PDA

Zobacz pełną wersję : Wskaźnik paliwa dziwne zachowanie(wiem że było milion razy ale nic podobnego)

Spinak
09-02-10, 11:18
Witam
Mój wskaźnik śmiesznie wskazuje np jak zaleje za 40zł to mam rezerwę , jak zalej za 50zł to mam ok 1/5baku może ciu więcej. natomiast jak kolega zaleje za 30zł to ma 1/4baku więc coś smiesznego tu jest. Jak zaleje za 20zł to nawet nei reaguje, nei reaguje na przechyły i spdki cały czas w miejscu stoi. Teraz pytanie Czy to pływak sie przywiesza czy wskaźniki bo wydaje mi sie że niby pływak dział ale taki jakby chciał a nie mógł.

Nemereth
09-02-10, 13:07
Jak zalejesz do pełna to pokaże dobrze, z tego co zauważyłem to poniżej połowy zaniża wartość (szybciej opada). Faktycznie przy wskaźniku przy dnie i zalaniu za małą wartość portafi nawet nie drgnąć. Po prostu przyzwyczailem się do tego więc nie ruszam bo i tak "naprawy" zapewne nic nie dadzą.

Ale na lato będzie remoncik więc wymienię i pływak to się zobaczy i okaże czy stary przypadkiem nie był zasyfiały że ciężko się podnosił.

karpik85
09-02-10, 13:39
Witam
jak zaleje za 40zł to mam rezerwę , jak zalej za 50zł to mam ok 1/5baku może ciu więcej. natomiast jak kolega zaleje za 30zł to ma 1/4baku więc coś smiesznego tu jest. Jak zaleje za 20zł to nawet nei reaguje, nei reaguje na przechyły i spdki cały czas w miejscu stoi.

Kolego, może to wina różnych cen paliwa i raz lejesz więcej a raz mniej... :D

A tak na poważnie to zatankuj go raz do pełna i zobacz jak będzie się zachowywał, bo siknięcia za 20 PLN to raczej nie odczujesz na wskaźniku. Piszesz, ze lejesz za 40 to masz nadal rezerwę i tak ma być bo to zaledwie 9 litrów, czyli prawie tyle co rezerwa. A odnośnie reagowania na przechyły to w naszych autach wskaźnik nie rusza się na zakrętach, przynajmniej u mnie tak jest.

radar333
09-02-10, 14:13
Ja jak przypałuje swoja to wskaźnik paliwa się zmniejsza. Postoje chwilkę na światłach i wraca do dawnego poziomu wiec reakcja na siły ciążenia (przynajmniej w osi przód tył) jest :D

A poważnie to wyjeżdżam zawsze bak do zera prawie i tankuje do pełna i od F do 1/2 wolniej wskazówka spada niż od 1/2 do E. A jak jest 1/4 to już szybko spada. A jako ciekawostka (lub jakby ktoś się bał sprawdzić:)) to jak pokazuje mi na samym dole czerwona kreskę to jeszcze do pierwszego dotknięcia literki E dojdzie i potem leje do pełna to 43-44 litry wejdzie czyli 1-2 litry jeszcze są.

mixturant
09-02-10, 17:10
u mnie wskaźnik reaguje na przechyły boczne, dlatego uwielbiam jeździć po rondzie bo stan paliwa rośnie o ok 20% :D

Spinak
09-02-10, 17:38
no właśnie panowie sprawne reagują więc wychodzi na to że mam zasyfiony!! A potrafi któryś z kolegów opisać jak np wyciągnąć pływak i go przeczyścić?? Pozdro

karmel
09-02-10, 18:32
Mi jak wskazówka schodzi na czerwone pole w 5 gen to w baku jest jeszcze około 15 litrów :D

Soviet
11-02-10, 00:14
u mnie wskaźnik reaguje na przechyły boczne, dlatego uwielbiam jeździć po rondzie bo stan paliwa rośnie o ok 20% :D

jakby jeszcze po wyjeździe z ronda chciał tak zostać :)

Nemereth
11-02-10, 00:42
jakby jeszcze po wyjeździe z ronda chciał tak zostać

no nie wiem :) nie pamiętam stron w którą rósł... ale jak się skręca w tą drugą stronę to wskaźnik opada też :P

epro17
11-02-10, 17:33
ja mam pusto tak jak leje za 50 zł to mam zawsze poł baku;D jak jezdze po zakretach to reaguje.i tez sie zgodze ze jak masz do połowy baku to w oczach idzie a jak mam tak 3\4 to jezdze i jezdze

reaktor
11-02-10, 19:14
u was też tak jest że jak nalejecie full to po perzechaniu 200km dopiero jest max po przejechaniu kolejncyh 300 dopiero połowa a dalsza "połowa" starcza na 200km?

Nemereth
11-02-10, 19:17
nie... Jak zaleje do pełna to po kilku minutach jest na wskaźniku... opada normalnie do połowy a po połowie już spada więcej niż w baku rzeczywiście jest :)

Liczte tak, że na baku robie 700 km :) (po 300-350 mam pół baku i dobrze pokazuje)

Spinak
11-02-10, 19:33
:D aha to fajne ja max na baku robie 500km i to już ledwo co dyszy (cały czas miasto)

karmel
12-02-10, 17:14
nie... Jak zaleje do pełna to po kilku minutach jest na wskaźniku... opada normalnie do połowy a po połowie już spada więcej niż w baku rzeczywiście jest :)

Liczte tak, że na baku robie 700 km :) (po 300-350 mam pół baku i dobrze pokazuje)

Też tak mam, ale jak spadnie poniżej połowy to już spada szybciej, i tak jak naleje do pełna to 300 km zrobie zanim wskaźnik pokaże połowe, po kolejnych 100 wskaźnik spada poniżej 1/4, licząc ze na rezerwie mam jeszcze 15 litrów to na 1 baku przejade jakies 600-650 km ...