Zobacz pełną wersję : moduł domykania szyb - problem z rozładowanym akumulatorem
Witam. Założyłem moduł domykania szyb w civicu ej9. Moduł jest firmy CARPROTECT na allegro za 35 zł. Przekręciłem w nim potencjometr maks zgodnie z ruchem wskazuwek zegara. Podłączyłem szybę od strony kierowcy (paseżera jeszcze nie bo ciężko chodziła, więc postanowiłem ja przesmarować, dopiero później podłączyć). System działał. Jakie było moje zdziwienie jak rano nie mogłem odpalić - akumulator PADŁ TOTALNIE!. Miał ktoś taki przypadek? Dzisiaj odłączyłem moduł i jutro sprawdzę czy to napewno przez to. Ale zwarcia raczej nie spowodowałem podczas podłączania....
To może być wina modułu?
JulekCIVIC
09-02-10, 13:40
jesli modol jest podlaczony w taki sposob ze caly czas jest na zasilaniu to moze byc jego wina rozladowania aku... ciekawe jakie ma stale pobieranie pradu...
jest podlaczony na stałe. nie mam do niego specyfikacji.....
JulekCIVIC
09-02-10, 18:22
to spr tak jak mowiles ze odlacz go a nastepnego dnia zobacz czy aku padlo...
Moduł domykania szyb ma być podłaczony do stałego +12V, bo niby jakby miał inaczej domykać szyby? Obstawiam, że jak zakładałeś domykacz to bawiłeś sie troche szybami, stacyjka była długo właczona więc pewnie chodziła też dmuchawa i możliwe że paliła się też lampka na podsufitce co spowodowało rozładowanie akumulatora. Po operacji montażu domykacza, jeżdziłeś sporo czy wcale? Ja nie spotkałem jeszcze przypadku, żeby prawidłowo podłączony domykacz zjadł akumulator. Chyba, że popierniczyłeś coś podczas montażu.
Sprawa wygląda tak. Po zamontowaniu akumulator był słaby bo faktycznie lampka była zapalona. To było wytłumaczenie dlaczego padł po nocy. Ale naładowałem go i następnego ranka znowu padł. Wczoraj odciąłem zasilanie tego modułu. Dziś rano zapalił bez problemu - akumulator nie rozładował się. Wniosek? Coś z tym cholernym modułem. Podłączyłem go zgodnie z instrukcją.
ALE: zasilanie (+) oraz (-) podłączyłem pod kable od radia - tak było mi wygodniej, tu wymieniłem bepieczniki na większe. Nie podłączyłem natomiast układu podnoszenia szyby pasażera, może jakiś układ stara się podawać prąd? Z tym, że nie ma PRZECIEŻ ODBIORNIKA - kable zaizolowane.....
Może moduł spieprzony?
sprawdź amperomierzem pobór prądu do modułu.
Okazał się uszkodzony moduł. Było w nim zwarcie. ZAMYKAM TEMAT.
Dodam jeszcze że nie polecam tego urządzenia. Dostałem kolejne i po tygodniu się schrzaniło. Lepiej wydać więcej tym bardziej, że bezpieczeństwo samochodu wchodzi w grę.
ZAMYKAM TEMAT
Ciekawe jak ? ;)
Ciekawe jak ? ;)
modułem domykania tematów :)
bracho1978
29-03-10, 12:15
To ja tu polecę sprawdzony http://www.allegro.pl/item977454236_modul_domykania_4_szyb_mpw_4_polski_ atest_fv_wwa.html albo jak ktoś ma dwie szybki http://www.allegro.pl/item977452943_modul_domykania_2_szyb_mpw_2_polski_ atest_fv_wwa.html
Towar jak najbardziej godny polecenia z Homologacją :)