Zobacz pełną wersję : d15z3 sonda ngk LZA09-E1 warto?
mam uszkodzona lambdę konkretnie grzałkę w sondzie (diagnoza ASO) - objawem jest wysokie spalanie i strata mocy---> wymiana sondy
oryginał w aso w promocji około 700zł
zamiennik ngk dedykowana do tego modelu znalazłem już za 425zł z wysyłką
teraz moje pytanie czy ten zamiennik jest godny zainteresowania, nie ukrywam że oszczędność 300zł mnie przekonuje, ale czy warto??
w katalogu ngk wszystko się zgadza:
Civic IV 1.5i Vtec-E 1.5 66 09.94-01.97 D15Z3 LZA09-E1
może ktoś instalował już tą sondę i ma opinie na jej temat?
skolopendra
02-02-10, 15:22
nie myślałeś o używce?
z używkami to różnie bywa, i też cieżko znaleźć tak żeby mieć jakąś gwarancję
skolopendra
02-02-10, 15:24
w dziale giełda popytaj .i raczej pewną kupisz
z tego co doczytałem ale mogę sie mylić to ngk robi oryginalnie sondy do tego modelu czy ktoś mnie wyprowadzi z błędu?
skolopendra
02-02-10, 16:04
to ngk robi oryginalnie sondy do tego modelu
tak
też proponowałbym używke :)
z tego co widze wszyscy (2 osoby ) są za używką - z tego co popatrzyłem to mozna kupić za około 300zł..
czy nie lepiej jest zainwestować w taką sondę http://allegro.pl/item878844163_ngk_sonda_lambda_lza09_e1_honda_civi c_1_5_16v.html którą mogę kupić za 425zł i mieć nową?
mam jeszcze pytanie czy w/w sonda jest taką samą jak bym poszedł do ASO?
skolopendra
02-02-10, 17:33
wygląda że tak
z tego co widze wszyscy (2 osoby ) są za używką - z tego co popatrzyłem to mozna kupić za około 300zł..
czy nie lepiej jest zainwestować w taką sondę http://allegro.pl/item878844163_ngk_sonda_lambda_lza09_e1_honda_civi c_1_5_16v.html którą mogę kupić za 425zł i mieć nową?
mam jeszcze pytanie czy w/w sonda jest taką samą jak bym poszedł do ASO?
wygląda że tak
Nie :D
Najtańsza opcja to ASO, uwierz mi sam to przerabiałem, za używkę dałem 200 PLN, za sondę z allegro 400 i obie były do bani :) jeśli szukasz zamiennika musi być NGK japonia żadna NGK USA lub Bosh
ps. jak sprzedawałem swoją używkę na gwarancji (zrobiłem SWAP) to ludziska na alledrogo sie o nią bili :) tak więc sporo osób z D15Z3 zna problem z sondą :)
Najtańsza opcja to ASO, uwierz mi sam to przerabiałem, za używkę dałem 200 PLN, za sondę z allegro 400 i obie były do bani jeśli szukasz zamiennika musi być NGK japonia żadna NGK USA lub Bosh
mam nadzieje, że oszczędność wyjdzie mi na dobre, zamówiłem tą sondę http://allegro.pl/item904186711.html efekty zobaczymy w piątek
mam uszkodzona lambdę konkretnie grzałkę w sondzie
nie myślałeś o używce?
Też miałem taki sam przypadek, jakieś 2 lata temu padło mi podgrzewanie w sondzie.Kupiłem wtedy używkę Denso za 140zł i do tej pory działa bez problemu.
Nigdy sond z Allegro! 90% to podróbki!!!
skolopendra
04-02-10, 15:41
Nigdy sond z Allegro! 90% to podróbki!!!
tak może być .ale chłopaki szukają oszczędności
Ja się o tym przekonałem śledząc aukcje na Allegro. Przecież wystarczy zobaczyć w Internecie jak wygląda sonda NGK o potrzebnym nam oznaczeniu, a potem zobaczyć te na Allegro... Ludzie są naiwni i wierzą, że to na pewno jest to samo, tylko akurat jakaś inna seria albo na inny rynek i dlatego nie ma opakowania albo jest jakieś inne, niby też z logo NGK... A szczytem chamstwa jest sprzedaż sond z napisem "FOR NGK" jako sondy NGK. One kosztują po kilkanaście zł...
oby ta co zamówiłeś była ok ale różnie to bywa, może głupio to zabrzmi ale jeden ze znajomych zrobił taki manewr, że wyjął sonde, ****ął nią o stół, przemuchał z osadu spreżarką i wyczyścił pędzelkiem i jezdzi do tej pory, ja swoją wymieniałem jakieś 150 tyś km temu, mam nadzieje, że przez rok (tyle planuje trzymać samochód jeszcze) ta mi nie padnie, a jak padnie to zobacze :) wrazie czego mam jeszcze tą starą, może po kilku latach leżenia w garażu się naprawiła :D
oby ta co zamówiłeś była ok ale różnie to bywa, może głupio to zabrzmi ale jeden ze znajomych zrobił taki manewr, że wyjął sonde, ****ął nią o stół, przemuchał z osadu spreżarką i wyczyścił pędzelkiem i jezdzi do tej pory, ja swoją wymieniałem jakieś 150 tyś km temu, mam nadzieje, że przez rok (tyle planuje trzymać samochód jeszcze) ta mi nie padnie, a jak padnie to zobacze :) wrazie czego mam jeszcze tą starą, może po kilku latach leżenia w garażu się naprawiła :D
no ja zrobiłem podobnie tylko nie udezyłem w stół tylko ja wyczysciłem z tego nagaru bo i juz prawie dwa lata mam spokój
no ja zrobiłem podobnie tylko nie udezyłem w stół tylko ja wyczysciłem z tego nagaru bo i juz prawie dwa lata mam spokój
teraz mi to mówicie:)
pewnie u mnie by niepomogło bo mam uszkodzoną grzałkę.
Przesyłka już dotrała opakowana na opakowaniu NGK SPARK PLUG CO., LTD. Made in japan, fabriuquw au japon
wieczorem zobaczymy co z tego będzie
jestem już po wymiania.
pierwsze spostrzeżenia: nowa sonda pasowała jak oryginał (duży problem z odkręceniem starej sondy - pewnie od nowosci niezmieniana 260tys przejechała)
komputerer w aso wykazuje wręcz idealne parametry (w środku normy)
brak błedów na komputerze
odzyskana stracona moc
teraz tylko pozostaje czekać na wartości spalanej benzyny
jestem już po wymiania.
pierwsze spostrzeżenia: nowa sonda pasowała jak oryginał (duży problem z odkręceniem starej sondy - pewnie od nowosci niezmieniana 260tys przejechała)
komputerer w aso wykazuje wręcz idealne parametry (w środku normy)
brak błedów na komputerze
odzyskana stracona moc
ooo to gratuluje! po rozgrzaniu silnika nie zapala sie kontrolka silnika ? jeśli nie to jeszcze raz gratuluje ustrzeliłeś właściwą sondę !
po rozgrzaniu silnika nie zapala sie kontrolka silnika
nie:) jeździłem prawie całą noc z radości, że hondzia wróciła do normy. jeszcze został tylko jeden test -test spalania
nie:) jeździłem prawie całą noc z radości, że hondzia wróciła do normy. jeszcze został tylko jeden test -test spalania
i jak Ci wychodzi test poki co? bo ja do d15z1 potrzebuje sonde kupic tez i jakby test spalania byl ok to tez bym takiej szukal
moze by zamiast kupowac sondy ngk kupic kolektor dedykowany z sonda 1lub2 zylowa?
a do kompa jak to podłączysz ?
yyy nie wiem zpytalem o to bo znajomy zaproponowal ze tak moze wyjsc taniej ale co i jak dalej to nie mowil wiec nie wiem a nie da sie?
wątpie bo skoro wejscie sondy w d15z3 jest na 5 zyl to nie wyobrazam sobie zeby 1 zylowa dzialala
Buuu, *******ziało mi błąd 48 (grzałka sondy) który pojawia sie po przejechaniu kilkunastu metrów na zimno, na ciepłym jest bezwzględnie OK ale po zupełnym wystygnięciu znowu chwilowo wywala błąd i tyle. Jak bardzo sie tym martwić? Profilaktycznie zapytam czy zbierać już na nówke z ASO czy jednak podążać za szczęśliwcem z forum? ;)
mi co jakis czas tez wywala sonde ale zadnych innych objawow poza bledem nie zaobserwowalem i smigam rok czasu prawie ... zrob reset i zobacz co bedzie sie dzialo, ewentualnie sprawdz wszystkie styki itp. jak nie pali jak star i nie muli to bym nie kombinowal
Chcesz za sonde dac 900 PLN? A po co? Myslisz ze co Ci sprzedadza jak nie NGK/NTK lub Denso? Sami sondy robia w fabryce? :)
Ja jezdze od ponad pol roku na NGK kupionej nowki za 300 PLN. 600 w kieszeni! Dac za sonde 900 zl?! Nigdy!
Z mojego doświadczenia.
Błąd 48 to nie musi być sama grzałka, ale też obwód.
U mnie czasami sie pojawiał, okazalo się ze rezystor sondy (we wtyczce) czasami nie kontaktował. Badając omomierzem i silniej naprężając nóżki obwód sie przerywał. Czyli tak samo jakby wyjąć rezystor - też pokaze 48.
Można zastąpić jakimkolwiek o tej samej wartści, ale trzeba troche zdolności żeby go tam umieścic i uzyskać pewny kontakt. (wartość rezystora jest inna dla kazdego egzemplarza sondy, u mnie np 7.5 kOhm).
Mnie udalo sie rozciąć orginał, rzeczywiscie był rozwarstwiony kontakt, zlutowalem, zgrzalem obudowe i jest ok.
Tyle że sama sonda już ma 15 lat i też więcej pali niż powinien. Ciekaw jestem czy wykręcenie i oczyszczenie może rzeczywiście chociaż troche poprawić...
Pozdrawiam.
mateuszafro
15-04-10, 20:35
Mi też wywala błąd 48 grzałka sondy oraz 9 czujnik położenia 1-szego cylindra.Śmigam już tak od 2 lat i nic się groźnego nie dzieje, jedynie na wolnych obrotach raz po raz przerwie a tak spalanie i moc w normie.Silnik to d15z1.
Ja mam taką sondę NGK założoną i już drugi rok jeżdżę bez problemu.
Z tego co się orientuje to jest to taka sama sonda jak ta w ASO tyle że ASO musi na czynś zarobić te trzy stówki.
Na używkę bym uważał.
skolopendra
20-04-10, 21:53
Na używkę bym uważał.
bez przesady,jeśli używka to z pewnego źródła i będzie ok ;)
mateuszafro
21-04-10, 09:50
Też bym nie kupił używki,chyba że za małe pieniądze.Bo jak widzę że wołają sobie p 200zł za kilkunastoletnie sondy które mogą w każdej chwili się zepsuć,to dla mnie to jest śmieszne.
Trzeba byc mega sknera i ryzykantem by kupic uzywke za 200 mogac miec NOWA za 300. I nie jestem pewny czy slowo "ZAMIENNIK" dobrze pasuje do takiego elementu jak sonda lambda. Juz to pisalem - myslicie, ze ori sonda to co? Sa inne w ASO niz NGK lub Denso? Honda sama robi sondy tak? Swiece tez sami robia? :D
skolopendra
21-04-10, 14:08
Trzeba byc mega sknera i ryzykantem by kupic uzywke za 200 mogac miec NOWA za 300.
ceny sond w niektórych modelach dochodzą do 1500zł ,więc 200 za sprawną używkę rozbojem nie będzie :rolleyes:
mateuszafro
21-04-10, 16:16
Nowa na allegro szerokopasmowa kosztuje 537zł ngk.Bosch za 270zł ale szajs pewnie i błąd sondy i tak będzie wyskakiwał.
Na uniwersalu pewnie blad i tak wywali albo nie bedzie chodzila w pelnym zakresie.
To ile konkretnie kosztuje dedykowany NGK? Do mnie byl za 300 PLN.
masz post wyżej - 537zł do tego modelu (szerokopasmowy 5-przewodowy)
No to nie 1500. Pytanie czy dac prawie 3 razy tyle i miec spokoj czy oszczedzac i albo jezdzic kilka lat bezawaryjnie albo miesiac i wydac kolejne 200... Ja bym bral nowke.
Ja bym kupował używaną, ale nie na Allegro tylko po lokalnych szrotach poszukał... Bo często szrociarze nie wiedzą, że w tym modelu jest tak droga szerokopasmowa.
Można jeszcze spróbować swoją z osadu przeczyścić, jest szansa że odżyje.
Małe sprostowanie, błąd 48 to nie jest grzałka/obwód tylko właśnie sonda/obwód, nie wiem dlaczego wtedy tak napisałem i jeszcze inni powtórzyli ;) problem z zapalaniem się czeka na zimnym silniku oczywiście mam nadal, po ponownym odpaleniu kontrolka gaśnie normalnie i jest ok ale czy na pewno? Skubana jakby zaczęła więcej palić, średnio ok. 8/100 czyli za dużo bo zawsze było to ok. 6,5/100 wiec za jakieś 9000km zrobi mi taki przepał że kupiłbym nową sondę :) także chyba nie ma co zwlekać, choć chce jeszcze sprawdzić starą tak jak piszą w manualu, obejrzeć bak i przewody pod kątem wycieków (choć bym już dawno zauważył ale nie zaszkodzi), może jeszcze coś?
mateuszafro
07-10-10, 12:05
Mi się udało kupić sondę od D15Z3 na allegro za 70zł;) gościu miał na sprzedaż kolektor z katalizatorem i z sondą w komplecie za 300zł a za samą sondę policzył 70zł;)
To mówicie że LZA09-E1 robi w tym silniku i auto spala normalne ilości paliwa jak na econo przystało?