PDA

Zobacz pełną wersję : Spryskiwacze szyb

-mirek-
03-02-10, 11:03
Tylni działa normalnie, przedni niestety w ogóle... Przy czym jeśli chce włączyć przednie spryskiwacze szyb to w ogóle nie słychać silniczka, z tyłu natomiast normalnie wszystko śmiga. Co może być walnięte?

azyl82
03-02-10, 11:26
Cieniutka igiełka i sprawdź czy są drożne dysze!

asterek85
03-02-10, 11:36
Możliwe, że padła pompka w zbiorniczku.

-mirek-
03-02-10, 11:47
Gdyby dysze były zapchane silniczek i tak by działał... A może któryś bezpiecznik?

Nemereth
03-02-10, 12:28
Cieniutka igiełka i sprawdź czy są drożne dysze!

Chyba napisał, że nie słyszy silniczka... Najlepiej sprawdzić poczynając od bezpiecznika i kabli, od pewnego momentu są to 2 różne ścieżki do pompek, przynajmniej tak jest u mnie, może sól się do nich dobrała. Pozatym można pompke sprawdzić :)

azyl82
03-02-10, 15:48
z tyłu natomiast normalnie wszystko śmiga. to niby co ? ma dwie pompki?

embargo
03-02-10, 16:00
zaryzykował bym stwierdzenie ,ze wszystkie "ówczesne" hondy mają 2 lub nawet 3 pompki...
Jeżeli jej nie słychać to znaczy ,ze padła, chyba ,że zamarzła - też jest taka opcja wtedy jej nie słychać...

azyl82
03-02-10, 16:36
zaryzykował bym stwierdzenie ,ze wszystkie "ówczesne" hondy mają 2 lub nawet 3 pompki...
Jeżeli jej nie słychać to znaczy ,ze padła, chyba ,że zamarzła - też jest taka opcja wtedy jej nie słychać...

...chyba że tak... ja mam u siebie jedną...w takim razie! Pewnie macie racje pompka kaput:)

Budziniak
03-02-10, 20:24
Miras masz taki model Civa jak ja a u mnie są dwie pompki. Jedna na tył druga na przód. Jedna od drugiej różnią się kostkami od przewodów a cena nowej wynosi 150 zł w ASO. Dzwoniłem do nich ponieważ w moim aucie nie działa tylny spryskiwacz. Aha polecam założenia dysz mgłowych. W porównaniu z tymi OEM to te z citroena są the best

Nemereth
03-02-10, 20:52
to niby co ? ma dwie pompki?

yup :) Jak masz jedną to kup pompkę a miejsce na nią jest gotowe obok pierwszej :)

cena nowej wynosi 150 zł w ASO

OEM pompka to przynajmniej u mnie DENSO, to już lepiej w sklepie z częściami "made for Japan" kupić, to samo a taniej wyniesie ;p

hondy mają 2 lub nawet 3 pompki...

max 2, chyba że liczyć olej i benzyne i plyn chlodniczy to 5 :P joke

Max dwie w jednym zbiorniczku. Jak jest jedna to na drugą jest miejsce tylko otwór trzeba zrobić bo jest zaślepiony :)

asterek85
03-02-10, 21:45
Max dwie w jednym zbiorniczku

Tu się nie zgodzę z kolegą, ponieważ mb6 ma 3 pompki w jednym zbiorniczku. 3 jest na spryski lamp, więc Twoja teoria legła w gruzach;)

Wracając do tematu, czy oprócz niedziałających sprysków coś jeszcze Ci padło. pytam, ponieważ o ile pamięć mnie nie myli spryskiwacze są na jednym bezpieczniku z czymś jeszcze ( nie pamiętam z czym w tej chwili). Także jeżeli padł Ci bezpiecznik powiino coś jeszcze niedziałać. Jeżeli elektryka jest ok nie pozostaje nic innego jak wziąść miernik elektroniczny w łapę, wypiąć kostkę z pompki i sprawdzić czy pojawia się napięcie w kostce. Jeżeli jest to pompka padła, jeżeli nie ma sprawdź przewody czy przypadkiem nie są gdzieś uszkodzone.

Nemereth
03-02-10, 22:00
Tu się nie zgodzę z kolegą, ponieważ mb6 ma 3 pompki w jednym zbiorniczku. 3 jest na spryski lamp, więc Twoja teoria legła w gruzach

Nie legła, biorąc pod uwagę rozpatrywany model :)

Budziniak
03-02-10, 22:45
Ludu po co ta debata. Kontrolka do prądu ze stacji za 3,5 zł w dłoń nura dać pod nadkole i spraw się wyjaśni.