Zobacz pełną wersję : kolektor ssacy d16z6 a d16y8
krzysiek civic
04-02-10, 19:47
Witam..
Chce w swojej Hani zmienic kolektor ssacy posiadam silnik d14a4 mam zalozony dolot caly i chcialbym zmienic kolektor ssacy na jakis z tych 2..ktory by byl lepszy..i czy wogole da sie cos osiagnac przez to?? ogladalme juz wiele tematow i wykresy z hamowni i w sumie juz sam nie wiem..
niektórzy twierdzą że najlepszy jest kolektor od y8, ale te dwa kolektory w kwestii przyrostów mocy dają tyle samo
krzysiek civic
04-02-10, 20:41
rozumiem..hm a jak to sie ebdzie mialo do tego silnika wykrzesa cos z niego??lepsze rwanie na nizszych obrotach albo na wyzszych?
żadnen z nich nie jest lepszy od drugiego
moze na y8 jest lepsza reakcja na gaz minimalnie
oba sa najlepszym produktem do D series z seryjnych kolków
krzysiek civic
04-02-10, 20:48
ok wielkie dzieki za informacje...a powie mi ktos jak tos ie ma do osiagow?? lepsza reakcja na gaz?? lepsze wkrecenie na obroty?? czy jak?? jakies konkrety poprosze z gory dzieki
kokrety są takie, że oba dadza taki samprzyrost mniej wiecej
i wypada kupic tańszy w sumie
krzysiek civic
04-02-10, 21:13
hm nie wiem czy zle napsialem czy sie nie zrozumielismy;) nie chodzi mi jaka bedzie roznica miedyz tym a tym.. tylko ogolnie co osiagne zmieniac ten kolektor?? przy zmienionym dolocie
+ kilka KM, ale bez szału
Na podstawie własnych, subiektywnych odczuć:
- lepsza reakcja na gaz (ale tylko reakcja) w każdym zakresie prędkości obrotowej
- wydaje się, że poprawiła się góra obrotów (ale dopiero od 5500 RPM)
krzysiek civic
04-02-10, 22:50
no o takie opinie wlasnie mi chodzio;)
spoko 10 kart otwartych na raz i pisze nie tu gdzie trzeba:D post delete
SpritZer ale tutaj mowa jest o kolektorach ssących a nie wydechowych :)
krzysiek civic
05-02-10, 09:06
Panowie a jest to prawda bo wyczytalem wlasnie na tym forum ze zakladajac kolektor od y8 albo z6 to bedzie bardzo slychac stozek..przy spokojnej jezdzie bedzie fajny swist a przy duzym gazie bedzie ryczal...???
JulekCIVIC
05-02-10, 09:48
kolektor ssacy od z6\y8 ma wieksza srednice kanalow doprowadzenia powietrza do glowicy a co za tym idzie wiecej powietrza zostaje zasysane przez silnik no i wydaje sie glosniejszy dzwiek niz na b7:)
krzysiek civic
05-02-10, 10:06
aha..czyli to co wyczytalem ze jest duzo glosniej to byla jednak racja
JulekCIVIC
05-02-10, 13:13
zawsze napewno troche tak, jeszcze przepustnica tez daje inny efekt :)
krzysiek civic
05-02-10, 14:07
hm lepiej montowac goly ssak czy lepiej dodac przepustnicxe tez?? zanzaczam ze mam d14
jak już to z przepustnicą
krzysiek civic
05-02-10, 14:45
przepustnica tez z d16z6?? albo d16y8
krzysiek civic
05-02-10, 14:53
no tak bo z d14 jst mniejsza jak rozumiem?? i orientuje sie ktos ile kosztuje taki kolektor razem z przepustnica?? to wtedy rozumiem mowi sie kompletny kolektor czy nadal goly tyl ze dodatkowo rpzepustnica?
skolopendra
05-02-10, 14:59
no tak bo z d14 jst mniejsza jak rozumiem??
nie taka sama
orientuje sie ktos ile kosztuje taki kolektor razem z przepustnica??
w dziale giełda widziałem za 350zł
krzysiek civic
05-02-10, 15:27
Panowie to czegos nie rozumiem skoro rpzepustnica jest taka sama to po co zmieniac wystarczy chyba sam kolektor ssacy z d16 i tyle skoro w D14 jest taka sama przepustnica
skolopendra
05-02-10, 15:45
chyba sam kolektor ssacy z d16 i
tak wystarczy
krzysiek civic
05-02-10, 15:49
no wlasnie..to tak myslalem ale ktos napsial tutaj ze lepszy efekt z przeustnica i lepiej z przepustnica montowac hm
bo ludzie często jak zmieniają kolektor to do tego przepustnice , ale nie z d16z6/y8 tylko z b16a2
krzysiek civic
05-02-10, 16:10
hm chyba ze tak a jest to oplacalne?? efekty duzo lepsze?? czy nie ma sensu pakowac sie w koszta
skolopendra
05-02-10, 16:15
efekty duzo lepsze?
2-3km więcej
rafalcrx150
05-02-10, 16:17
nie zapomnij powiekszyc kanałów w głowicy.kol od z6 \y8 mają wieksza średnice niz kanały w głowicy d14.mozesz ściąc po 2 mm dookoła i juz pozbedziesz sie progu w głowicy.Zatykasz kanały zeby nie naleciało syfu i szlifujesz mała szlifierka albo scinasz solidnym nozem.rozwierc przy okazji wejście kolektora i zamontuj przepustnice od b serii.
krzysiek civic
05-02-10, 16:28
w jakie cenie sama przeustnica z B seri jest orientuje sie ktos?? i w zasadzie to tyle pytan;)
Cytat:
Napisał krzysiek civic Zobacz post
efekty duzo lepsze?
2-3km więcej
A ja słyszałem ze roznica miedzy ssacymi z6 a y8 to 2 konie(bo y8 ma 127km w serii)
wiec wydaje mi sie ze przyrost powinnien byc lepszy po zmianie ssacego:D
a może ktoś coś powiedzieć na temat kolektora od d16y3? słyszałem, że jest taki sam co d16z6 prawda to?
JulekCIVIC
09-02-10, 13:58
Ale pytasz bo masz do kupienia bardzo tanio czy w jakim celu?
tak wyglada z6 (po prawej) b7 (polewej)
http://www.honda.slask.pl/forum/files/zdjcie017_173.jpg
y3 nie chcialo juz mi sie szukac w necie ale jak wiesz jak wyglada to porownaj i sam stwierdz :)
a to ze z6 ma 125km a y8 127km to nie tylko kwestia samego ssaka... a napewno nie jest taka roznica przy zmianie tych kolektorow na innych silnikach.
różnica choćby możę pewnie wynikać z faktu że cieńsza jest uszczelka głowicy w d16y8 :D
Ssak Y3 to to samo co Z6, użytkownik Tylik w swoim temacie pokazywał foty tego ssaka dość przejrzyste.;)
U mnie były plany że montuje D16Z6 już go zakupiłem ale doczytałem się że Y8 ma większą puszkę na powietrze i dogadałem się z kolesiem że oddam mu od Z6 i dopłacę 100zł i biorę Y8 i się udało w sumie ciężko jest dostać ssaka od Y8 ja za swojego kompletnego przepustnica,wtryski wsio uzbrojony dałem 370zł :D i jestem zadowolony różnica odczuwalna po założeniu
U mnie były plany że montuje D16Z6 już go zakupiłem ale doczytałem się że Y8 ma większą puszkę na powietrze i dogadałem się z kolesiem że oddam mu od Z6 i dopłacę 100zł i biorę Y8 i się udało w sumie ciężko jest dostać ssaka od Y8 ja za swojego kompletnego przepustnica,wtryski wsio uzbrojony dałem 370zł :D i jestem zadowolony różnica odczuwalna po założeniu
taka sama różnica byłaby z z6
y8 ma tylko bańke wiekszą co własciwie wpływa na reakcję na gaz chyba tylko.
mierząc oba (ba nawet dodajac headsielda) y8 nie wypada nigdzie lepiej...
no wlasnie, a poza tym ssaka od y8 na tym forum dostac bardzo łatwo, wystarczy poczekac na PW od wlascicieli szrotów, gwarantuje ze zaraz sie znajdzie
poza tym duzo dales
JulekCIVIC
10-02-10, 19:23
dokladnie 370zl to bardzo duzo... a reszte do twojej wypowiedzi napisal Lcfr :)
dokladnie 370zl to bardzo duzo... a reszte do twojej wypowiedzi napisal Lcfr :)
Uważam że dobrą kase zapłaciłem pozatym szukałem i nie jest tak łatwo znaleść :) a to co napisał Lcfr to absolutna racja
ssak z D15Z6 jest taki sam jak z D16Y8 - trzeba tylko EGR zaślepić - mierzone sprawdzone
ssak z D15Z6 jest taki sam jak z D16Y8 - trzeba tylko EGR zaślepić - mierzone sprawdzone
To w takim razie ssak z D15Z8 to też jest taki sam jak Y8 tylko trzeba EGR zaślepić?? coś mi tu nie pasuje:rolleyes:
nie wiem nie widzialem ssaka z D15Z8
u siebie miałem przez chwilę założonego ssaka z D15Z6 i potem z D16Y8 (potem poszedł do majdana) i geometrycznie wychodzi że to to samo: ten sam odlew, te same średnice we/wy - jedyna różnica w egr
wróciłem do serii z D16Z6 bo dawał imo najlepszą reakcję na gaz kosztem elastyczności na dole obrotów
pomęczcie majdana jak mu się D16Y8 sprawuje
wedlug mnie d15z6 i 16Y8 to ten sam ssak
dyskusja już o tym była
i wychodziło że kanały ma węższe (tak jak b7 vs z6 - z zewnątrz identyczne różnią się kanałami)
ja miałem i d16z6 i d16y8 i oba maja takie same kanały, natomiast d15z6 nie miałem
Wedłóg mnie Y8 ma większe kanały od D15Z6 i z8
JulekCIVIC
11-02-10, 19:55
Wedłóg mnie Y8 ma większe kanały od D15Z6 i z8
ale wydedukowałeś to po macach czy miales je w reku i mierzyłeś odpowiednim narzedziem??
skolopendra
11-02-10, 20:49
to ja poproszę o obydwa kolektory .pomierzę i rozstrzygnę spór :D
ale wydedukowałeś to po macach czy miales je w reku i mierzyłeś odpowiednim narzedziem??
Nie mieżyłem kierowałem się opiniami na forum użytkowników któży już ogarneli temat z kolektorami ssącymi i nie poto trudziłem sie z Y8 w zdobyciu i założeniu. Moj kolektor z Z8 jest identyczny jak Y8 tylko że ma kanal EGR i to mi przeszkadzało więc zamiast zaślepiać i bawić sie wolałem sprawe załatwić porządnie i zakupiłem od Y8 a swoją drogą jestem przekonany że kanały Y8 ma ciut większe, nie miezyłem z wieżchu wygladaj niemal że identycznie. Po lewej Z8 po prawej Y8
http://img523.imageshack.us/img523/8130/27062009446.jpg (http://img523.imageshack.us/i/27062009446.jpg/)
yyy nei mierzyles, a banka po prawej "na oko" wieksza...
poza tym na oko i z opisów innych to nie można miarodajnie. Tak samo na oko nie patrzac na kanaly wylotowe, ssak z6 i b7 jest taki sam przeciez (oprócz tego ajzola przy laczeniu kanałów)
czyli jak mamy vtec-e, czyli np. d15z6, to wszyscy ktorzy wymienili ssaka na ten z z6 wydali siano na marne? hmm trzeba by to jakos udowodnic
czyli jak mamy vtec-e, czyli np. d15z6, to wszyscy ktorzy wymienili ssaka na ten z z6 wydali siano na marne? hmm trzeba by to jakos udowodnic
Nie wydali sianka na marne, mają z głowy zaślepienie EGR-U no i różnica pewnie w kanałach jest :) tak czy inaczej ja odczułem rużnicę i to znaczną zwłaszcza przy nagłej reakcji na gaz, a to że bańka większa zbytnio się nie przyglądałem na nie ale faktycznie jest większa hmmm może takie złódzenie przezto że przeszedł odnowe :p
skolopendra
12-02-10, 15:11
Nie mieżyłem
to zmierz, toż to o to się rozchodzi :)
JulekCIVIC
12-02-10, 16:31
no a mi sie wydaje moze tez to zludzenie ale jak by kanaly w tym z8 (te wchodzace bezposrednio w glowice) byly nizsze niz y8 ale szersze... mowie ze tylko zludzenie fajnie bylo by zmierzy :D
no a mi sie wydaje moze tez to zludzenie ale jak by kanaly w tym z8 (te wchodzace bezposrednio w glowice) byly nizsze niz y8 ale szersze... mowie ze tylko zludzenie fajnie bylo by zmierzy :D
Chyba dobrze ci sie wydaje kiedys rozmawiałem z kolesiem który też zamontował Y8 i on coś tam wspominał że są szersze. Kurcze mogłem zmieżyć ;/
Panowie z zaciekawieniem przygladam sie tematowi, rzecz oczywista od pewnego czasu mysle o takim modzie u siebie. Popytalem u mechanika gdzie naprawiam auto i znajomych ktorzy mogliby cos wiedziec odpowiedz jest oczywista, ze na pewno od d16 lepszy bo wieksza moc i pojemnosc... zadnych konkretow wiec niech to ktos roztrzygnie :) bo roznica w cenie jest spora, pozdrawiam
skolopendra
13-02-10, 11:12
ze na pewno od d16 lepszy bo wieksza moc i pojemnosc... zadnych konkretow wiec niech to ktos
jak poszukasz na forum ,to kilka konkretów znajdziesz :)
gdzie te konkrety czy d15 to d16 jezeli chodzi o pojemnosc?
skolopendra
13-02-10, 12:20
czy d15 to d16 jezeli chodzi o pojemnosc?
nie wiem czy dobrze zrozumiałeś temat :rolleyes:
tu jest mowa o kolektorze dolotowym do silnika
przeraza mnie twoja indolencja, pozdrawiam
skolopendra
13-02-10, 15:06
przeraza mnie twoja indolencja,
:D
przeraza mnie twoja indolencja, pozdrawiam
:D
Widzisz wyraznie ze temat tyczy sie ssakow od D16Y8 i D16Z6 ? Czy na oczy padlo ? A moze wyzej zarzucona komu innemu indolencja dziala :D
Ssacy z D15B7 i D16Z6 mimo tego, ze na pierwszy rzut oka wygladaja na takie same roznia sie dosc znacznie srednicami kanalow dolotowych i zarowno B7 jak i Z6 roznia sie bardzo od ssaka od D14 ale to przeciez widac na pierwszy rzut oka, a o tym, ze ssacy od B7 jest inny niz ten od D16Z6 bylo juz wiele razy na forum wystarczy poszukac.
Ma ktoś pod ręką jakiś ssak z poziomą przepustnicą aby podać, jakie wymiary mają przy flanszy kanały dolotowe? Wysokość i szerokość. Jakiś najlepiej b7 lub z6, bo wpadł mi w łapy kolektor ale nie jestem pewien od czego;/ Wygląda jak od z6, ale w sumie kolektory w anglikach 5D były podobne.
Ma ktoś pod ręką jakiś ssak z poziomą przepustnicą aby podać, jakie wymiary mają przy flanszy kanały dolotowe? Wysokość i szerokość. Jakiś najlepiej b7 lub z6, bo wpadł mi w łapy kolektor ale nie jestem pewien od czego;/ Wygląda jak od z6, ale w sumie kolektory w anglikach 5D były podobne.
zrób foto albo podaj oznaczenia ze ssaka
Oznaczenie P28 = ssak z D16Z6, oznaczenie P06 = ssak z D15B7.
JulekCIVIC
14-02-10, 13:44
to ssaki maja takie jak komp oznaczenie? gdzie??
Dzięki za info wieczorem obadam temat.
JulekCIVIC
14-02-10, 15:50
A ja sie pokusilem isc zobaczyc na moim wolnym kolektorze oznaczenie no i mnie zaskoczylo poniewaz mam P10, wiec co to zakolektro jak ja go sciaglem z coupe D15B7?
http://img4.imageshack.us/img4/7600/dsc00324he.th.jpg (http://img4.imageshack.us/i/dsc00324he.jpg/)
aha szerokosc kanalow ma nie cale 20mm a wysokosc cos ponad 30mm (zapomnialem zanim wrocilem do kompa :P)
ssaki nie są oznaczone jak kompy.d16z6 ma symbol P08,a d15b7 to P10 więc masz ok, oznaczenia ssaków z 5d(takie same jak d16z6) to chyba P1K albo P1H(d14a2,d16y3,d16y2).
ssaki nie są oznaczone jak kompy
niektóre są niektóre nie są ale na pewno nie jest to regułą,
ja np. miałem ssaka z d15b7 i miał oznaczenie P06, na ssaku z B16A2 natomiast widziałem P30, a teraz na tym co mam czyli z d16z6 nie pamietam co jest :D
Dobra odczytałem, że P1K mam na ssaku, który miał być z D16y3. No i chyba ok. Tylko miałem przepustnice w zestawie, ale nie ma FITV, a każde OBD1 powinno mieć? Na allegro handlarze sprzedają niby z D16Y3 z fitv i bez:confused:. Chcę to wsadzić do mojego D15B2, więc chyba poszukam innej.
Moja przepustnica wygląda tak: http://www.allegro.pl/item909044798_honda_civic_1_616v_d16y3_przepustnic a_tanio.html
Z tego co widze na allegro taka przepustnica, była tez w np. D15z3 z OBD1.
Pytanie: Zostawić i składać na tej, czy poszukac innej z FITV?
JulekCIVIC
14-02-10, 23:34
ja u siebie mam przepustnice z B18c5 rozwiercona do 65mm i jakos lata bez tego fifa :)
Panowie, jak będę trzymał w ręce ssaka od d16z6 i przyłożę do mojego d15b7 na aucie to zobaczę różnicę ze to jest faktycznie od d16z6 a nie wał? Jak tak to po czym. Inna sprawa że odkręcę mój d15b7 i wtedy porównam dokładnie z tym niby d16z6 i wtedy po czym poznam? Na 4-tej stronie tego tematu zamieściliście zdjęcie obydwu i nie widzę różnicy. Co ewentualnie mierzyć?
Poznasz bez problemu, że to ssak od Z6. Jak przyłożysz do swojego B7 będziesz widział z zewnątrz sporo większą średnicę kanałów jak również dużo mniejsze wręcz minimalne przerwy między nimi, patrząc na ssaka z góry.
skolopendra
03-03-10, 20:15
Co ewentualnie mierzyć?
średnice kanałów
Na 4-tej stronie tego tematu zamieściliście zdjęcie obydwu i nie widzę różnicy.
Spójrz pomiedzy drugi i trzeci kanał. Widzisz różnicę?
Ok, faktycznie, teraz widzę! Dzięki chłopaki!
Forum uczy, forum radzi, forum nigdy cię nie zdradzi! :D:D:D
Dodatkowo, jest szansa, że z tyłu będziesz miał oznaczenie nabite P28 o czym było wyżej napisane.
W tym temacie był poruszony temat o przepustnicach D16 vs B16 , o ile jest większa przepustnica w Bserii od D ?