PDA

Zobacz pełną wersję : Nietypowy problem z obrotami D14A8

klubowicz
09-02-10, 19:56
Samochód mam od 2 lat. Od samego początku praktycznie jest jedna wielka męka z obrotami biegu jałowymi.
Obroty falują bardzo mocno ale nie w górę, a w dół, na 10 zafalowań 4 kończą się zgaśnieciem silnika, co jest szczegolnie upierdliwe podczas dojazdu do krzyzowki, manewrowania na parkingu itd.

Do rzeczy.

Nietypowosc tego problemu polega na tym, iż ta sytuacja z obrotami na przelomie tych 2 lat pojawia się i znika.
Wygląda to mniej wiecej w ten sposób, że 3 miesiące jest tragedia (falują, auto często gasnie), a nagle obroty się pewnego dnia stabilizują i pięknie stoją na poziomie 850-900rpm. Dodawanie gazu nie powoduje wtedy sytuacji, gdy podczas schodzenia z obrotów auto gasnie - zatrzymuje się na tych 850 i stoi.

Okolo poltora roku temu byl czyszczony krokowiec, z tego co pamietam poprawa byla ale słaba.
Wiecej juz nie grzebałem i nie jezdzilem po mechanikach, bo to 12letni samochód, do tego za kilka miesiecy zostanie sprzedany. A, że jezdzę w zasadzie tylko po drogach szybkiego ruchu za miastem, to mnie to az tak nie drazni.

Oczywiście reset kompa robiłem, nie raz - po odpieciu na cała noc klemy, rano bylo równie źle jak dzien wczesniej - to na 100% nie jest wina elektroniki sterującej.

Od kilku dni obroty znowu się ustabilizowaly i sobie stoi równo 850 na postoju.
dodam, ze w sytuacji, gdy wariował to obroty na postoju wahałay się od 250 - 1000. Często gasł.

Ktoś mi moze powiedzieć co to za cholera? Zakładam, że silnik krokowy się sam nie czyści co jakis czas, więc co to moze byc?

wojciu
13-02-10, 19:02
może czyszczenie nic niedało i pora wymienić na inny w lepszym stanie

brak.loginu87
13-02-10, 22:28
A zwróć uwagę czy nie masz zwarcia małego w instalacji elektrycznej (jak obroty falują to np. kontrolki przygasają). Zobacz sobie jak silnik reaguje przy 750 obrotach jak zapalisz światła mijania.

klubowicz
15-02-10, 11:42
A zwróć uwagę czy nie masz zwarcia małego w instalacji elektrycznej (jak obroty falują to np. kontrolki przygasają). Zobacz sobie jak silnik reaguje przy 750 obrotach jak zapalisz światła mijania.

hmmm.. Jak obroty falują i dajmy na to spadają do tych 400-300, zeby zaraz wskoczyc np. na 900 i znów spasc na 400 to ewidentnie wszystko przygasa. Swiatla mijania, dmuchawa wolniej dmucha itd.

brak.loginu87
15-02-10, 16:49
no dobrze tylko czy światła świecą ciemniej niż jak stoisz z wyłączonym silnikiem?