Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zamienniki

Szejklo
09-02-10, 23:59
Hej !
Podczas szukania opinii odnośnie firm produkujących zamienniki wpadłem na pomysł żeby zrobić właśnie taki temat odnośnie części w naszych Civic'ach :)
Zatem możę każdy będzie wpisywał co wymieniał, jakiej firmy i jak długo dana część "daje rade" ? Co można śmiało kupować a co jest odradzane ?

Aktualnie poszukuje informacji odnośnie końcówek drążków kierowniczych, w ASO panowie krzyczą że co roku będę wymieniał gdy nie kupie oryginału, jak wiadomo Ci panowie lubią tak mówić nawet odnośnie powietrza w oponach :D:D Może ktoś wie czy Honda produkuje swoje czy są one innego producenta w opakowaniu "Honda" ? Może ktoś wymieniał na zamienniki, jeśli tak to na jakie i ile wytrzymały ?

Leeo
10-02-10, 01:30
Ja 20 tyś temu wymieniałem łączniki stabilizatora na TRW, było to jakieś 1,5roku temu i póki co nic się nie dzieje. Oprócz tego jeszcze klocki na EBC green stuff - polecam. I na tym koniec :P Nie wiem, czy temat się sprawdzi, bo w naszych hankach jest naprawdę mało do wymiany :D

bcn
10-02-10, 10:08
zamienniki? do 7gena? zapomnij:D klocki i plyn do spryskiwaczy moze byc nie oem, reszty po prostu nie ma;)

a powaznie, klocki lukasa u mnie juz dlugo jezdza i jest ok.

agent
10-02-10, 13:43
Jak zapomnij? Ja narazie z ASO to kupiełem sprężynkę do przekładni, poza tym osłonę silnika, świecę żarową wodną i wymieniłem olej w skrzyni na hondowski MTF. W Intercarsie były też tanio gumy stablilizatora. Poza tym wszytkie części znalazłem jako dobre zamienniki. Z drugiej strony prawie nic się nie popsuło więc nie było tego dużo do kupowania.

_reggie_
10-02-10, 14:37
Oczywiście że są zamienniki w końcu VII gen. (jak np. moja) ma już 9 lat...nie ma ich dużo może do wyboru jak do opelków, vw, czy innych masowych wozideł bo i Hond nie ma aż tyle, ale wiele popularnych części można dostać - hamulce, wydechy, zawieszenie, nie mówiąc już o olejach, płynach, filtrach i tego typu pierdołach...wiadomo że podzespoły specyficzne nie są dostępne poza ASO bo nikomu się ich nie opłaca robić, np. sprężynka, łożyska do skrzyni (ale znając ich parametry możemy je śmiało zamówić w wielu zakładach które łożyska robią)
Sam w ASO kupiłem tylko sprężynkę, tulejki do fotela, filtr olreju raz i podkładkę pod korek spustowy miski olejowej...:D
Skoro wymieniałem tarcze i klocki na TRW/Lucas to kupiłem niby zamiennik tyle że to samo co sprzedaje ASO tylko z nadrukiem Honda ale 2 razy drożej no to trzeba być nienormalnym żeby u nich to kupić...
Hamulce sprawują się bez zarzutu, jakieś pierdółki w zawieszeniu typu tuleje, gumy, itp. nieoryginalne zużywają się myślę w podobnym tempie jak te z ASO, ostatnio wymieniłem uszczelkę pod miską na zamiennik jakiś 3 razy tańszy od ASO pojeżdżę trochę to wtedy się będę mógł o niej wypowiedzieć.
Poza tym jak pisali przedmówcy - niewiele się tu psuje, raczej zużywa z czasem no ale na to nie ma rady.

pozdro :cool:

Szejklo
11-02-10, 02:00
Faktycznie za często nie trzeba wymieniać :D

Ja z doświadczenia :
Tarcze EBC TurboGroove (nacinane, nawiercane) wytrzymały póki co 40 tyś km i powinny wytrzymać jeszcze sporo.
Klocki EPC GreenStuff starczyły na 40 tyś km, aktualnie założyłem drugi komplet, w połączeniu z tarczami i płynem hamulcowym motula po paru mocniejszych hamowaniach czuć poprawę a cena jak oryginały (albo nawet tańsze) niż w ASO.
Łożyska skrzyni oraz MTF ASO.
Akurat gumy stabilizatora kupiłem oryginalne bo nie ma kosmicznej różnicy.
Filtry i oleje...no cóż, w cenie mobila z ASO (przegląd) kupiłem motula od kolegi z forum z ww płynem hamulcowym i jeszcze na wysyłkę starczyło, o np. filtrze kabinowym nie wspomnę :p
Więcej grzechów nie pamietam... :p

ps. to może ktoś wymieniał końcówki drążków kierowniczych i się pochwali opinią ? :D Znalazłem podobno bardzo dobre "Febi-Bilstein" albo "Lemforder" ale tylko w katalogach, żaden sklep nie może (nie chce?) zamówić... Może wie ktoś gdzie można coś takiego dostać ?

kalla_fiore
11-02-10, 07:45
"Lemforder" ale tylko w katalogach, żaden sklep nie może (nie chce?) zamówić... Może wie ktoś gdzie można coś takiego dostać ?

Te widziałem w intercars. W Tychach są na stanie :P

adam_k
11-02-10, 15:41
ja wymieniałem końcówki drążków na 555, ale przejechałem dopiero jakieś 500km:) w Vgen też wymieniłem na 555 i przejechane mają ze 4tys km i nie narzekam:) Za końcówki płaciłem 45zł/szt

kasik
11-02-10, 15:47
nie ma napewno poduszek pod silnik zamiennikow ;p i trzeba bolic w ASO :P

platoon
11-02-10, 16:05
czy ktos sie orientuje gdzie moge kupic napinacz do rozrzadu? Do mojej em2 servis wola 500zl :eek:

genior
11-02-10, 18:28
w intercarsie np, ale nie licz że bedzie dużo taniej ;) najdrozsza czesc w rozrzadzie

platoon
13-02-10, 08:50
... w intercars licza chyba 40zl taniej wiec niewielka róznica. No niestety, trzeba bedzie odwiedzic ASO :)

agent
13-02-10, 10:46
czy ktos sie orientuje gdzie moge kupic napinacz do rozrzadu? Do mojej em2 servis wola 500zl
Fota podaje że napinacz SKF ma oznaczenie VKM 73607 w cenie 427 zł. Ale fota ma zawsze drożej więc szukasz dalej i np na allegro masz http://www.moto.allegro.pl/item922374035_honda_civic_1_4i_17_rolka_napinacza_ skf_vkm_73607.html
A tutaj masz dodatkowe namiary lub chociaz numery http://www.iparts.pl/auto-czesci/napinacz-paska-element-napinajacy,honda,civic-vi-coupe-em-2001-02-2005-12,1-7-i-vtec-125km,45-4734-16263-100410.html
uwaga ta druga strona czasem się wolno otwiera. Ach leniuchy :)

platoon
13-02-10, 12:04
Zakupiłem ten napinacz z allegro, taniej chyba nie znajde. Pasek rozrzadu z 1.7 vtec jest taki sam jak do 1.7i ?? nr katologowy to "ct 1082" dzieki za pomoc agencie 007