Zobacz pełną wersję : Zawiecha do EJ9
Generalnie rozpatruje już patrząc pod kątem wiosny/lata zaopatrzyć się w jakiś zawias do mojej ej9 hb. Aktualnie mam amory seryjne i sprężyny seryjne z tym ze zgrzewane jeszcze przez poprzedniego właściciela :roll: przód ok -60 a tył ok -50, generalnie autem jeżdząc po naszych drogach buja w stylu "kanapotapczana" a gdy w aucie siedzą 3 osoby, to tył strasznie mocno siada, praktycznie wyrównuje się z rantem, aczkolwiek nie obciera, o 4 osobach nie wspomne bo jechałem dla przetestowania i była tragedia, strach jechać. Autko użytkuje w celu miejskim, może po swapie przyjdą jakieś rekreacyjnie zawody ma 1/4 ale to jeszcze czas pokaże. Od nowego zawieszenia chciałbym aby ładnie wybierało nierówności (nie bujało) może byc troche wyżej przód kolo -50 tył -40 z tym że, gdy weszły by dwie osoby na pokład to auto nie siadało tak tragicznie w dół, i we wakacje albo gdzieś można było jechać powiedzmy to w bezpiecznych warunkach :)
Czytałem opinie na temat MTS'ów Ta Technixów i innych zawieszeń do 1000zł, ludzie różnie piszą...może by się ktoś wypowiedział kto ma ten zawias?
Druga taka opcja to lepszy gwint Koni, cena 1800 aczkolwiek ludzie sobie chwalą, z tym że do autka które nie ma scigać się na torze co weekend zawias za 2 koła chyba mija się z celem.
Czekam na wasze opinie, a najlepiej własne doświadczenia z zawieszeniem, najlepiej w tym modelu.
[H] Dylu [H]
02-02-10, 20:59
Gwint Koni to kosztuje 3500k pln i więcej :)
Technixy i inne chińskie zawieszenia sobie odpuść, szkoda pieniędzy...
moje typy:
budżetowo, ale znośnie ;)
Eibach Pro Kit + zdrowy seryjny amortyzator
przyzwoicie :)
Zestaw KONI 1110
dobrze :D
Zestaw KONI 1130 (mam i bardzo sobie chwale to zawieszenie)
cen już sobie poszukaj sam :)
Dylu, powiem Ci szczerze, ze przód mi odpowiada u mnie, i najchętniej wymieniłbym sam tył, tzn by stał wyżej ciut, i by tak nie siadał pod ciężarem, tylko nie wiem jak to wpłynie na warunki jezdne.
[H] Dylu [H]
02-02-10, 21:05
heh, ale pamiętaj, że fajny wygląd samochodu na usportowionym zawieszeniu, to w zasadzie przyjemny efekt uboczny...samochód ma się przede wszystkim dobrze prowadzić, czego nie wyobrażam sobie na grzanych seryjnych sprężynach...
moje typy, pisałem pod kątem tego, co wnoszą do prowadzenia auta, a nie do jego wyglądu :)
rozumiem że u Ciebie jest przód i tył -35 mm na zdjęciach w Twoim temacie?
Mam u siebie amorki sachs super touring i zestaw EIBACH Pro-Kit.Jezdze na nim juz ponad 2,5 roku i ogolnie zawieszenie daje rade.Jak za te pieniadze to naprawde dobre rozwiazanie.
[H] Dylu [H]
02-02-10, 21:20
rozumiem że u Ciebie jest przód i tył -35 mm na zdjęciach w Twoim temacie?
tak
ale teraz na sezon chcę tył opuścić jeszcze o 1 cm.
janekb84, z tego co widze to te amory kosztuja sztuka 250zł, kupujac 4 takie + sprezyny eibacha wychodzi tak samo jak zestaw koni 1110 albo nawet 1130...chyba że się myle.
Przydałyby się jeszcze jakies orientacyjne ceny tych zawieszen 1110 i 1130, bo na Alledrogo niestety nie mogę znaleźć do Hondy.
[H] Dylu [H]
02-02-10, 21:45
Przydałyby się jeszcze jakies orientacyjne ceny tych zawieszen 1110 i 1130, bo na Alledrogo niestety nie mogę znaleźć do Hondy.
orientacyjnie +/- 150-200 pln w zależności od oferty
1110 - 1500pln
1130 - 2200pln
tu masz zakończoną aukcję bez ofert kupna na 1110 za niewiele ponad 1000 pln, co uważam za dobry dill
http://allegro.pl/item870848131_koni_kit_1110_str_t_street_honda_civ ic_96_00_kr.html
No to chyba będzie zamiast swapować autko poczekać troche, i zainwestować w zawieche koni :) Poczekam aż będzie jakas okazja w korzystnej cenie i upoluje zestaw:)
[H] Dylu [H]
02-02-10, 22:05
Poczekam aż będzie jakas okazja w korzystnej cenie i upoluje zestaw:)
no to chyba podałem Ci linka...utarguj jeszcze 100 pln i masz praktycznie nowy zestaw parę stówek taniej.
Dylu [H];898308']no to chyba podałem Ci linka...utarguj jeszcze 100 pln i masz praktycznie nowy zestaw parę stówek taniej.
pomyśle, bo mogło by być te -35mm ;-)
to Ty Dylu jak masz ustawiony zawias z przodu? Na środkowym, nie na najniższym frezie?
to Ty Dylu jak masz ustawiony zawias z przodu? Na środkowym, nie na najniższym frezie?
Na jakim środkowym ?
Przecież z przodu koni ma tylko dwa frezy :)
Przy miękkawych springach koni i ciężkawej b-serii siada dużo więcej niż przy d-serii.
Fakt, mój błąd, pomyliłem z tylnymi, tam są 3.
Fakt, mój błąd, pomyliłem z tylnymi, tam są 3.
Tak, srodkowy seria, najnizszy dodatkowe -20mm najwyzszy +20mm :)
Ja u siebie przod i tyl mam na najnizszych frezach i przy springach -35 siedzi jak siedzi :)
[H] Dylu [H]
03-02-10, 12:58
Tak, srodkowy seria, najnizszy dodatkowe -20mm najwyzszy +20mm :)
oj chyba tak nie jest...ja mam u siebie na środku i auto jest niżej niż seria i mogę jeszcze dać w dół o jeden frez, który daje chyba -10mm a nie -20mm.
Czytałem opinie na temat MTS'ów Ta Technixów i innych zawieszeń do 1000zł
Kumpel jeździ juz jakiś rok na ta-technixie (amory ) do spręzyn -50 też no name i daje rade.
Mi umierają seryjne amory w ej9 i kupiłem komplet regulowanych na frezie wynalazków MTS, założe do swoich eibachów pro kitów i zobaczymy jak to sie bedzie bujac.
Dylu [H];898847']oj chyba tak nie jest...ja mam u siebie na środku i auto jest niżej niż seria i mogę jeszcze dać w dół o jeden frez, który daje chyba -10mm a nie -20mm.
Nie zrozumiałeś mnie ziom i ja w sumie też mało dokładnie się wypowiedziałem :) Chodziło mi o to, że środkowy frez jest na wysokości oryginalnego gniazda sprężyny w OEM amorze i na środkowym frezie obniżenie jest takie ile dają sprężyny.
Na najniższym dodatkowe 20mm obniżenia :)
Kumpel jeździ juz jakiś rok na ta-technixie (amory ) do spręzyn -50 też no name i daje rade.
Mi umierają seryjne amory w ej9 i kupiłem komplet regulowanych na frezie wynalazków MTS, założe do swoich eibachów pro kitów i zobaczymy jak to sie bedzie bujac.
ja dawać rade tez daje ale nie ma komfortu, zbyt nisko mi auto siedzi a na nierównosciach czuje wszystko, auto skacze a ja wraz z nim.
orientuje się moze ktos gdzie kupie zawieszenie do ej9 ?? na allegro niestety nie ma firmy Koni do tych modeli, a składanie amorków sachsa, i springów np weitech wychodzi ponad 2k
Jak to nie ma :)
Wszystko jest co chcesz. Springi, same amory, koni 1110, koni 1130 a nawet 1150 :)
www.koni.com.pl
A sprzedaje to kazdy jeden sklep tuningowy z tym, ze najczesniej na zamowienia.
Mowisz o skladaniu sachsa z weiteckiem ze wychodzi 2k a uwazasz, ze koni czy inny markowy zawias ile wyjdzie 500zl ?
uwazam że za 1700-2000 kupie komplecik koni 1110 )zreszta szkoda bo na stronie koni nie ma cen..wiec to tylko moje domysly
A sprzedaje to kazdy jeden sklep tuningowy z tym, ze najczesniej na zamowienia.
to wiem, ale chodzi ze nie wszedzie jest taka sama cena, bardziej mysle tu o korzystnej ofercie.