Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D16y7 / d16y8.. Swap

Focus77
08-02-10, 09:44
Panowie, mam taki problem. Nigdzie nie mogę znaleść inforamcji (przeszukałem całe forum [nie tylko to]), jak i nikt nie potrafi mi udzielić odpowiedzi na pytanie, które części zostaną, a które będzie trzeba zaadoptować przy swapie silnika z D16Y7 na D16Y8 w VI gen Coupe US.
Do tej pory zdołałem się jedynie dowiedzieć, że będzie musiała również być zaadoptowana wiązka i podobno zamiana tych silników jest całkiem prosta.
Zastanawia mnie również skrzynia (która lepsza, stara, czy też zabrać z D16Y8 ?).

Poszukuję tego silnika - co wcale nie jest proste i muszę wiedzieć co jeszcze będę musiał nabyć.
Będe bardzo wdzięczny za krótką informację, bo gdzie mam jej szukać jak nie tu.

Rodman
08-02-10, 10:17
Co do skrzyni informacje znajdziesz w tych dwóch tematach

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2496

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2929

Co do SWAP'a to jeżeli nie będziesz robił tego sam to proponuje zainteresowanie się raczej gdzie i za ile... jest sporo firm zajmujących się kompletnymi usługami tego typu...

Focus77
08-02-10, 11:12
Dzięki. Oczywiście nie będe robił sam tego swapa bo żaden ze mnie mechanik. Mam zanjomego mechanika, który jest sie w stanie tego podjąć o ile nie będzie zbyt dużej zabawy z elektroniką (a w tym przypadku chyba nie powinno). Dlatego pytam co musiałbym nabyć. Nie wykluczone jednak, że najrozsądniejszym wyjściem będzie powierzenie wszytkiego jednej firmie.
Jednak jeżeli musiałbym sam nabyć silnik i resztę i ktoś jest zorientowany w powyższym temacie to bardzo proszę o informację..

Nowy Kubi
08-02-10, 12:21
Masz silnik do wymiany czy tak tylko dla mocy?
Bo możesz zrobić minime i masz to samo bez wypruwania silnika. Inna sprawa czy taniej jak zlecisz takiej firmie.

Focus77
08-02-10, 12:36
Padł mi niestety D16Y7 (panewka i uszkodzony wał na drugim cylindrze :( ). Naprawa rzecz jasna stosunkowo nieopłacalna.
Ponieważ i tak muszę zainwestować celuję w coś mocniejszego i najrozsądniejszym wydaje się być właśnie D16Y8 bo najmniej dłubania. Do tego krótsza skrzynia i jak wszystko się uda to może zostanie mi zrehabilitowany ból po tej stracie.