Zobacz pełną wersję : Przód po lifcie do Civica 96r
Witam.
Przeszukałem całe forum, ale niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, więc proszę Was forumowicze o rade. Mam okazję tanio (800zł) kupić przód do mojego Civica, którego niestety zmasakrował mi dzik na drodze. Moje auto jest przed liftem (Civic 5D 96 1.6 16v iLs), a przód pochodzić ma od Civica po lifcie (czyli roczniki od 97 wzwyż). Pytanie brzmi, czy bez przeróbek blacharskich uda się ten przód (maska,zderzak,wzmocnienie) wstawić do mojej Hondy? Czy będę musiał wymienić też lampy, a może stare będą pasować? Prosiłbym o fachową poradę, gdyż serce mi się kroi jak pomyśle w jakim stanie jest mój samochód :(.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
DamianPietras
05-02-10, 18:43
lampy nie bedą pasować , są inne mocowania i inny kształt , inne blotniki (bo lampy inne) reszta nie wiem może ktoś sie wypowie , ale raczej nie pakowalbym sie w dodatkowe koszty
bez przeróbek , lub wymiany przednich ćwiartek nie da rady. Obczaj ten temat - kompleksowa przeróbka MA na MB i to MB6
musisz wymienic zderzak maske błotniki lampy oraz pas przedni
A może macie namiary na jakiś auto złom, które posiada części do mojej Hondy w rozsądnej cenie, bo na "Alledrogo" za samą maskę przed liftem wołają około 800zł :O
a myslisz ze duzo taniej znajdziesz?
Witam.
Przeszukałem całe forum, ale niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, więc proszę Was forumowicze o rade. Mam okazję tanio (800zł) kupić przód do mojego Civica, którego niestety zmasakrował mi dzik na drodze. Moje auto jest przed liftem (Civic 5D 96 1.6 16v iLs), a przód pochodzić ma od Civica po lifcie (czyli roczniki od 97 wzwyż). Pytanie brzmi, czy bez przeróbek blacharskich uda się ten przód (maska,zderzak,wzmocnienie) wstawić do mojej Hondy? Czy będę musiał wymienić też lampy, a może stare będą pasować? Prosiłbym o fachową poradę, gdyż serce mi się kroi jak pomyśle w jakim stanie jest mój samochód :(.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Kolego nie wiem jak szukałeś że nic nie znalazłeś ? Ja osobiście zmieniłem przedlifta na poliftowca i kilkukrotnie opisywałem te zmiany
Do zakupienia masz:
- pas przedni
- błotniki
- lampy
- zderzak
- maska i grill
Prace blacharskie:
- wycięcie na zgrzewach ! starego pasa przedniego i w jego miejsce wspawanie nowego
- reszte przykręcasz do budy
koszt zabiegu hmmm strzelam 1500 - 2000 zł
a myslisz ze duzo taniej znajdziesz?
na północy tak, pod warunkiem ze jest to "wiejski" szrot bez dostępu do netu :D a takich jest kilka w okolicach Elbląga, Nowego Dworu i Tczewa
collombo11
07-02-10, 16:20
myśle że nawet finansowo Ci sie bardziej opłaci poszukać po allegro przed liftowych części niż potem doinwestowywać w pas przedni, zaczepy i inne części z poliftu. Widze że chcesz tanio to zrobić więc w razie czego posiadam taki. Miałem ostatnio stłuczkę dostałem dobre odszkodowanie i założyłem sobie z halogenami a stary mi został. jest pocharatany i pęknięty na ok 8cm(bez ubytków), ale jak blacharz mi powiedział na upartego sie z tym zrobi a ja za symboliczną stówkę mogę wręczyć:D pozdro /nie wystawiałem nigdzie go do sprzedarzy bo jak mówie jest lekko uszkodzony ale skoro taką przygode miałes to piszę
asphaltsurfer
08-02-10, 17:50
Nie polecam Ci przodu wstawiać od polifta, chociaż podejrzewam że by ładnie spasowało. Wszystko ma być oryginalnie. Później ciężko będzie Ci ją sprzedać bo będzie widać od razu że bita i że coś było "kombinowane" i od razu podejrzenia.
a tutaj daję linka jak wyglądają stare światła na nowej masce LOL :D
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10429551
Nie polecam Ci przodu wstawiać od polifta, chociaż podejrzewam że by ładnie spasowało. Wszystko ma być oryginalnie. Później ciężko będzie Ci ją sprzedać bo będzie widać od razu że bita i że coś było "kombinowane" i od razu podejrzenia.
no tak, i wtedy sprzedasz ją za 5 koła a nie za 5,5 :eek: ludzie to są 15 letnie samochody!
A ten na otomoto, to już 100% palant 200 zł zaoszczedził na lampach :eek:
Według mnie przedlift jest tak samo ładny co polift więc nie ma sensu przerabiania hanki, ale jak wiadomo każdy ma swoje upodobania;) a za cenę przeróbki masz maskę i nie tylko.
Według mnie przedlift jest tak samo ładny co polift więc nie ma sensu przerabiania hanki, ale jak wiadomo każdy ma swoje upodobania;) a za cenę przeróbki masz maskę i nie tylko.
ale tu nie chodzi o upodobania :) a dostęp do części. Naprawdę trudno jest trafić 13 letnią maskę w dobrym stanie, chyba ze ktoś w stodole trzymał auto to tak. a z poliftowca masz masę gratów w rocznikach 99-00, bo starsze roczniki angole i Niemcy zezłomowali :D
ale tu nie chodzi o upodobania a dostęp do części. Naprawdę trudno jest trafić 13 letnią maskę w dobrym stanie, chyba ze ktoś w stodole trzymał auto to tak. a z poliftowca masz masę gratów w rocznikach 99-00, bo starsze roczniki angole i Niemcy zezłomowali
Jeżeli patrzyć na przyszłość autka (w kwestji uszkodzeń karoserii) to zmiana na poliftowca jest jak najbardziej słuszna. Już jakiś czas temu patrzyłem na części przedliftowca i byłem lekko zdziwiony dlaczego te częsci są droższe od polifta. Mała ilość częsci i duży popyt na nie.
ale zmiana maski wyjdzie taniej niż zmiana na polifta.
A na allegro są jeszcze maski ale jak kolega pisał po 800zł.
Zrobisz przód polifta a co z tyłem? Ze starym zderzakiem całość będzie beznadziejnie wyglądała, jak jakiś ulep. A może wstawić przód od Golfa? Jest dużo części na allegro i tanio :D
A może wstawić przód od Golfa? Jest dużo części na allegro i tanio :D
od Nysy też można, ale czy twoja wypowiedz wnosi coś do tematu ? Nie wydaje mi się.
ps. jak rozbijesz przód to wtedy pogadamy. bo jako teoretyk chyba nie zdajesz sobie jak wygląda zkup gratów do przedliftowca :)
Nie wydaje mi się.
ps. jak rozbijesz przód to wtedy pogadamy. bo jako teoretyk chyba nie zdajesz sobie jak wygląda zkup gratów do przedliftowca
Jeszcze trochę i przedlift bedzie rartyasem:D mało spotykanym na drogach;)
od Nysy też można
Nyski zostaw w spokoju:mad:;):)
od Nysy też można, ale czy twoja wypowiedz wnosi coś do tematu ? Nie wydaje mi się.
ps. jak rozbijesz przód to wtedy pogadamy. bo jako teoretyk chyba nie zdajesz sobie jak wygląda zkup gratów do przedliftowca :)
To może przeczytaj całość posta ze zrozumieniem :rolleyes: Napisałem że do kompletu trzeba doliczyć tylny zderzak (i ew. lampy) bo w ogóle nie pasuje do poliftowego przodu, chyba że ktoś chce jeździć autem które wygląda jak ulep. Golf to taka hiperbola więc zluzuj pan panie :D
ps. Sam se rozbij przód o wielki praktyku ;) i zgaduj dalej co wiem o zakupie gratów do przedliftowca ;)
ps. Sam se rozbij przód o wielki praktyku ;)
dziękuje za słowa Uznania, aż mi się przyjemnie zrobiło hahahhaahahah
no dzięki chłopaki, ale z tymi częściami do przedlifta to naprawdę lipa, ciężko coś wogóle dostać :(, dzwonię codziennie do auto złomów i innych serwisów blacharskich i nie mają nic :(, szkoda mi samochodu, bo naprawdę na dobry egzemplarz trafiłem, zero problemów miałem ;(
a może zamiast tyle dokładać lepiej sobie kupić polifta:)
dzwonię codziennie do auto złomów i innych serwisów blacharskich i nie mają nic :(, (
jak to możliwe ? nic nie mają ? oj chyba przesadzasz przecież koledzy w tym wątku wielokrotnie pisali (domyślam się ze jest to potwierdzone praktyką :D ) ze doprzedlifta części jest w bród i dzięki temu zachowasz "czystość" nadwozia !
dobra załatwiłem sobie przód czyli:
- maskę
- grill
- zderzak
- 2 lampy i chłodnicę
wszystko za 1150zł, myślicie że to dużo?
brakuje mi jeszcze wzmocnienia przedniego, czy od poliftowca można dać czy trzeba jednak szukać do mojego rocznika?
collombo11
10-02-10, 17:30
czemu uważacie, że aż tak ciężko dostać czesci do przedlifta?? ja spędziłem na tym 1 wieczór zamawiając maskę zderzak błotnik i komplet lamp... a naprawde nie brałem pierwszych lepszych, a dosyć wybrzydzałem i z częsci jestem zadowolony.
a co do kasy mysle ze mało dałes bo ja za sam zderzak płaciłem 750 za maske 600 :D
Faktycznie nie wiele dałeś, ja za maskę i zderzak w kolorze odpowiednio 600 i 350, czas operacji j.w. - jeden wieczór :) Jednak niektórzy wielcy praktycy na tym forum do dziś mają problemy to ogarnąć :D
Faktycznie nie wiele dałeś, ja za maskę i zderzak w kolorze odpowiednio 600 i 350, czas operacji j.w. - jeden wieczór :) Jednak niektórzy wielcy praktycy na tym forum do dziś mają problemy to ogarnąć :D
woow to jednak rozbiłeś przód :eek: aby zostać praktykiem hahahah
och jej, czyżbym wjechał Ci na ambicje? :D a tak poza tym...
czy twoja wypowiedz wnosi coś do tematu ? Nie wydaje mi się.
eot
och jej, czyżbym wjechał Ci na ambicje? :D a tak poza tym...
eot
kolego jaka ambicja ?? dyskusja tyczy sie opłacalności reanimacji przedlifta, po mimo docinek i komentarzy :D wyłaniają się dwa wątki:
- poszukiwanie gratów przedliftowych i zachowanie serii co wiąże sie z większymi wydatkami, za rok utrudniony dostęp do części
- zmiana przodu na poliftowca, mniejszy koszt i większa dostępność części
Ja nadal twierdzę ze lepiej zmienić przód, Wy obstajecie przy swoim. A radość jazdy Hanka zostaje :D
jeszcze jedno pytanie, czy chłodnica klimy od poliftowca będzie pasować do mojego rocznika (96r)? Mogę taką z kompletem przewodów kupić za 200zł, ale nie wiem czy spasuje u mnie? Liczę na waszą podpowiedź