Zobacz pełną wersję : tarcze i klocki do eg3 d13b2
Jestem zmuszony wymienic tarcze i klocki przednie w moim Civicu, no i pojawil sie dylemat co zakupic. Wiadomo na hamulcach nie ma co oszczedzac, ale zawsze istnieje granica rozsadku. Przejrzalem forum (uzywalem rowniez opcji szukaj - dla tych, ktorzy mnie zaraz beda tam chcieli odeslac) i moj wybor padl na tarcze Brembo i klocki ATE.
No i tu pytanie do posiadaczy silnika d13b2:
1. co o tym sadzicie?
2. co sami u siebie posiadacie?
3. Co ew. polecacie w zamian?
4. Koszt tarcze + klocki to 290, czy ktos ma tansze dojscie?
5. Jaki jest rozmiar tarcz do d13b2 ze wspomaganiem? Ja podobno mam teraz 240mm.
p.s. Za rady w stylu"bylo, uzyj opcji szukaj" dziekuje. Gdybym znalazl to bym nie pytal. A jesli sa jakies watki odpowiadajace na wszytskie moje watpliwosci to prosze o linki.
Jak na standartowe hamulce to wybor bardzo dobry ja mam Brembo vs Ferodo ale klocki ATE tez sa bardzo dobre
Jak na standartowe hamulce to wybor bardzo dobry ja mam Brembo vs Ferodo ale klocki ATE tez sa bardzo dobre
W d13b2 nie ma tarcz 240 tylko mniejsze, chyba 232 ale nie jestem pewny tego rozmiaru.
I tu pojawia sie problem bo wybor na 240 jest a na mniejsze do d13b2 juz nie ma.
W d13b2 nie ma tarcz 240 tylko mniejsze, chyba 232 ale nie jestem pewny tego rozmiaru.
I tu pojawia sie problem bo wybor na 240 jest a na mniejsze do d13b2 juz nie ma.
Jak na standartowe hamulce to wybor bardzo dobry
mam nadzieje ze bardzo dobry :) ale czy to ma sens? może lepiej mniej wydac na hamulce i zainwestowac gdzie indziej. wkoncu to silnik1.3, z drugiej strony jezdze dosc dynamicznie.
czy roznica miedzy standardowymi a moja propozycja będzie duza?
jaka jest roznica miedzy klockami ferodo a ATE?
Co do wielkosci tarcz to jeden rozmiar jest do 1.3 ze wspomaganiem (wlasnie chyba 240mm) a drugi bez wspomagania.
Jak na standartowe hamulce to wybor bardzo dobry
mam nadzieje ze bardzo dobry :) ale czy to ma sens? może lepiej mniej wydac na hamulce i zainwestowac gdzie indziej. wkoncu to silnik1.3, z drugiej strony jezdze dosc dynamicznie.
czy roznica miedzy standardowymi a moja propozycja będzie duza?
jaka jest roznica miedzy klockami ferodo a ATE?
Co do wielkosci tarcz to jeden rozmiar jest do 1.3 ze wspomaganiem (wlasnie chyba 240mm) a drugi bez wspomagania.
Waptpie zeby to az tak rozdzielali, bo przecierz wspomaganie mocy nie daje i nie wiem po co w aucie z nim mialy by byc wieksze hamulce.
Waptpie zeby to az tak rozdzielali, bo przecierz wspomaganie mocy nie daje i nie wiem po co w aucie z nim mialy by byc wieksze hamulce.
Tez sie zdziwiliem ale nie jestem specem ;)
Taka informacje uzyskalem od firmy sprzedajacej te tarcze. BTW w katalogu Brembo sa 2 rozmiary tarcz do d13b2. Wiec czym sie roznia i po co 2 rodzaje? No musza sie roznic przeznaczeniem tak na logike?!?
Moze ktos kompeetentny by sie wypowiedzial.
Tez sie zdziwiliem ale nie jestem specem ;)
Taka informacje uzyskalem od firmy sprzedajacej te tarcze. BTW w katalogu Brembo sa 2 rozmiary tarcz do d13b2. Wiec czym sie roznia i po co 2 rodzaje? No musza sie roznic przeznaczeniem tak na logike?!?
Moze ktos kompeetentny by sie wypowiedzial.
według mnie na 100 % 240 mm bez wspomy mają mniejsze
jeszcze nie spotkałem innych w w eg3 ze wspomaganiem
NIe mozliwe.
Ostatnio jak kupowalem tarcze i klocki do siebie to powiedzialm tylko eg3 i odrazu dostalem co trzeba nie bylem pytany czy ze wspomaganiem czy bez.
to sąmniejsze jeszcze niz 240mm ?
mi sie wydaje ze poza VTI i autami z ABSem, wszystkie, wlacznie z moim autem jest 240mm przód (juz nie dlugo :-) ), a tyl jesli jest to 239mm
są jeszcze mniejsze 231x17
ale nie wiem skąd honda wyczaiła taki głupi pomysł :?:
sytuacja sie wyjasnila. Brembo 240mm juz zalozone :)
powtorze ponownie to co sie dowiedzialem. 231mm sa do wersji bez wspomagania.
tak przy okazji czy moge u siebie (eg3 d13b2) zalozyc tarcze wieksze, np. 260? czy wiekszy rozmiar nie wejdzie, czy te podawane w katalogach to zalecane rozmiary?
wieksze nie wejda, bo poza tarcza, musisz zmienic caly zacisk i zwrotnice, o czym bylo 20 razy juz pisane na forum
Zatem albo to co masz, albo robic kompletna konwersje z wyzszego modelu
dzieki za info. Pytalem tak z czystej ciekawosci.
Wymieniac nie bede bo wlasnie to zrobilem, a nic wiecej nie potrzeba do szczescia :)
Mysle ze temat mozna zakmnac.
Witam! temat cały czas jest otwary wiec zapytam! moje EG3 z 95r ze wspomaganiem ma 230mm tarcz!! i pytanie nastepujace! bo chce załozyc 240mm oraz zaciski od Vti!! z zaciskami niejestem pewnien czy nieo bedzie sie ze zmianą zwrotnic!! a nawet jesli nie to czy podejdzie 240 bo na 230 miedzy tarcza a zaciskiem jest bardzo mały prześwit jakies 3mm :shock: proszę o waszą opinie bede bardzo wdzieczny!! pozdro. szumis20
Nie da rady wlozyc tylko wiekszych tarcz, jezeli chcesz wieksze tarcze to i wieksze zaciski a wtedy nic doi siebie nie pasuje, przerabialem to u siebie, wiec najlepiej kupic caly zestaw czyli cale zwrotnice i tak przelozyc
szumis20 w dziale sprzedam masz ogloszenie Pati 'ego
sprzedaje komplet z EG5 czyli 240mm za 150zl. Do tego na dobrych podzespolach, wiec mysle ze warto i bez zadnej rzezby, bo masz komplet.
Ja za jakic czas jak przeloze sobie, to tez bede mial na sprzedaz, gdyby ktos chcial w późniejszym terminie.
Ja za jakic czas jak przeloze sobie, to tez bede mial na sprzedaz, gdyby ktos chcial w późniejszym terminie.
To wstępnie może Ja się zapisze :)
Tak tak odkop z 2006 roku.
jak to jest z tym rozmiarem tarcz w civic EG3 D13B2. Nie jest przypadkiem tak, że od 94 roku montowali 240mm? Bo co by miało tu wspomaganie do rzeczy? I czy można włożyć większe tarcze 240mm i klocki odpowiednie do tego rozmiaru jak wcześniej było 231mm bez wymiany innych podzespołów?
jak to jest z tym rozmiarem tarcz w civic EG3 D13B2. Nie jest przypadkiem tak, że od 94 roku montowali 240mm? Bo co by miało tu wspomaganie do rzeczy?
może to i dziwne ale prawdziwe :w cifach bez wspomagania były mniejsze tarcze niezależnie od rocznika
co by miało wspomaganie do tego ???? może po prostu bogatsza wersja ??
wymienić można na większe ,wcześniej w poście było o tym mówione.
Nie jest tak jak piszecie W EG33 od 01.94 do 10.95 były montowane tarcze o średnicy 240mm, wcześniejsze roczniki mają 231 i wspomaganie nic do gadania tu nie ma. Przed kupnem lepiej sprawdzić bo jedne są grubsz a drugie cieńsze więc można się władować w koszty.
Nie jest tak jak piszecie W EG33 od 01.94 do 10.95 były montowane tarcze o średnicy 240mm, wcześniejsze roczniki mają 231 i wspomaganie nic do gadania tu nie ma. Przed kupnem lepiej sprawdzić bo jedne są grubsz a drugie cieńsze więc można się władować w koszty.
Chyba jest tak jak mówisz, ja mam wspomaganie i tarcze 231mm, auto mam pierwszą rejestracje 03.94 ale prawdopodobnie jest z końca roku 93 także by się zgadzało