PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z audio civic VI sedan

Raftheripper
03-02-10, 19:23
Witam. Czy ktos spotkal sie z takim zachowaniem audio ze przezucajac cala moc na tyl jest basik w miare znosny, jedank po przezuceniu 50:50 gdzies sie podziewa ten bas. glosniki sa podlaczone w prawidlowej polaryzacji. ciekawa sprawa jest to ze gdy sie nachyli glowe w okolice radia wtedy jest bass ok. Radio JVC, glosniki tyl 6x9 blaupunkt, glosniki przod jakies seryjne 16,5, drzwi nie wygluszone. Pozdrawiam Raftheripper

ppm702
04-02-10, 07:20
100% pomylona faza. sprawdź jeszcze raz

JulekCIVIC
04-02-10, 13:23
a moze zwyczajnie to zludzenie, kiedy robisz 50:50 to moc radia sie dzieli na 4 glosniki a nie na 2 i tym samym maleje wiec juz tak nie napedza tych z tylu, kup wzmacniacz a sie troche zdziwisz jak ci sie audio zmieni... wzmacniacz to podstawa nawet w najmniejszym audio w aucie. pozdrawiam

Raftheripper
09-02-10, 18:32
W takim razie jaki wzmacniac polecasz :)? 2 kanalowy czy 4? i jakiej firmy w rozsadnych pieniadzach ? czy nie lepiej jakis woofer do bagaznika ?? chociarz slyszalem ze w sedanie nie zdaje egzaminu

JulekCIVIC
09-02-10, 20:17
Ja mam sedana i gra swietnie maly "woofer" 25cm JBL plus glosniki na polce i w drzwiach przednich oraz twetery pod szyba,
wzmacniacz najlepiej 4ro kanalowy bo podlaczysz cale audio terazniejsze, potem z czasem jakis "monoblock" i maly sub ewentualnie aktywny (pudło\tuba ze wzmacniaczem) i masz fajne audio w nieduzych pieniadzach, przejrzyj allegro napewno cos znajdziesz taniego ale polecam jakies markowe sprzety niz buszmany i inne krzaki...

Kosciech
09-02-10, 22:34
a moze zwyczajnie to zludzenie, kiedy robisz 50:50 to moc radia sie dzieli na 4 glosniki a nie na 2 i tym samym maleje wiec juz tak nie napedza tych z tylu, kup wzmacniacz a sie troche zdziwisz jak ci sie audio zmieni.

Ale bzdura. Że niby co, jak słuchasz radia na podłaczonych 4 głośnikach to gra gorzej niż na podłaczonych 2? Bardzo ciekawa teoria

JulekCIVIC
09-02-10, 22:45
Ale bzdura. Że niby co, jak słuchasz radia na podłaczonych 4 głośnikach to gra gorzej niż na podłaczonych 2? Bardzo ciekawa teoria

w radiu masz dwie koncowki mocy zwykle prawda? tak jak by jedna na prod druga na tyl, ale jesli obiazysz je po jednym glosniku a nie po dwa to chyba logicznie rzecz ujmujac bedzie gorzej...
zreszta nie bede sie kłócił ani wywodzil swoich teorii, wiem z doswiadczenia swojego ze nie ma co za bardzo radia obciazac glosnikami bo dlugo nie pozyje, wzmacniacz w przypadku kolegi napewno pomoze i poprawi osiagi tych glosnikow...

Kosciech
09-02-10, 23:13
Oczywiście, ża w radiu są 2 końcówki i jedna jest na przód a druga na tył. Każda z tych końcówek ma sekcje odpowiedzialną za prawy i lewy głośnik oddzielnie bo mamy dźwięk stereo a nie mono dzielony miedzy głosniki które pod niego podłaczymy. Z tego co piszesz wynika że jak podłaczysz jeden głosnik to będziesz miał max moc a jak podłaczysz 2 to po połowie, co jest tatalną bzdurą. To co piszesz to jakaś Twoja teoria wyssana z palca, a potem ludzie to czytają i będą powtarzać dalej. Ja nie twierdze, że wzmacniacz jest niepotrzebny i nie warto go sobie założyć, bo dzwięk jest o niebo lepszy ze wzmaka niż z fabrycznej końcowki mocy. Wszystko zależy czego ktoś oczekuje. Jak sie ma normalnie głośniki nawet średniej klasy i niedużej mocy to zamontowanie wzmacniacza może spowodować, że te głośniki długo nie pożyją. Więc nieprawdą jest, że wzmacniacz rozwiązuje wszystkie problemy.

JulekCIVIC
09-02-10, 23:21
Nie mowie ze jak podlacze jeden glosnik to gra na max tylko ze jak podlacze 10 to radio na pewno tak nie zagra jak na 2 czy tam 4glosnikach, druga sprawa to jesli rozkreci wzmacniacz i bedzie sluchal na maxa to nawet dobre firmu z wysokiej polki nie pograja dlugo. jesli kolega zapewnia ze podlaczenie glosnikow jest ok, to wnioskuje ze mocy brak dlatego zaproponowalem wzmacniacz...
Nie wiem po co sie tak unosisz, no i dlaczego podwazyles moja jako taka teorie(wypowiedziana bez posluchania omawianego sprzetu) a nie odpowiesz koledze co ma zrobic...

cichy86_20
09-02-10, 23:30
Ale po co sie denerwowac, sluchaj jak masz sam tyl to gra mocniej bass, ale jak wezmiesz juz przod to one nie graja gozej, poprostu w ucho wpadaja Ci tez wysokie tony z przednich i tylko sie tak wydaje ze tyl gozej gra:) ja uznaje zasade (przy audio do normalnego sluchania a nie lupania pod dyskoteka w remizie) 6 glosnikow+ skrzynia tyl:) i w takim samochodzie to styka

karpik85
09-02-10, 23:57
no i dlaczego podwazyles moja jako taka teorie(wypowiedziana bez posluchania omawianego sprzetu) a nie odpowiesz koledze co ma zrobic...

Podważył, bo ma rację.

Nie mowie ze jak podlacze jeden glosnik to gra na max tylko ze jak podlacze 10 to radio na pewno tak nie zagra jak na 2 czy tam 4glosnikach
To jak radio gra nie zależy od tego ile do niego podepniesz głośników ale raczej od mocy tych głośników, ale to chyba oczywiste.
Normalne radio jak ma napisane na panelu 4x50 (w rzeczywistości pewnie 4x20-25) to ono daje tą moc rowno na każdy kanał. To nie jest tak, że jak mu podepniesz tylko dwa głośniki to nagle one będą graly lepiej albo głośniej niż na wszystkich czterech, te moce się nie sumują. Jedyna różnica może wynikać z tego, ze jak masz radio marnie podpięte do zasilania, to na dwóch głośnikach jest mniejszy spadek mocy zasilania i ogólnie może się wydawać, że brzmienie jest lepsze.
Odnośnie tematu to ja bym Koledze proponował sprawdzić właśnie czy wszystkie głośniki są napewno podpięte w fazie tzn. polaryzację. Albo posprawdzać jakość połączeń zasilania radia, można spróbować pociągnąć konkretny plus z okolic akumulatora i dobrą mase.

JulekCIVIC
10-02-10, 00:08
no dzieli sie i wiem o tym, w sumie radia maja raczej 4*17W rms, ale tak jak napisales wtedy jest wiekszy pobor pradu wiec moze gorzej grac..., ja to wszystko doskonale rozumie i znam z autopsji, kiedy podlacze sobie tylko przod to gra dobrze ale jak przesune moc takze na tyl to mi wzmacniacz zdycha bo ma za malo mocy...
nie ma co sie klocic, moze i zle sie wyrazilem w pierwszym poscie ale no staram sie pomoc koledze i tak jak wczesniej pisalem jesli potwierdza prawidlowa polaryzacje glosnikow to mozliwa przyczyna slabego grania glosnikow to brak mocy radia...

karpik85
10-02-10, 00:16
Spoko luz :) Ja też myśle, że jeśli wzystko dobrze podpięte to albo radio nie daje rady albo jest marnie zasilane.