Zobacz pełną wersję : Przyciemnienie szyb
Pietrek215
05-02-10, 16:25
Witam,
Macie może jakiegoś manuala jak przyciemnić ładnie szyby i jaką folię polecacie?
Pzdr.
tak:)..zrobic piecowo w jakims warsztacie;)..najlepszy efekt i nikt sie nie przyczepi:)
Nie kupuj sam folii i nie rób tego sam bo będzie wieś zamiast dobrego efektu.
Nie kupuj sam folii i nie rób tego sam bo będzie wieś zamiast dobrego efektu.
ja dzis przyciemnilem szybki w swoim civiq , szybka robota (ok 1h) i dosyc tanio w porównaniu z innymi firmami ...
polecam http://www.przyciemnianie.com.pl/
zrobic piecowo w jakims warsztacie..najlepszy efekt i nikt sie nie przyczepi
Mylisz się, chyba że masz na myśli kolegów, sąsiada itp.
Przyciemnianie piecowe jest tak samo legalne jak i przyciemnianie folią. Folie przy policjantach możesz zerwać i może dowodu nie zabiorą, pytanie co zrobisz jak zabiorą Ci dowód a szyby przyciemniane piecowo? Polskie przepisy określają normę przepuszczalności światła a nie sposób wykonania przyciemnienia!
Mylisz się, chyba że masz na myśli kolegów, sąsiada itp.
Przyciemnianie piecowe jest tak samo legalne jak i przyciemnianie folią. Folie przy policjantach możesz zerwać i może dowodu nie zabiorą, pytanie co zrobisz jak zabiorą Ci dowód a szyby przyciemniane piecowo? Polskie przepisy określają normę przepuszczalności światła a nie sposób wykonania przyciemnienia!
Z tego co mi wiadomo przyciemnianie piecowe różni się tym od foliowego, iż spełnia wymogi dotyczące przepuszczalności światła od wewnątrz pojazdu nawet w przypadku przednich szyb bocznych..
no to dlatego właśnie należy przyciemnić szyby zgodnie z przepisami :)
EFKA5 civic VII generacji jak większość aut z tego okresu i nowszych ma maksymalny dopuszczalny stopień przyciemnienia szyby określony przez ustawodawcę (jeśli się przyjrzysz szyba jest zielonkawa a nie tak jak szyba okienna całkowicie przeźroczysta). Szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją więc tak jak wcześniej pisałem jest to przyciemnienie już fabryczne. Metoda przyciemnienia szyby nie ma na to absolutnie żadnego wpływu!W myśl polskich przepisów o ruchu drogowym nie można przyciemniać szyb w kącie 180 stopni pola widzenia kierowcy (czyli czołowa i przednie boczne), szyby tylne boczne i tylną możesz zakleić papą, zamalować emalią lub czymkolwiek innym :D
PS. Różnica między przyciemnieniem piecowym i folią to cena, piecowe daje długotrwały efekt (folia nawet dobrze położona z czasem może zacząć się niszczyć), no i łatwość pozbycia się (w przypadku pieca zerowa w przypadku folii 10minut roboty)
cart nie zgodzę się z Tobą.. szyba przyciemniona piecowo wygląda od środka niemal identycznie jak nieprzyciemniona.. a tu mozna sobie poczytac ;) http://www.technicolor.pl/porownanie.html
mogę coś na ten tamte powiedzieć:)..widziałem autka po foli coś ok 35% efekt na zewnątrz jak i w środku autka był identyczny:)..a sam miałem na roverku zrobione piecowo również coś ok 35% czyli nie smoła ale wglądu tez za bardzo niema, różnica była taka ze przy piecu w środku autka zrobiło sie coś na zasadzie lustra weneckiego:)..
EFKA5 ja mam folie i efekt taki jak na tych zdjęciach jest piecowy ;) Moją folię kładła jedna z lepszych firm w okolicy ogarniająca ten temat, porównywałem z piecem, różnica niewielka właściwie niezauważalna. Folie mają różne rodzaje jakościowe i dużo zależy od tego który je kładzie. Te w Twoim linku są mega tandentne, wyglądają na najtańsze z allegro, albo na kawałki plastikowych worków na śmieci. Zresztą zdjęcia w XXI w nie są miarodajne.
Pamiętaj że rozważamy tu kwestie przepisów, a nie wyglądu.
A teraz zadanie zagadka:
Hondziarz A ma przyciemnione szyby folią, zmniejszył przepuszczalność światła do 60%, został zatrzymany przez misiaczków. Zaraz za A jechał B i też został zatrzymany, B miał szyby piecowe ze zmniejszoną przepuszczalnością do 60%. Misie były wyposażone w aparaturę do pomiaru przepuszczalności światła. Który z nich dostanie mandat, i który z nich ma większe szanse na utratę dowodu?
Mandat dostanie ten trzeci w golfie :-) Zgadłem?
A na serio, misie mają taką aparaturę?
Grzesieklodz
02-03-10, 21:13
ja mam folija przyciemnione i z wewnatrz widac duzo wiecej niz z zewnatrz
A ja mam zawsze przy sobie dokument potwierdzający spełnienie norm i mam policje w d...
A na serio, misie mają taką aparaturę?
Mają a Ty myślałeś że jak oni to mierzą? "Na oko"? Nie każdy radiowóz to ma ale są takie bajery :D
ja mam folija przyciemnione i z wewnatrz widac duzo wiecej niz z zewnatrz
jw.
A ja mam zawsze przy sobie dokument potwierdzający spełnienie norm i mam policje w d...
A oni ten Twój dokument pewnie jeszcze głębiej :D
Tak jak pisałem wcześniej TYLKO szyby seryjne spełniają normy przepuszczalności światła.
jak folia to foliatec najbardziej wytrzymala na zaryzowania itp
a co do piecia orientuje sie ktos jakie sa ceny ?:>
bo folia tyl mozna przyciemnic do 400 zl (tyl i 2 boczne)
Folią tył i 2 boczne 350zł z bezterminową gwarancją na materiał i wykonanie..
a oto odpowiedź firmy oferującej piecowe przyciemnianie: :p
"JAKO JEDYNI W POLSCE! Posiadamy certyfikat ISIC na przyciemnianie szyb łącznie z PRZEDNIMI BOCZNYMI , ponieważ : nie zmienimy struktury szkła w Twoim samochodzie , nie pogarszamy widoczności z wnętrza pojazdu, nie używamy kleju w procesie przyciemniania
Po zakończonym procesie przyciemniania otrzymasz imienny CERTYFIKAT, pozwalający na poruszanie się pojazdem, bez obaw o utratę dowodu rejestracyjnego, a przyciemnione szyby zostają oznaczone
numerem atestu. Certyfikat ISiC jest jak najbardziej ważny dla POLICJI!!!
Koszt kompleksowego standardowego przyciemnienia wszystkich szyb -
oprócz czołowej - w Pańskim pojeździe wraz z demontażem i montażem to: 1980 zł
Całkowity czas trwania usługi: 8 - 14 godzin".
tylko PIEC wlasnie z takim certyfikatem:)..zapytaj byle jaka drogowke z aparatura do mierzenia;)..ja wlasnie sie przymierzam do pieca w krk mi powiedzieli po lekkim targowaniu 1000:)
Grzesieklodz
03-03-10, 15:38
ja dałem za folie 400, przednie boczne, tylne boczne i tył
2 tys troche drogo a napewno e niw wyglada to ciekawie jak tyl folia a przod piecem czyli srednio wychodzi 400 zl za szybe
Skoro ta firma jest "jedyna" to prawdopodobnie ją znalazłem, jeśli to nie ta to oszukali Cię już na starcie.
http://www.technicolor.pl/ima/cert.jpg
Teraz wczytajmy się w certyfikat. Szyby samochodowe (...) w celu przyciemnienia w miejscach nie mających wpływu na pole widzenia kierowcy oraz szyby przednie - boczne, warstwą zachowującą przepuszczalność światła nie mniejszą niż 70% (...)"
Tyczy się to zapewne samochodów starszych ponieważ jak już wcześniej pisałem auta "nowe" mają szyby przyciemnione w maksymalny sposób do 30% (czyli 70% przepuszczalności), więc jeśli nie przekroczysz tych 30% to faktycznie certyfikat będzie respektowany przez policje tylko że wtedy nie jest potrzebny certyfikat, jeśli przekroczysz 30% przyciemnienia to Twój certyfikat staje się papierem ale wartościowym :D Ale marketing firma ma dobry, szkoda że robi ludzi w konia. Każdy zrobi jak będzie chciał, sam mam szyby przyciemnione folią, nie bardzo ale przepisy są nazwijmy to nagięte.
Czemu folia jest moim zdaniem lepsza? Niższy koszt (nawet jeśli będzie położona przez profi firmę), szybki i łatwo demontaż a legalność taka sama jak i piecowych :P
Skoro ta firma jest "jedyna" to prawdopodobnie ją znalazłem, jeśli to nie ta to oszukali Cię już na starcie. dokładnie ta sama
Tyczy się to zapewne samochodów starszych ponieważ jak już wcześniej pisałem auta "nowe" mają szyby przyciemnione w maksymalny sposób do 30%
tyczy się to mojej hanki, pytałam konkretnie o mój model i konkretną odpowiedź wraz z wyceną otrzymałam ..
więc jeśli nie przekroczysz tych 30% to faktycznie certyfikat będzie respektowany przez policje tylko że wtedy nie jest potrzebny certyfikat, certyfikat przyda się przy przeglądzie :p
dodam jeszcze, ze prócz standardowej powłoki istnieje możliwość za dopłatą nałożenia powłok m.in. antyrefleksowej, diamond shelter, chrom glass i powłoki solar.. nałożenie ich NIE powoduje zmniejszenia
widzialności i przepuszczalności światła od WEWNĄTRZ pojazdu :D
czy przekonałam w końcu pana moderatora ? ;)
Ewa, ja kiedyś też się orientowałem o piecowym przyciemnianiu w poprzedniej Hance, bo chodziły słuchy, że jak piecowe, to jest legalne, ale smutna prawda jest taka, że jest to tak samo nielegalne jak folia. Jak policja Cię zatrzyma, to certyfikat nie pomoże, a skoro przyciemnianie piecowe, to i na miejscu nic nie poradzisz.. lepiej się w to nie bawić.. Poza tym nie podoba mi się pomysł z wyjmowaniam wszystkich szyb - boczne z drzwi ok, ale wyjmowanie tylnej i przy słupkach to już troszku lipa i może być jakiś ślad.
tyczy się to mojej hanki, pytałam konkretnie o mój model i konkretną odpowiedź wraz z wyceną otrzymałam ..
EM2 nie ma szyb przyciemnionych seryjnie? Aż mi się wierzyć nie chce. Patrząc po zdjęciach zamieszczonych na forum szyby wydają się "zielone".
certyfikat przyda się przy przeglądzie
Jeśli będą sprawdzać przepuszczalność światła to przyda się tak samo jak policji czyli mniej więcej tak jak toaletowy. Jeśli nie będą sprawdzać to po co Ci certyfikat? Ja nie mam i każdy przegląd bez problemu.
nałożenie ich NIE powoduje zmniejszenia widzialności i przepuszczalności światła od WEWNĄTRZ pojazdu Też jesteś w błędzie ponieważ każda dodatkowa powłoka zmniejsza w pewien sposób przepuszczalność światła. Nie wierzysz? Weź 1 woreczek foliowy, a później 10 woreczków złączonych ze sobą.
czy przekonałam w końcu pana moderatora ?
A w czym mnie miałaś przekonywać? Że przyciemnianie szyb przednich bocznych metodą piecową jest legalne w myśl polskich przepisów? Nie, ponieważ znam trochę przepisy a z optyki na fizyce też jeszcze sporo pamiętam. Jedyne w czym mnie przekonałaś to to że reklama jest dźwignią handlu, bo "kupujesz" wszystko co napisze Ci sprzedawca :D
Witam. Jako iż z Policją mam trochę wspólnego, to postaram się zakończyć temat przyciemniania szyb :) Wspomogę się cytatem:
"Przepisy bezwzględnie zabraniają przyciemniania szyby przedniej czołowej oraz bocznych przednich wprowadzając minimalną przepuszczalność światła ( szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych. Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby lecz tylko pod warunkiem iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe). Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej”.
Sprawa chyba jest oczywista. Szyby muszą mieć HOMOLOGACJĘ. Atesty i certyfikaty można sobie powiesić w ubikacji i w razie braku papieru toaletowego śmiało wykorzystać :D
Co do kontroli drogowych, można się w przyszłości spodziewać nagonek takich jak np. obecnie na podkarpaciu są nagonki na Xenony.
Pozdrawiam
ja dodam tylko tyle iż Pan z w.w. firmy zapewniał mnie, że szyby przez nich przyciemnione przejdą w 100% badanie miernikiem policyjnym...
tylko ze ja nie jestem tym zainteresowana ;)
ja dodam tylko tyle iż Pan z w.w. firmy zapewniał mnie, że szyby przez nich przyciemnione przejdą w 100% badanie miernikiem policyjnym...
tylko ze ja nie jestem tym zainteresowana ;)
EFKA, nie wiem, czy Drogówka posiada tak specjalistyczny sprzęt :) Jednak w razie kontroli/nagonki mogą poprosić o homologację na szyby. Oni dobrze wiedzą, że coś takiego po prostu nie istnieje. A czy jest odpowiednio przepuszczalna, to bez znaczenia i jeśli się przyczepią do tego, to nie ma "zmiłuj się".
Tak więc, trzeba się zastanowić, czy ryzykować kilka stów, żeby auto wyglądało bardziej "lansersko" :) Ja nie zamierzam przyciemniać szyb, bo nie ma takiego powodu. Ani nie mam tajemnic w aucie które chciałbym ukrywać, ani mi słońce nie przeszkadza (od czego są okulary przeciwsłoneczne), a czy to ładnie wygląda, to kwestia gustu. Raczej skłaniam się ku czystym szybkom, bo szkoda mi kilku stów i cenię sobie dobrą widoczność :)
bo szkoda mi kilku stów i cenię sobie dobrą widoczność tu jest mowa o 2 tys ;P
pff najwyzej dowod poleci ja tam pracuje na stacji wiec problemu nie widze.. a jak przyciemniac to wszytskie 5 i takie moje zdanie :)
A mialbym jeszcze pytanie czy zalozenie folii na szyby ktora nie przyciemnia (tzn napewno nie w tak znaczacy sposob) tylko zmienia kolor (jak maja seryjnie mercedesy typu avantgarde cos takiego http://www.traktory.mojagielda.pl/i/184870/110_1026.JPG ) tez sa takie ceregiele jak w w/w postach ?
Civic ma fabrycznie przyciemnione na jakiś odcień zielonego, merc w avantgardzie na niebieski. Nałożysz folie na swoje szyby i przepuszczalność rzędu 70% będzie niemożliwa do zachowania, więc też będą mogli się przyczepić i zabrać dowód.
Civic ma fabrycznie przyciemnione na jakiś odcień zielonego, merc w avantgardzie na niebieski. Nałożysz folie na swoje szyby i przepuszczalność rzędu 70% będzie niemożliwa do zachowania, więc też będą mogli się przyczepić i zabrać dowód.
odcien zielonego ? mhmm