PDA

Zobacz pełną wersję : Ksenony w VI coupe

michal890603
08-02-10, 13:02
Mam pytanko, niedawno kupiłem civica 96 rok coupe, i chciałbym założyć w nim ksenony. Ale takie prawdziwe, z przetwornicami, itd... Wiem jedynie że do ksenonów potrzebne są spryskiwacze reflektorów, i jakieś urządzenie samopoziomujęce,aha, i musi być gładkie szkło lampy, czy coś takiego. Może montował ktoś w swojej coś takiego, i wie co, i jak:) Za odpowiedź z góry dziękuje:P
Pozdrawiam

POTĘGA MARZEŃ:D

januwek
09-02-10, 23:37
Spryski reflektorów, samopoziomowanie lamp i na kloszu lampy musisz mieć wybitą homologację że jest to lampa wyładowcza. Jeśli któregoś z tych warunków mieć nie będziesz a na pewno nie będziesz mieć wszystkich to możesz mieć problem podczas przeglądu i niebiescy mogą zabrać dowód.

michal890603
10-02-10, 22:57
A ta homologacja na oryginalnych lampach jest??, czy jakieś inne trzeba kupić??
Ja mam oryginalne Stanleya, po czym to poznać, jest jakiś znaczek??

Silent
10-02-10, 22:59
homologacji nie kupisz, jedynie co to musisz kupić lampy pod instalacje xenonową oczywiście z soczewką bo inne nie mają homologacji na xenony

michal890603
10-02-10, 23:43
Spoko, Dzięki i pozdro

MikeFoto
13-02-10, 19:10
A ta homologacja na oryginalnych lampach jest??, czy jakieś inne trzeba kupić??
Ja mam oryginalne Stanleya, po czym to poznać, jest jakiś znaczek??

Oryginalne lampy homologowane są na żarówki halogenowe czyli np H1, H4.
Montując inne źródło światła (np xenon) niż do którego jest przystosowany reflektor, sprawiasz że traci on homologację i tymsamym jest nielegalny. Oczywiście mądrale powiedzą ci, że zamontowali xenon, nieoslepia on innych użytkowników drogi, oraz że długo jeżdzą i nie byli zatrzymani i nikt sie nie doczepial.

Moze i tak było, ale oznacza to że policjant / diagnosta nie przyłożyl sie do swojej pracy.

Jak pisali koledzy, legalny xenon to: reflektory homologowane na żarówkę xenonową (np.D2S), spryskiwacze wysokociśnieniowe reflektorów, system automatycznego poziomowania montowany zazwyczaj przy tylnej osi..........jest tylko jeden szkopuł......zestaw tych wszystkich rzeczy dla Civica nieistnieje.

I taka mała dygresja na koniec. Niedozwolona przeróbka w samochodzie, skutkująca straceniem homologacji na element (np reflektory) mogąca przyczynić się do powstania kolizji drogowej - może być przyczyną niewypłacenia odszkodowania przez ubezpieczyciela.

I pytanie na koniec. W niemczech dosyc mocny nacisk kladziony jest na bezpieczenstwo z tego co mi wiadomo, czy taki niemiec jedzie na swoj przeglad (TUV) majac w lampach xenony HID?

spychu
13-02-10, 21:32
homologacji nie kupisz, jedynie co to musisz kupić lampy pod instalacje xenonową oczywiście z soczewką bo inne nie mają homologacji na xenony

Szkoda tylko ze takich nie ma do 6gena :D

Silent
13-02-10, 23:11
ja się właśnie też przymierzam do założenia bixenonów u siebie w seryjnej lampie ale o temperaturze 4300K i myślę że od razu się nie doczepią, a jak to zrobią to będę miał przy sobie zwykłe żarówki i najwyżej wymienię przy nich..

spychu
14-02-10, 00:02
Nie powiem, że kiedyś nie miałem xenów włożonych w zwykłą lampe bo miałem i wydawało mi się, że jest ok i nie rozpraszają ale dopiero teraz mając soczewki bixenon z E60 widzę jakie tamte xeny to była sraczka.

Nigdy więcej tego nie zrobię, pal sześć jak są jeszcze dobrze ustawione i świecą tam gdzie powinny da się przeżyć ale jak mają być takie jak połowa tak jeżdżących samochodów, że świecą gdzie chcą to masakra.

Jak dla mnie w chwili obecnej chyba nawet lepsze pod względem rozpraszania światła i oślepiania innych będą nawet chińskie endzele z soczewką z przesłoną układającą światło jak normalna soczewka na D2S niz zwykle lampy z dołożonym xenonem. Pod względem świecenia niekoniecznie :)

Ja w tej chwili xenonom w zwykłej lampie mówię stanowcze NIE mimo, że kiedyś popełniłem ten sam błąd wkładając to do siebie.

Silent
14-02-10, 05:37
To jaki masz w tej chwili lampe, sam ją przerabiałeś czy kupiłeś takową gdzieś? Mógł byś zrobić zdjęcie?

spychu
14-02-10, 12:53
Lampe mam OEMowa a wszystkie foty dostępne są w moim temacie. Na pierwszej stronie bądź od 48 gdzie sa dodatkowe foty :)

BLACKDEVIL
14-02-10, 13:10
dolkadnie prosimy o foto ;-)

spychu
14-02-10, 13:47
Ciężko kliknąć na zdanie z mojego podpisu i zobaczyć zdjęcia ?