Zobacz pełn± wersję : jaki zamiennik plynu wspomagania ?!
jak w temacie...
manual mowi o plynie Honda Power Steering Fluid (V, II lub S)...
jakie zamienniki mozna stosowac? czy zostaje tylko ASO i zakup oryginalu?
podobno ten z aso jest najlepszy chociaz moze to marketingowy chwyt,ja osobiscie zalałem tym z aso i jest ok,wujka honda taka jak moja zalana została czerownym płynem shell do wspomagania i juz 2 lata i jak narazie jest ok nie ma wycieków pompa wspomagania tez jest ok
skolopendra
05-02-10, 17:41
jakie zamienniki mozna stosowac?
odradzam ,może się skończyć zatarciem pompy
DamianPietras
05-02-10, 18:49
jest też specjalny dedykowany płyn do wspomagania do silnikow Honda/ACURA firmy Kleen Flo , ale cena wychodzi podobnie jak z ASO , może to jedno i to samo :o
Oceńcie sami kliknikj tu <<<< PSF >>>> (http://www.hil.pl/karty/580.pdf)
kupilem z ASO... koszt 66 pln.. nie warto ryzykowac dla 10 czy 20 pln oszczednosci...
to i ja dodam moje zdanie z autopsji. Rok temu wlałem płyn do wspomagania (uniwersalny) 1 Litr za 20 złotych żółty (bo taki był oryginalny) i wszystko działa bez zarzutu.
Nie masz nowego samochodu, więc bez przesady, po co aż tyle przepłacać, kiedy można za to wachy nalać...
Oczywi¶cie najlepszym wyj¶ciem jest wymiana w ASO, ale ja proponuje zrobić tak jak ja zrobiłem. Co innego MTF do skrzyni biegów (musi być hondy).
skolopendra
08-02-10, 17:25
Co innego MTF do skrzyni biegów (musi być hondy).
kto inny napisze, miałem hipol w skrzyni biegów ,wymieniłem na nowy hipol
i
wszystko działa bez zarzutu.
co innego psf wspomaganiu .................
(musi być hondy).
:cool:
kto inny napisze, miałem hipol w skrzyni biegów ,wymieniłem na nowy hipol
i
co innego psf wspomaganiu .................
:cool:
ja powiem tak: samochód to samochód a nie jaki¶ bożek, trzeba trzeĽwo rozgraniczać co się opłaca a co nie, żeby po prostu nie upychać pieniędzy w to co niekonieczne. Chyba że komu¶ się przelewa to inna sprawa.
Co do hipolu w skrzyni biegów :cool: za długo by nie pochodziła, ale skrzynia biegów to poł±czenie ze sob± wielu elementów, kół zębatych, synchronizatorów... więc tam jako¶ć smarowania musi być wystarczaj±ca, a układ wspomagania kierownicy jest prosty, pompa, zbiorniczek i tłoczek przy maglownicy..no i przewody :)... ja bym tego do skrzyni biegów nie przyrównywał, bo jest to zwyczajny chwyt marketingowy.
Pzdr!
nie jaki¶ bożek, trzeba trzeĽwo rozgraniczać co się opłaca a co nie, żeby po prostu nie upychać pieniędzy w to co niekonieczne.
no nie ale sa to tak nieporownywalnie niskie koszta wzgledem wymiany pompy ,ze nie ma co zydzic,oleje,plyny nalezy dawac OEM dla swietego spokoju tak uwazam-ostatnio zakupilem caly kpl plynow zaplacilem okolo 300 stow ale nie bede sobie plul w brode ,ze mialem zamienniki jak sie cos zwali..pzdr..
zamiennikiem do płynu wspomagania, bedzie dowolnej firmy ATF do przekładni automatycznych i układów wspomagania
jest to tak samo zamienne jak silnikowy 10W40 dla MTF Honda w skrzyni (hipol nie jest zamiennikiem w przypadku Hondy)
mozna zalewac tylko oryginał, można zalac zamiennik i nic sie nie stanie
Nie masz nowego samochodu, więc bez przesady, po co aż tyle przepłacać, kiedy można za to wachy nalać...
Zgadzam się z koleg±...
Ja byłem głupi h..j i kupiłem plyn w hondzie i co się zrobilo : http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=67491
Dla zainteresowanych mogę też zamie¶cic moj± korespondencię z serwisem hondy w radomiu.
PS . Liqui moly ma płyn do Hondy
tak samo zamienne jak silnikowy 10W40 dla MTF Honda w skrzyn
:rolleyes: Tak, na 10kkm albo i mniej... Przerabiałem temat. Wyło przy maksymalnym skręcie w lewo - mechanizm różnicowy.
hmmm...
znam conajmniej 4 osoby ktore jedzna na 10W40 w skrzyni i nic im sie nei dzieje.. od kilku lat...a auta uzywaja nie tylko do dojazdow do pracy i na zakupy...
co do plynu...
no twierdzenie ze OEM plyn zabil wspomaganie to juz chyba przesada... najwyrazniej bylo w takim stanie ze wymiana tylko przyspieszyla agonie...
po wymianie na plyn Hondowski nie zauwazylem zadnej roznicy... ani lzej..ani ciezej.. nic nie cieknie.. dziala jak dzialalo... jednym slowem jestem zadowolony...
skolopendra
10-02-10, 15:47
zamiennikiem do płynu wspomagania, bedzie dowolnej firmy ATF do przekładni automatycznych i układów wspomagania
manual nie przewiduje tu zamiennika