PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o wycenę

agent
10-02-10, 13:50
Witam,
Mam na oku zamianę mojego Civica na dwa lata nowszego i zastanawiam się czy warto. Jest to Hatchback 5D 2004/05 r. silnik 1.6 110 KM, klimatyzacja automatyczna, skórzana kierownica, reszta chyba standard, przebieg pewny 75 tys km, stan idealny, bezwypadkowy, serwisowany i kupiony w ASO PL. Powyższych danych jestem pewien bo to auto od znajomego które mam okazję obserwować codziennie praktycznie od nowości. Umówiełem się z nim na to że dam mu tyle na ile mu wycenią w ASO przy zamianie na nowe. Pytanie ile mogą dać bo nie wiem czy mi się opłaca sprzedawać moje? Pytanie jest również o tyle zasadne że nie wiem czy ten znajomy powie mi prawdę czy trochę zawyży.

_reggie_
10-02-10, 14:44
agent ja za takiego civica jak piszesz z 2005 r. dałbym max. 32-33 tys. - tyle że oczywiście w wersji 3D...:D

pozdro :cool:

agent
10-02-10, 20:46
Ja wolę 5D bo łatwiej wyciągać dziecko. Poza tym w 5D jest chyba nieco większy bagażnik.

genior
10-02-10, 21:10
wspaniały autobus
max 30tyś
;)

leniin82
11-02-10, 00:44
Ja we wrzesniu 2009 roku kupilem od znajomej (pewny przebieg i samochod) Civika 5D z 2005r (pierwsza rejestracja kwiecien 2006) przebieg 51tys wycenili go na 28 tys w Aso (chciala wziasc drugiego a tego w rozliczeniu) sprzedala mi.
A co do bagaznika to jestem zadowolony. Duzy wozek dla dziecka wchodzi poziomo i jest jeszcze dosyc miejsca na pakunki

agent
11-02-10, 08:22
Dzięki. Też nie chciałem dawać za niego więcej jak 28-30 tys raz że musiałbym za dużo dokładać a dwa że przy zmianie auta wolałbym zmienić na coś innego mimo że Civic mi teraz odpowiada. Co do pakowania to latem sąsiad który ma Mercedesa kombi E320 przecirał oczy ze zdumienia jak wyjąłem wszystko na chodnik co przywiozłem :). Ale fakt jest taki że mam do tego talent i wykorzystałem każdą szparkę :) Staram się też nie robić z bagażnika drugiej piwnicy i nie wożę niepotrzebnych gratów.

genior
11-02-10, 09:21
kolejny plus to skonczylyby sie Twoje problemy z odpalaniem zimą :)

_reggie_
11-02-10, 10:01
Ja wolę 5D bo łatwiej wyciągać dziecko. Poza tym w 5D jest chyba nieco większy bagażnik.

no wiadomo zależy co komu potrzebne...:)

jak ja jeżdżę w 80% sam autem to wolę 3D, bagażnik mi w zasadzie potrzebny kilka razy w roku jak jadę na narty czy krótki urlop...:D

kolejny plus to skonczylyby sie Twoje problemy z odpalaniem zimą

hehe dokładnie tyle że okupisz to częstszymi wizytami na stacji beznynowej...\

a szczerze to nie wiem czy to ma sens w Twoim przypadku bo kupisz w zasadzie taki sam samochodód tylko młodszy no ale to już Twoja decyzja

pozdro :cool:

agent
11-02-10, 12:50
a szczerze to nie wiem czy to ma sens w Twoim przypadku bo kupisz w zasadzie taki sam samochodód tylko młodszy no ale to już Twoja decyzja
No i to jest włąsnie dla mnie powazny argument na minus. Powiem szczerze że jedyne co m mnie do tego auta skłania to nienaganny stan techniczny i to że od znajomego. A jak nie od znajomego to zacznie się siedzenie całymi dniami na otomoto itp. , jeżdżenie i oglądanie szrotów i słuchanie naciagaczy zwłaszcza w komisach. Jakbym miał szukać coś innego to celowałbym w:
- auto lepiej wyciszone
- co najmniej takiej samej wielkości
- miększe/wygodniejsze zawieszenie
- musi mi się podobać
- kasy nie mam za dużo żeby dołożyć
Wszystkie te kryteria spełnia Peugeot 407. I tu też mam wątpliwości bo już się przyzwyczaiłem do diesla ale w HDI jest kilka dorgich rzeczy które mogą się popsuć ( a czego nie ma np. w civicu). Mianowicie koło dwumasowe i filtr FAP. No to rozważam też benzyne ale po spalaniu mojego poprzedniego auta (Citroen AX - diesel) a teraz CTDi spalanie 2.0 benzyny pewnie by mnie trochę przybiło. Może opcją będzie spróbowanie szczęścia z LPG.
P.S. Pewnie będzie tak że kupię franzuza a za parę lat wrócę do Hondy :)

genior
11-02-10, 13:28
ja w 1.6 mam gaz i kilku innych uzytkownikow rowniez i chwale sobie, moc taka sama, spalanie nieznacznie wieksze, taniej niz dieslem :)
zwraca sie po ok 20tys

agent
11-02-10, 14:07
Właśnie "obczajam" konfugurację dobrej instalacji LPG. Bo wg mnie LPG działa dobrze jeśli są spełnione 2 warunki czyli dobra instalacja + dobry instalator. W necie cała masa osób poleca wtryskiwacze Matrix ew. MagicJet + sterownik STAG 300 plus. No ale najpierw trzeba mieć auto benzynowe bo diesla przerabiać mi się nie oplaca :)

genior
11-02-10, 15:17
ja i LemonR mamy brc sequent24 i moge Ci szczerze polecic, instalka daje rade :)
tutaj masz caly temat o lpg w 7 genie
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=6065&page=5

agent
11-02-10, 21:10
Czytałem już wcześniej. Jakbym kupił tego Civica 1.6 to ba 100% bym spróbował szczęścia z gazem. W Stagu jest o tyle źle że sterownik "widzi" każde podłączenie kompa z identyfikatorem więc przez cały okres gwarancji nic sam nie zajrzę czyli chyba przez 2 lata. A zbiorniki macie w kole? Ile tam wchodzi bo przecież tam jest tylko dojazdówka.

EFKA5
12-02-10, 08:31
Ja mam butle w kole 53l wchodzi ok.42l gazu, podłoga bagażnika podniesiona kilka cm, wszystko ładnie zabudowane, wygłuszone.. :)

genior
12-02-10, 09:23
w sedanie jest pelne kolo wiec wchodzi ladnie
u mnie akurat jest 42l wchodzi jakies 32, chociaz pewnie zmiescilaby sie ciut wieksza, ale pewnie takie mieli na stanie, wtedy jak zakladalem to sie nad tym nie zastanawialem :) ale na 400km wystarcza wiec luksus :)