PDA

Zobacz pełną wersję : Podtrzymanie pamięci

Lcfr
01-08-06, 17:52
TAk jak w temacie....
Chodzi dokładnie o odłaczenie zasilania "+"
bo radio bedzie przerabiane na kieszen z powodów znanych w naszy kraju...
Aktualnie mam PIONEERA z dorobioną kieszenią i trzeba było zastosowac DODATKOWY akumulator wewnątrz radia podtrzymujacy własnie pamiec stacji i ustawień...

Jakie NOWE (2003-2006) radia to maja?
wiem, że NA PEWNO PIONNER tego nie ma....
interesuje mnie
- dokładnie ALPINA -(CDA/CDX-bo zamierzam sie chyba przerzucic na ta markę)
- z ciekawosci: BLAUPUNKT/CLARION/SONY+inne nacje :)

_Qba_
01-08-06, 18:42
moim zdaniem do podtrzymania pamieci wystarczy bateryjka 12V jak np., od pilota do alarmu. tam znikomy pobod pradu wiec powinno byc ok. zalezy jak masz kieszen. sa takie, w ktorych musisz przykrecis dodaktowa czesc z tylu radia. pod nia spokojnie schowasz baterie

kenny
02-08-06, 00:49
wg mnie najprosciej wlutować do radia małą bateryjkę/aku 12V.
Kiedyś jak miałem kieszeń to chciałem podtrzymanie, ale za podtrzymanie w kieszeni krzyknęli 50 zł więc olałem temat. Potem gdzieś przeczytałem o patencie z baterią/aku

z tego co pamietam to blaupunkt ma takie cuś

kenny
02-08-06, 00:49
wg mnie najprosciej wlutować do radia małą bateryjkę/aku 12V.
Kiedyś jak miałem kieszeń to chciałem podtrzymanie, ale za podtrzymanie w kieszeni krzyknęli 50 zł więc olałem temat. Potem gdzieś przeczytałem o patencie z baterią/aku

z tego co pamietam to blaupunkt ma takie cuś

emg
02-08-06, 08:18
bladypunkt pamięta ustawienia

emg
02-08-06, 08:18
bladypunkt pamięta ustawienia

Lcfr
02-08-06, 17:59
moim zdaniem do podtrzymania pamieci wystarczy bateryjka 12V jak np., od pilota do alarmu. tam znikomy pobod pradu wiec powinno byc ok. zalezy jak masz kieszen. sa takie, w ktorych musisz przykrecis dodaktowa czesc z tylu radia. pod nia spokojnie schowasz baterie

ten pomysł niezbyt sie sprawdza......
chociazby dlatego, ze musisz mieć złączeprzełącznik który rozłancza napiecie z beteri w momencie zasilania z akumulatora...

Patent jest taki, ze dobry elektronik wstawia akumulatorek(3,6V-taki telefoniczny z bezprzewodowca itp) i podłacza to w wiadomym sobie miejscu i radyjko bangla bezproblemowo....Wiem bo mam tak aktualnie w pionku
kostuje to własnie kolo 50-70zł

chce zmienic radio na alpine i nie wiem czy ma ona podtrzymanie czy nie.....

na razie juz wiemy tyle:
- pioneer - nie ma
- blaupunkt - ma
- clarion -?
- sony -?
- panasonic -?
- kenwood -?

Lcfr
02-08-06, 17:59

ten pomysł niezbyt sie sprawdza......
chociazby dlatego, ze musisz mieć złączeprzełącznik który rozłancza napiecie z beteri w momencie zasilania z akumulatora...

Patent jest taki, ze dobry elektronik wstawia akumulatorek(3,6V-taki telefoniczny z bezprzewodowca itp) i podłacza to w wiadomym sobie miejscu i radyjko bangla bezproblemowo....Wiem bo mam tak aktualnie w pionku
kostuje to własnie kolo 50-70zł

chce zmienic radio na alpine i nie wiem czy ma ona podtrzymanie czy nie.....

na razie juz wiemy tyle:
- pioneer - nie ma
- blaupunkt - ma
- clarion -?
- sony -?
- panasonic -?
- kenwood -?

onua
02-08-06, 19:00
clariony nie wszystkie ! moj np ma ! DRX8575Rz. Ze starosci juz w nim wysiadl kondensatorek potrzymujacy pamiec i wlasnie kupuje na allegro az 5 sztuk (czlowiek sprzedaje hurtowo a potrzebny jest jeden) wiec jakby ktos chcial do clariona to mam.

onua
02-08-06, 19:00
clariony nie wszystkie ! moj np ma ! DRX8575Rz. Ze starosci juz w nim wysiadl kondensatorek potrzymujacy pamiec i wlasnie kupuje na allegro az 5 sztuk (czlowiek sprzedaje hurtowo a potrzebny jest jeden) wiec jakby ktos chcial do clariona to mam.