Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak zdjąć listwy z drzwi i blotników?

lub3cki
06-02-10, 13:09
jak wyzej chcialbym sie dowiedziec jak zdjać listwy? w szczegolnośći chodzi mi o te z blotników? chce je pomalować w kolor oraz tez klamki i tu drugie pytanie jak to pomalować (klamki) tam od wewnatz zeby to ladnie pokryc? ktos to sam maział i moze udzielić jakichs wskazówek?

Jacobs34
06-02-10, 14:49
Listwy są na zaczepach i najlepiej pozdejmować boczki i zrobić to od środka bo z zewnątrz możesz pokaleczyć karoserię. Zdejmij boczek z drzwi i zobacz jak to wygląda.

adasiek_
07-02-10, 22:14
listew nie zrywaj na chama, bo polamiesz spinki. koszt spinek w ASO jak dobrze pamietam ok 400 zl za komplet :D kiedys pytalem.

tylny blotnik - sciagasz tylny boczek i dostajesz sie do spinek, ktore bez problemu od środka mozna zdjąc.
drzwi - tak samo
przedni błotnik - albo probujesz tez od środka, albo poprostu odkrecasz caly błotnik i wyjmujesz :D

powodzenia.

PS. tak wygladaja spinki od tego kawalka na przednim błotniku
http://images41.fotosik.pl/253/a2814a98d6629a92med.jpg (http://www.fotosik.pl)

misiek707
07-02-10, 23:54
Aby zdemontowac listwy drzwiowe i w blotnikach tylnych musisz odkrecic boczki drzwi i tylne. Do listwy blotnikowej wystarczy ściągnąć plastikowe lub jego część.

Styler84
08-02-10, 11:02
Kurde, jesteście pewni tego zdejmowania listwy z przedniego błotnika? Zdjąłem plastikowe nadkole wewnątrz błotnika i nie wymacałem ani nie ujrzałem żadnych spinek, blacha w tym miejscu jest zupełnie gładka jakby listwa była przyklejona od zewnątrz...

lub3cki
08-02-10, 13:18
Aby zdemontowac listwy drzwiowe i w blotnikach tylnych musisz odkrecic boczki drzwi i tylne. Do listwy blotnikowej wystarczy ściągnąć plastikowe lub jego część.

u mnie w sedanie V gen nie ma listwy blotnikowej z tylu, a o co chodzi z tym "Do listwy blotnikowej wystarczy ściągnąć plastikowe lub jego część"?

Styler84
08-02-10, 17:26
Zapewne chodzi o plastikowe nadkole z przodu. U mnie w EG nie ma spinek w błotniku...

Frydzio
08-02-10, 22:35
w niektorych z tego co pamietam sa na klej

Styler84
09-02-10, 13:13
Ale tylko na przednim błotniku, na drzwiach mam już normalne spinki

Frydzio
09-02-10, 23:03
moze byla jakas przygoda

misiek707
09-02-10, 23:12
Ja w 6 genie HB jak i Cope mam spinki. W 5 genach niektórych zauważyłem, że są gładkie te wgłębienia na listwy więc może i były przyklejane... nie wiem. W 6 gen. na pewno są te spinki które od wewnętrznej strony błotnik trzeba ścisnąć i wypchnąć na zewnątrz błotnika.

Jacobs34
10-02-10, 08:55
W 5 genach niektórych zauważyłem, że są gładkie te wgłębienia na listwy więc może i były przyklejane... nie wiem.

Jak jest gładka powierzchnia to nie ma listwy. Charakterystyczne dla aut np.z Kanady