ktos pomoc???
A co dokładniej ci nie pasuje? za miękka na nierównościach, czy za mocno się na zakrętach wygina, skacze po drodze jak ping-pong????
Powiem tak jak załoze felge 16 to na zakretach mi sie obciera czyli jest zbyt miekki fajnie obnizony super nawet ale chcialbym zeby byl twardszy. jak ja kupilem z niemiec to zawias byl dosyc twardy. i takie nijakie byly te amorki. Mozliwe ze spreżyny sie wyrąbały? bo ja sam zrobilem na nich 70tys?? a kto wie ile w niemczech jezdzily. Dodam ze z tyłu jest beton:P a jest zawieszenie to co bylo tez takie niejakie
Dodam jeszcze ze ziomek mial amozry przy swojej serie i byl twardsza;/
Jeżeli obciera na zakrętach to może stabilizatorów nie masz bo one odpowiadają na przechyły zawieszenia w zakrętach, może kumpel miał i było złudzenie że ma twardszy zawias. Ja jak zamontowałem staby to miałem odczucie jakby autko było twardsze a mam zawieszenie serię.
albo zle rozmiar felgi (ET) dobrany i dlatego obciera
Nie nie. Obciera tylko o nadkola jest nisko położony alle mikko dosyc jest . ET jest ok bo jezdzilem wczesniej i bylo ok. Poprostu tak sie dziwnie miekko zrobilo ze szok myslalem ze to wina amorow no ale wydaje mi sie ze H&R powinny juz trzymac dobrze poprostu tyl czuje ze jak do ginam to tak sztywno sie ugina a przod juz sie troszke buja;/
Jak się auto buja to amory są do wywalenia.
Nie no do wywalenia to raczej nie bo trzymaja tylko poprostu sa miekkie tzn srednio twarde. Dlatego tez chcialem sie dowiedziesz czy jak bym wymienill sprezyny na jakies nowe to czy by sie poprawilo, czy sprezyny nie odgrywaja w tym zadnego znaczenia??
PIMPEK_EJ2
14-02-10, 23:28
A możesz podać wymiary felg(tzn. szerokość, wysokość i et) oraz rozmiar opon??Może są źle dobrane i wtedy obcierać będzie
Mnie interesuje tylko to czy jest mozliwosc czy moga sie sprezyny tak wybujac ze zakladam roznego typu amorki i calyczas jest to samo. Auto stoi nie rowno jakby z jednej strony byl bardziej padniety napewno to nie zalezy od amorkow bo na wszystkich bylo jednakowo no i dodam ze z tej jednej strony mozna powiedziec ze sie bardziej buja. Rozmiar felg jest ok bo jezdzilem na nich wczesniej i bylo ok 16'' 205/45 ET35
PIMPEK_EJ2
16-02-10, 23:59
obciera bo masz złe ET.Dla civa z tego co pamiętam powinno mieścić się od 40 do 45.U mnie jak jeżdżę na alu to też tak mi się niekiedy dzieje.