Zobacz pełną wersję : Akumulator szybko pada
Problem polega na tym, że akumulator szybko się rozładowuje na wyłączonym silniku, podczas słuchania radia lub stania na włączonych światłach pozycyjnych (ok. 20-30 min. i po aku.).
No i wtedy trzeba użyć kabli, pojeżdżę trochę odstawiam auto na 5 mroźnych nocek i auto odpala bez najmniejszych problemów.
Akumulator Varty kupiony bodajże w lipcu tego roku.
Myślicie, że trzeba będzie reklamować akumulator? Czy szukać przyczyny w elektryce?
Jeszcze wspomnę, że od razu po zakupie aku. radio mogło chodzić nawet do 2-3 h i aku. nie padał.
Jeżeli macie jakiś temat pomocny to prosił bym o podesłanie ja szukałem dzisiaj chyba z 1,5 h i nic.
Jeżeli słuchasz długo radia na postoju bez ładowania to nie dziw się że aku daje dupy. Rozładujesz go do pewnego stopnia i nawet gdy go zdołasz odpalić to nie ma mowy aby się naładował w czasie jazdy. Ile robisz kilometrów do szkoły ? Pracy ?
Zanim posypie się masa postów bez wiekszego sensu odpal samochód sprawdź ładowanie jeżeli bedzie dobre czyli 14 z małym haczykiem to wyjmij akumulator i podłącz go pod prostownik i ładuj małym prądem np. dobę. Jeżeli to zawiezie to sprawdź pobór prądu. Ale zacznij od naładowania aku i nie słuchaj muzy na postoju bo każda bateria w końcu padnie :D Pozdro
Do pracy mam 5 km ale autem robie dziennie ok. 50-70 km.
Ostatnio była trasa 500 km. Więc aku raczej powinien sie naładować dobrze.
No tak po przejechaniu tylu kilosów pradu powinno być pod dostatkiem. Sprawdź ładowanie i pobór prądu.
krzysiek civic
05-02-10, 15:58
a zapytam jakie masz radio??
skolopendra
05-02-10, 17:31
radio przy złym podłączeniu lubi pożerać prąd
Radio to: JVC KD-R401
Dzisiaj sprawdze ładowanie i pobór pądu tak jak Budziniak pisal.
radio przy złym podłączeniu lubi pożerać prąd
najlepiej odłączyć :P rotfl
Sory ale nie spotkałem się ze źle podłączonym radiem co by dużo prądu pobierało...
a widzisz, sa takie przypadki.
Sory ale nie spotkałem się ze źle podłączonym radiem co by dużo prądu pobierało...
Jak podłączysz po kluczyku to nie będzie pobierać. U mnie tez jest pobór prądu zbyt wysoki ale po sprawdzeniu okazało się że to alarm daje dupy i na wiosnę trza będzie zmienić :(
skolopendra
08-02-10, 17:30
U mnie tez jest pobór prądu zbyt wysoki ale po sprawdzeniu okazało się że to alarm daje dupy i na wiosnę trza będzie zmienić
zawsze możesz podłączyć go pod kluczyk :D
:cool: ehh
.................................................. ..............................
dokładnie ,co przed kluczem to żre prąd