Zobacz pełną wersję : odnawianie lakieru
Witam mam pytanie. Mianowicie chiałbym odnowić lakier ale nei lakierowac całego auta tylko parę elementów . Problem jest taki że elementy które chce odnowić są źle pomalowane przez poprzedniego lakiernika (sa matowe nei błyszczą się i nie odbijam się w nich tak jak w inncyh tylko obraz jest zamazany nei wyraźny) czy mogę je pomalowac bezbarwnym i efekty będzie dobry czy musze wszystko odnowa malowac podkład kolor bezbarwny??
kamykkampo
10-02-10, 00:03
jezeli jest tylko matowe i lakier nie posiadał takie widoczne rysy to kolego 1500 na wode i sypiesz bezbarwnym ja bym na poczatek sprubował 2000 na wodę i spolerowac maszyna i pasta farekla lub 3m
najlepiej to podbij do jakiegos lakiernika niech zobaczy moim zdaniem nikt nie okresli sie jak to zrobic nie widza tego moze wystarczy tylko bezbarwny moze trzeba podkladowac i walic baza
jezeli jest tylko matowe i lakier nie posiadał takie widoczne rysy to kolego 1500 na wode i sypiesz bezbarwnym ja bym na poczatek sprubował 2000 na wodę i spolerowac maszyna i pasta farekla lub 3m
najlepiej to podbij do jakiegos lakiernika niech zobaczy moim zdaniem nikt nie okresli sie jak to zrobic nie widza tego moze wystarczy tylko bezbarwny moze trzeba podkladowac i walic baza
dokładnei tak :) matujesz stary bezbarwny , pryskasz go od nowa a potem polerka i auto wygląda jakby było z salonu :)
Co to znaczy "1500 na wodę" bo się nie znam na malowaniu...
Kolego Maroo1981 tu chodzi o gradację papieru wodnego.
Co on robi ciekawego...
Wytłumacz mi dokładnie... ; )
Kolego Maroo1981 tu chodzi o gradację papieru wodnego.
Papier ścierny, jak sama nazwa wskazuje, służy do "ścierania" i "matowienia" elementów - w naszym przypadku zapewne chodzi o "matowienie" warstwy lakieru bezbarwnego na samochodzie.
Papier ścierny, jak sama nazwa wskazuje, służy do "ścierania" i "matowienia" elementów - w naszym przypadku zapewne chodzi o "matowienie" warstwy lakieru bezbarwnego na samochodzie.
dokładnie, tylko to nie jest taki zwykły papier ścierny jak do szlifowania gładzi w mieszkaniu, tylko specjalny którym szlifujesz na mokro tzn spryskujesz element wodą, moczysz arkusz i jedziesz ostro :) Możesz go kupić w sklepie dla lakierników to na pewno, ja kiedyś kupiłem nawet w castoramie.
Niebieski65
11-09-14, 10:59
Kolego, może lepiej podjedź do lakiernika i spytaj o polerowanie czy ci nie zrobi, bo sam możesz więcej zaszkodzić swojej Hani
MasterShine
11-09-14, 11:43
Kolego, może lepiej podjedź do lakiernika i spytaj o polerowanie czy ci nie zrobi, bo sam możesz więcej zaszkodzić swojej Hani
a przy okazji robienia tego polerowania ściągnie Ci dobre kilka mikronów lakieru, auto będzie odrazu lżejsze ty odchudzisz portfel a urok polerki pryśnie w krótkim czasie :) taka przyjemność z polerką u lakiernika :)
dokładnie tak jak pisze MasterShine. Jeśli bezbarwny jest jakkolwiek położony to prawdopodobnie da się go uratować ale nie u lakiernika... wymaga to jednak dużo cierpliwości i co najmniej drugie tyle dobrego sprzętu / chemii. Tutaj http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?117242-D16Y2-EJ9-Czarnula/page76&highlight=maskunt koledzy trochę powalczyli :) no może więcej niż trochę :D
A powiedzcie mi, jak facet zmatowi stary bezbarwny i psiknie nowym, to nie będzie widać pod tym bezbarwnym rysek/hologramów i innych takich rzeczy?
Druga rzecz, o lakierowaniu wiem mało, ale wiem na przykład (albo wydaje mi się), że bezbarwny kładzie się na jeszcze niewyschnięty lakier. W innym wypadku jest efekt widoczny nieraz na autach - schodzący bezbarwny.
Czasem w przypadku powtórnego nakładania bezbarwnego nie będzie tak samo?
lakiernicy niehctenie kłąda sam bezbarwny bo wola skasować za całe malowanie wiec beda wymyslac najrozniejsze historie dalczego to sie nie uda
szpece od polerki tez czesto gesta pieprza głupoty
ale fakt jest taki ze polerowanie wymaga sporych nakładów