Zobacz pełną wersję : Buczenie pompy wspomagania.
Witam od dłuższego czasu zastanawiałem się co mi buczy przy około 3.5tyś obrotów... Niezależnie od tego czy stoję czy jadę, czy kręcę kierownicą lub nią nie kręcę. Pojechałem dziś na warsztat okazało się, że to pompa wspomagania. Mechanik powiedział, że jak nie cieknie i jest z kręceniem wszystko okej to szkoda wymieniać. Lecz te buczenie jest nie do zniesienia, słychać to w środku i masakra. Co się mogło stać? Co tak buczy w tej pompie, że tylko przy 3,5tyś? Nie wiem czy wymieniać całą, czy jakaś część? Kierownica i skręcanie jest w porządku, płyn w zbiorniku na dolnej kresce, dolanie go lub wymiana wątpię by coś zmieniło... no chyba, że się mylę... Proszę o pomoc...
Hm... jeżeli kupił bym sobie pompę to wymiana jest trudna?
Słyszałem, że po wymianie pompy często pada przekładnia...
Można mieszać płyn wspomagania?
lepiej nie mieszac plynu, kup w ASO 1L, i bedzie ok.
wymiana nie jest trudna, 3 srubki (chyba, nie pamietam) 2 wężyki, dobrze napiac pasek, i wymienione.
aha to myślę, że dam rade, gorzej z wymianą płynu
Wymieniłem pompę... efekt dało... pompa nie huczy... ale okazało się, że jeszcze coś huczy... :/ z poziomu silnika nic nie słychać dopiero w środku to słychać... :/ w zakresie od 3-4 tyś ;/ http://www.youtube.com/watch?v=xuCpZ5YqKxc tutaj w 7 sek. słychać o co mi chodzi trwa to około sek. bo cały czas wzrastały oborty... ten dzwiek był przy około 3,5tyś
ciezko to uslyszec na tym filmie, ale mi sie wydaje ze albo to wydech, tak bylo u mnie, gdy blaszka z oslony wydechy sie wygieła jak w cos przyp.. i potem jak zle skrecony draze zmiany biegow mialem, ale juz nic nie buczy :)
w poniedziałek będę usuwał strumienice (niektórzy obstawiają właśnie to) i przy okazji sprawdzę drążek i osłony, lecz auto było już na kanale u mechanika i nic nie wykrył... ;/
miałem kuwa racje :P:P:P ... najprawdopodobnie chodzi o drążek... ja tyle zmienilem i tyle szukałem... jak go mocno trzymam to mniej drży ;/ a wczesniej paczałem i wygladało wszystko na dokrecone... jutro zobacze
wczesniej paczałem
co robiłeś?
koles mam ten sam problem ale przy obrotach od 2.5 do 3 cos mi buczy czy to bedzie to samo ??