Zobacz pełną wersję : Podtrzymanie pamięci
TAk jak w temacie....
Chodzi dokładnie o odłaczenie zasilania "+"
bo radio bedzie przerabiane na kieszen z powodów znanych w naszy kraju...
Aktualnie mam PIONEERA z dorobioną kieszenią i trzeba było zastosowac DODATKOWY akumulator wewnątrz radia podtrzymujacy własnie pamiec stacji i ustawień...
Jakie NOWE (2003-2006) radia to maja?
wiem, że NA PEWNO PIONNER tego nie ma....
interesuje mnie
- dokładnie ALPINA -(CDA/CDX-bo zamierzam sie chyba przerzucic na ta markę)
- z ciekawosci: BLAUPUNKT/CLARION/SONY+inne nacje :)
moim zdaniem do podtrzymania pamieci wystarczy bateryjka 12V jak np., od pilota do alarmu. tam znikomy pobod pradu wiec powinno byc ok. zalezy jak masz kieszen. sa takie, w ktorych musisz przykrecis dodaktowa czesc z tylu radia. pod nia spokojnie schowasz baterie
wg mnie najprosciej wlutować do radia małą bateryjkę/aku 12V.
Kiedyś jak miałem kieszeń to chciałem podtrzymanie, ale za podtrzymanie w kieszeni krzyknęli 50 zł więc olałem temat. Potem gdzieś przeczytałem o patencie z baterią/aku
z tego co pamietam to blaupunkt ma takie cuś
wg mnie najprosciej wlutować do radia małą bateryjkę/aku 12V.
Kiedyś jak miałem kieszeń to chciałem podtrzymanie, ale za podtrzymanie w kieszeni krzyknęli 50 zł więc olałem temat. Potem gdzieś przeczytałem o patencie z baterią/aku
z tego co pamietam to blaupunkt ma takie cuś
bladypunkt pamięta ustawienia
bladypunkt pamięta ustawienia
moim zdaniem do podtrzymania pamieci wystarczy bateryjka 12V jak np., od pilota do alarmu. tam znikomy pobod pradu wiec powinno byc ok. zalezy jak masz kieszen. sa takie, w ktorych musisz przykrecis dodaktowa czesc z tylu radia. pod nia spokojnie schowasz baterie
ten pomysł niezbyt sie sprawdza......
chociazby dlatego, ze musisz mieć złączeprzełącznik który rozłancza napiecie z beteri w momencie zasilania z akumulatora...
Patent jest taki, ze dobry elektronik wstawia akumulatorek(3,6V-taki telefoniczny z bezprzewodowca itp) i podłacza to w wiadomym sobie miejscu i radyjko bangla bezproblemowo....Wiem bo mam tak aktualnie w pionku
kostuje to własnie kolo 50-70zł
chce zmienic radio na alpine i nie wiem czy ma ona podtrzymanie czy nie.....
na razie juz wiemy tyle:
- pioneer - nie ma
- blaupunkt - ma
- clarion -?
- sony -?
- panasonic -?
- kenwood -?
ten pomysł niezbyt sie sprawdza......
chociazby dlatego, ze musisz mieć złączeprzełącznik który rozłancza napiecie z beteri w momencie zasilania z akumulatora...
Patent jest taki, ze dobry elektronik wstawia akumulatorek(3,6V-taki telefoniczny z bezprzewodowca itp) i podłacza to w wiadomym sobie miejscu i radyjko bangla bezproblemowo....Wiem bo mam tak aktualnie w pionku
kostuje to własnie kolo 50-70zł
chce zmienic radio na alpine i nie wiem czy ma ona podtrzymanie czy nie.....
na razie juz wiemy tyle:
- pioneer - nie ma
- blaupunkt - ma
- clarion -?
- sony -?
- panasonic -?
- kenwood -?
clariony nie wszystkie ! moj np ma ! DRX8575Rz. Ze starosci juz w nim wysiadl kondensatorek potrzymujacy pamiec i wlasnie kupuje na allegro az 5 sztuk (czlowiek sprzedaje hurtowo a potrzebny jest jeden) wiec jakby ktos chcial do clariona to mam.
clariony nie wszystkie ! moj np ma ! DRX8575Rz. Ze starosci juz w nim wysiadl kondensatorek potrzymujacy pamiec i wlasnie kupuje na allegro az 5 sztuk (czlowiek sprzedaje hurtowo a potrzebny jest jeden) wiec jakby ktos chcial do clariona to mam.