Zobacz pełną wersję : Żółte halogeny .. Można ?? Nie można ??
1 stycznia weszła ustawa o zakazie posiadania żółtych świateł mijania, drogowych i pozycyjnych w samochodach. A co z halogenami ??
Chciałbym właśnie takie żółte halogeny zamontować u siebie w samochodzie ale nie wiem czy ma to sens bo jak nie będę ich mógł włączać to jaki z nich pożytek ? Niby w ustawie nie są wymienione halogeny przeciwmgielne, ale może podczas okresowego przeglądu się przyczepią. Ogarniał ktoś już ten temat ??
IMHO jeśli mowa o światłach pozycyjnych, mijania i drogowych a nie przeciwmgielnych to można.
Aby było całkiem w porządku pamiętaj, że tylko DEPO mają E w kółku na szkłach, ulubiony znaczek diagnostów, chinole nie mają.
1 stycznia weszła ustawa o zakazie posiadania żółtych świateł mijania, drogowych i pozycyjnych w samochodach. A co z halogenami ??
Chciałbym właśnie takie żółte halogeny zamontować u siebie w samochodzie ale nie wiem czy ma to sens bo jak nie będę ich mógł włączać to jaki z nich pożytek ? Niby w ustawie nie są wymienione halogeny przeciwmgielne, ale może podczas okresowego przeglądu się przyczepią. Ogarniał ktoś już ten temat ??
A halogeny to nie światła? Zabronioneżółte
można. ten temat nie dotyczy halogenów
Inna sprawa z homolagacją lamp znaczek E muszą mieć każde
RobertSz1981
10-02-10, 23:27
Mam w Lexusie zółte halogeny seryjne i nie zamierzam ich zmieniac.
analyzer64
12-02-10, 10:11
Jest wyraźnie napisane że wszystkie samochody od tego roku nie mogą mieć żółtych świateł pozycyjnych, drogowych i mijania, o światłach przeciwmgielnych nie ma nic wspomniane. Ja mam żółte fogi i też nie zamierzam ich zmieniać.
IMHO jeśli mowa o światłach pozycyjnych, mijania i drogowych a nie przeciwmgielnych to można.
Aby było całkiem w porządku pamiętaj, że tylko DEPO mają E w kółku na szkłach, ulubiony znaczek diagnostów, chinole nie mają.
Minus taki ze depo są gorzej wykonane i szkła od nich odpadaja :D
Minus taki ze depo są gorzej wykonane i szkła od nich odpadaja :D
Wolne rzarty :D
Moje zolte DEPO tluka sie na moim betonowym zawiasie juz jakies 30kkm i ani jedno szklo nie odpadlo.
Zolte swiatla przeciwngielne mozna miec bo to co zacytowano tyczy sie tylko postojowych, mijania i drogowych, chyba, ze jest jeszcze jakas inna osobna wzmianka o przeciwmgielnych ktorej nie znalezliscie.
marek.w_wa
14-02-10, 14:25
Światła przeciwmgielne a światła mijania drogowe i postojowe to dwie inne rzeczy zgodnie kodeksem ruchu drogowego
jest napisane w arkykułach że żółte selektywne może być ew w halogenach
Odkopie, a co;)
Byłem właśnie na przeglądzie.
Diagnosta: Te halogeny (żółte) do wymontowania muszą iść.
Ja: Ale czytałem zanim je kupiłem, że żółte NIE MOGĄ być tylko światła drogowe, mijania i pozycyjne, a halogeny mogą być
Diagnosta: Nie, światła POZYCYJNE mogą być być żółte, ale halogeny nie
Ja: :confused:
Przegląd mi podbił bez problemu, ale zacząłem teraz jeszcze raz o tym czytać i wychodzi na to że Pan diagnosta sam nie zna przepisów.
Tak brzmi artykuł:
Dziennik Ustaw - rok 2009, nr 75, poz. 639 z dnia 2009-05-20 ,
§ 2. Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
Wcześniej jest napisane tak:
w załączniku nr 6 do rozporządzenia § 2 otrzymuje brzmienie:
„§ 2. Światła zamontowane na pojeździe powinny
odpowiadaç warunkom podanym w poniższej tabeli:
A w tabelce:
Przeciwmgłowe przednie ----> barwa biała lub żółta selektywna
Czyli na przyszłość wynika, że żółte ze świateł z przodu wg ustawy mogą być TYLKO halogeny.
Jest dokładnie tak jak napisałeś. Trzeba następnym razem na przegląd brać wydruk z ustawą, skoro trafia się na takich diagnostów :)
ooo bardzo dobrze że to znalazłeś i zamieściłeś, bo akurat będę montował pewnie w czerwcu, a w sierpniu przegląd to akurat będzie jak znalazł :)
o ile oczywiscie halogeny zolte ktore montujemy maja homologacje na szkle wybita. od razu napisze ze chinole nie maja a depo podobna maja. sam mam zolte chinole i diagnosta nawet nie zwrocil uwagi na nie
Jeśli diagnosta byłby wyjątkowo upierdliwy i przyczepił się jednak do homologacji to zawsze można po prostu czymś zakryć/owinąć fogi.
Można zrobić X na nich np. izolacją i to znaczy, że są to światła nieużywane i tyle. Nie powinno być problemów:)
No dokładnie, jak trafimy na upierdliwego gościa, który się schyli i zobaczy czy jest homologacja, to leżymy (właściciele chinoli) ;)
Można zrobić X na nich np. izolacją i to znaczy, że są to światła nieużywane i tyle. Nie powinno być problemów:)
Pierwszy raz słyszę o takim patencie :) Myślę że lepiej było by zrobić jakąś prowizoryczną zaślepkę halogenów i zamontować ją na czas przeglądu jesli fogi nie mają homologacji.
widzę panowie że b. martwicie się diagnostami a co z moimi "ulubionymi" Policjantami ? :)
mieliscie jakies "miłe" spotkania z niebieskimi apropo halogenów przy okazji jakiegos wykroczenia ?
pytam z ciekawosci
tak z ciekawosci - jezeli auto jest wyposazone w halogeny przednie , to czy one musza być sprawne ? no bo niby nie ma obowiązku posiadania ... tak wiec pytanie do tych co maja - czy na przegladzie diagnosta sprawdza w ogole czy dzialaja ? bo tylne przecimglowe zawsze mi sprawdzaja , no ale wiadomo ze wymóg jest ...
Son - Goku
24-11-11, 16:49
Ja Halogenki miałem i powiedziałem że jeszcze nie zostały podłączone mimo że były.
I nie zawracał głowy mi.
halogeny przednie są opcjonalne za czym idzie nie są wymagane przez prawo więc nikt nie może się doczepić, że masz a nie działają.
jeśli nie mają homologacji to misiaki mogą(nie musza) zabrać dowód nawet wtedy jeśli halogeny nie są podłaczone [info zasłyszane od policjanta]
Owszem, przednie światła przeciwmgłowe nie są obowiązkowe, jednak według prawa (jeśli nie myli mnie pamięć) WSZYSTKIE widoczne światła, które posiadasz w samochodzie muszą być sprawne.
zgadza się, jeśli jeden z podzespołów samochodu jest niesprawny(bez względu na to czy jest to podzespół obowiązkowy, czy nieobowiązkowy), to może to być podstawą do zatrzymania dowodu
Kondraczek
25-11-11, 10:05
tak z ciekawosci - jezeli auto jest wyposazone w halogeny przednie , to czy one musza być sprawne ? no bo niby nie ma obowiązku posiadania ... tak wiec pytanie do tych co maja - czy na przegladzie diagnosta sprawdza w ogole czy dzialaja ? bo tylne przecimglowe zawsze mi sprawdzaja , no ale wiadomo ze wymóg jest ...
Jak byłem na przeglądzie to gadałem trochę z diagnostą i powiedział, że halogeny moga mieć barwę żółtą selektywna i do tego nie ma prawa się nikt przyczepić. Jeżeli samochód jest wyposażony w halogeny to muszą być one sprawne, sprawdza na przeglądzie ich działanie tak samo jak i wszystkich innych świateł.
mnie ostatnio zatrzymali na włączonych fogach żółtych,nic do koloru nie mieli,homologacji też nie sprawdzali.tak więc spoko
to sie ciesz bo niektórzy mandaty tylko za to dostają ;/
to sie ciesz bo niektórzy mandaty tylko za to dostają ;/
x2 :(
Dostaliście mandat za żółty halogen? A możecie napisać jakie było uzasadnienie przez policje?
ja miałem w tamtym tygodniu kontrol, oblukali auto z każdej strony i o halogenach nic nie wspomnieli nawet ;)
To samo i u mnie . Sprawdzali nawet pod maską silnik o_O tłumacząc się tym że wielu forumowiczów nie wbija nowego serca w dowód i jeżdzą np z 1.6 ;p. No i oprocz tego standard czyli gasnica i trójkąt... A o halogenach cisza :)
Dostaliście mandat za żółty halogen? A możecie napisać jakie było uzasadnienie przez policje?
Ja miałem je włączone:) jechałem przez wrocław, miałem tablice za szybą, halogeny włączone, ambery w kierunkach...
Dostałem 100 mandatu za jazde na halogenach, pan policjant powiedział żebym je zdemontował bo żółtych nie wolno mieć, mówie że słyszałem że wszystkie procz halogenów nie mogą być żółte, a on że nie... nie chcialem się kłócić :) pytał czemu ukrywam tablice, mówie że niedawno mialem przygode z sarną i odebralem auto od lakiernika, nie zdążylem założyć jeszcze, a drugi chodzil i świecił latarką po lampach z przodu, światła mi sprawdzali, i do niczego się nie przyczepili, jacyś tępi byli :p haha ale lepiej dla mnie ;)
Son - Goku
10-02-12, 21:10
Dostałem 100 mandatu za jazde na halogenach
Sporo mandatu, jak na halogen,który "nikomu" nie utrudnia ruchu.
A co z amberami??
Mówili coś??
a zapytam tak - jaka była pogoda jak jechałeś na tych halogenach ?
Do amberow nic nie mówili, pogoda? hmm ściemniało się, ale nie padalo ani nic takiego, poza tym myślałem że gościu chce się ciąć, albo o coś zapytać, bo to tajniacy byli, patrze podjeżdza vectra, szyba w dół, ja już zredukowałem nawet a tu lizak:eek: haha
na halogenach nie wolno jeździc w terenie zabudowanym, naweyt jak jest mgła (chyba) :p
HondaSpike
11-02-12, 17:21
tłumacząc się tym że wielu forumowiczów nie wbija nowego serca w dowód i jeżdzą np z 1.6
EE to sami znawcy robia w naszej Police ze poznaja z wierzchu czy to D seria czy B:cool:
EE to sami znawcy robia w naszej Police ze poznaja z wierzchu czy to D seria czy B:cool:
akurat trafiłem na forumowicza :D pytał się jak się felgi sprawują:DD
ja ostatnio dostalem 50 mandatu za ambery, ale wciskalem im kit ze amerykanska wersja, to mi powiedzial ze bylo by ok gdybym nie mial oznaczen na lampie przedniej ze tam maja byc pozycje ;) ale pogadalismy troche to powiedzial zebym zrobil albo po amerykansku albo EU bo inaczej nastepnym razem bedzie dowod ;)
EE to sami znawcy robia w naszej Police ze poznaja z wierzchu czy to D seria czy B
przecie masz oznaczenie wybite na silniku....