PDA

Zobacz pełną wersję : Podłączenie krokowca po przejściu z OBD2 na OBD1

banyo
05-02-10, 12:11
Silnik i wiązka OBD2 - D16Y8. Przeszliśmy na OBD1. ECU P28, ssak z D16Z6 czyli OBD1.
Problem jest z podłączeniem silniczka krokowego. Wiązka obd2 ma na wtyczce do krokowca 3 przewody, sam krokowy jest na 2. Któreś dwa muszą banglać, a co z 3cim? W przelotce obd2 --> obd1 z kości obd2 wg schematu wychodzą 2 przewody od krokowca, ale od razu łączą się w jeden i tylko ten wchodzi do kości obd1, czyli do ECU.

Ostatnio jak dłubałem przy tym to znalazłem dwa przewody na których krokowy pracował ok, przynajmniej nie wywalało błędu. Silnik chodził równo, ale na wysokich obr, ale to była wina braku zaworu FITV od ssania. Zamontowałem przepustnicę z D16Z6 z FITV, podłączyłem wszystko prawidłowo, reset ECU i odpalam. Obroty ok 1600 czyli niby ok jak na włączone ssanie. Popracował z 10s i zaczęły falować obr. Samodiagnostyka pokazała błąd 14 czyli coś z krokowcem. Przerobiłem wszystkie kombinacje z tych 3ch przewodów na kostce do krokowca, zmieniając przewody i pin-y. W sumie wiem, że żółty przewód ma być na 100%. Chyba, że spaliłem cewkę krokowca tą roszadą przewodów, ale wątpię bo wcześniej robiłem to samo, w ciemno szukałem dwóch przewodów na których będzie pracował. I znalazłem bo podczas pracy silnika, po odpięciu jednego z pin-ów obr zaczynały głupieć. Dzisiaj okazało się, że jednak jest coś źle.

Pomóżta bo mnie coś trafi od tej kabelkologii.

Sytuacja opanowana :D

Nowy Kubi
06-02-10, 12:47
A tak zapytam po kiego zmieniales kolektor na Z6, przeciez OBD1 tez smiga na krokowcu 3 pinowym.

Tompro
06-02-10, 16:12
A tak zapytam po kiego zmieniales kolektor na Z6, przeciez OBD1 tez smiga na krokowcu 3 pinowym.

Niby od kiedy? Sprawdzałeś sam, czy tak sobie piszesz?

Są dwa typy 3 przewodowych krokowców, ze sterowaniem jedno i dwuprzewodowym. Te ze sterowaniem dwuprzewodowym nie pójdą wogóle, bo brakuje jednego sygnału. Natomiast ze sterowaniem jednoprzewodowym też nie jest dobrze, bo pomimo, że da się nim sterować to obroty falują. 3 przewodowe są rotacyjne a 2 przewodowe liniowe i dlatego faluje. Ja kombinowałem u siebie, ale też zmieniłem na 2 przewodowego krokowca i po problemie. Zmiany ustawień w przypadku krokowca 3 przewodowego nie dawały pożądanego efektu w postaci stabilnych obrotów na jałowym.

banyo
06-02-10, 20:28
Dokładnie jak Tompro pisze. Daje sobie rękę uciąć, że w moim ssaku D16Z6 krokowiec jest dwupinowy ;)

Nowy Kubi
07-02-10, 19:47
Mam 3 pinowy krokowiec na OBD1 i wszystko działa maliniak nic nie faluje. Na tej focie widać jaki:
http://dwauto.pl/images/JRSC/jr6.JPG

Niby od kiedy? Sprawdzałeś sam, czy tak sobie piszesz?

po 1 kultura nie boli, a po 2 niektórzy na forum jak piszą to nie po to, żeby bić pianę.

Zresztą:

Sytuacja opanowana

Tompro
07-02-10, 19:54
Może jakieś info z czego ten krokowiec i zdjęcie samej wtyczki by się przydało, bo po obudowie, to widać tylko, że jest liniowy.

Nowy Kubi
07-02-10, 19:58
Wtyczka standardowa 3 pinowa taka jak na 3 pinowym krokowcu i na map sensorze, są identyczne.
A od czego on to nie wiem, od hondy chyba ;)

Tompro
07-02-10, 20:02
Szkoda, że nie wiesz od czego, no nic dzięki za info ;)

Nowy Kubi
07-02-10, 20:06
Spoko, jeszcze taką fotę mam:

http://dwauto.pl/images/JRSC/tn_IMG_1778.JPG

tomazi78
20-09-10, 17:17
powie ktos konkretnie jak przerobić krokowca z 3 pinaów na 2? Zrobiłem mini me z y7 na głowice y8, ssak od z6.
Jak podłaczyc krokowy teraz? Zastosowałem przejsciowke z obd2 na obd1 bo mam ecu p28. Jak sobie z tym poradzic?

Tompro
21-09-10, 12:04
powie ktos konkretnie jak przerobić krokowca z 3 pinaów na 2? Zrobiłem mini me z y7 na głowice y8, ssak od z6.
Jak podłaczyc krokowy teraz? Zastosowałem przejsciowke z obd2 na obd1 bo mam ecu p28. Jak sobie z tym poradzic?

Najszybciej to ściągnij sobie manual od 5 i 6 gen. Porównaj kable, pomierz miernikiem przejścia albo dojdź po kolorach który jest który i podłącz według schematu z manuala od 5 gen.

tomazi78
21-09-10, 15:27
dzięki - już to zrobiłem

Furious
24-09-10, 08:33
Fajnie ze zrobiles, szkoda ze innym nie zostawiłes informacji jak to zrobic...

http://www.phearable.net/tech/wiring/wiring.96-98_2.jpg

tomazi78
24-09-10, 15:48
powiem oczywiście, tylko musze chwilę znaleźć, bo najlepiej jakieś fotki podrzucić - sam opis na niewiele się zda

...niestety - nie działa to tak jak trzeba, więc na razie nie daję dokładnego opisu, bo nie wiem co jest skopane. Cały czas jest problem z wolnymi obrotami - nierówno pracuje i nikt nie może temu zaradzić