PDA

Zobacz pełną wersję : d15z3 sonda ngk LZA09-E1 warto?

SIV-tec
02-02-10, 15:17
mam uszkodzona lambdę konkretnie grzałkę w sondzie (diagnoza ASO) - objawem jest wysokie spalanie i strata mocy---> wymiana sondy
oryginał w aso w promocji około 700zł
zamiennik ngk dedykowana do tego modelu znalazłem już za 425zł z wysyłką
teraz moje pytanie czy ten zamiennik jest godny zainteresowania, nie ukrywam że oszczędność 300zł mnie przekonuje, ale czy warto??
w katalogu ngk wszystko się zgadza:
Civic IV 1.5i Vtec-E 1.5 66 09.94-01.97 D15Z3 LZA09-E1

może ktoś instalował już tą sondę i ma opinie na jej temat?

skolopendra
02-02-10, 15:22
nie myślałeś o używce?

SIV-tec
02-02-10, 15:23
z używkami to różnie bywa, i też cieżko znaleźć tak żeby mieć jakąś gwarancję

skolopendra
02-02-10, 15:24
w dziale giełda popytaj .i raczej pewną kupisz

SIV-tec
02-02-10, 16:01
z tego co doczytałem ale mogę sie mylić to ngk robi oryginalnie sondy do tego modelu czy ktoś mnie wyprowadzi z błędu?

skolopendra
02-02-10, 16:04
to ngk robi oryginalnie sondy do tego modelu

tak

crash
02-02-10, 17:00
też proponowałbym używke :)

SIV-tec
02-02-10, 17:17
z tego co widze wszyscy (2 osoby ) są za używką - z tego co popatrzyłem to mozna kupić za około 300zł..
czy nie lepiej jest zainwestować w taką sondę http://allegro.pl/item878844163_ngk_sonda_lambda_lza09_e1_honda_civi c_1_5_16v.html którą mogę kupić za 425zł i mieć nową?

mam jeszcze pytanie czy w/w sonda jest taką samą jak bym poszedł do ASO?

skolopendra
02-02-10, 17:33
wygląda że tak

zoy
02-02-10, 21:06
z tego co widze wszyscy (2 osoby ) są za używką - z tego co popatrzyłem to mozna kupić za około 300zł..
czy nie lepiej jest zainwestować w taką sondę http://allegro.pl/item878844163_ngk_sonda_lambda_lza09_e1_honda_civi c_1_5_16v.html którą mogę kupić za 425zł i mieć nową?

mam jeszcze pytanie czy w/w sonda jest taką samą jak bym poszedł do ASO?

wygląda że tak

Nie :D

Najtańsza opcja to ASO, uwierz mi sam to przerabiałem, za używkę dałem 200 PLN, za sondę z allegro 400 i obie były do bani :) jeśli szukasz zamiennika musi być NGK japonia żadna NGK USA lub Bosh

ps. jak sprzedawałem swoją używkę na gwarancji (zrobiłem SWAP) to ludziska na alledrogo sie o nią bili :) tak więc sporo osób z D15Z3 zna problem z sondą :)

SIV-tec
02-02-10, 21:46
Najtańsza opcja to ASO, uwierz mi sam to przerabiałem, za używkę dałem 200 PLN, za sondę z allegro 400 i obie były do bani jeśli szukasz zamiennika musi być NGK japonia żadna NGK USA lub Bosh
mam nadzieje, że oszczędność wyjdzie mi na dobre, zamówiłem tą sondę http://allegro.pl/item904186711.html efekty zobaczymy w piątek

Xeper81
03-02-10, 09:58
mam uszkodzona lambdę konkretnie grzałkę w sondzie

nie myślałeś o używce?

Też miałem taki sam przypadek, jakieś 2 lata temu padło mi podgrzewanie w sondzie.Kupiłem wtedy używkę Denso za 140zł i do tej pory działa bez problemu.

teg
03-02-10, 23:06
Nigdy sond z Allegro! 90% to podróbki!!!

skolopendra
04-02-10, 15:41
Nigdy sond z Allegro! 90% to podróbki!!!

tak może być .ale chłopaki szukają oszczędności

teg
04-02-10, 18:48
Ja się o tym przekonałem śledząc aukcje na Allegro. Przecież wystarczy zobaczyć w Internecie jak wygląda sonda NGK o potrzebnym nam oznaczeniu, a potem zobaczyć te na Allegro... Ludzie są naiwni i wierzą, że to na pewno jest to samo, tylko akurat jakaś inna seria albo na inny rynek i dlatego nie ma opakowania albo jest jakieś inne, niby też z logo NGK... A szczytem chamstwa jest sprzedaż sond z napisem "FOR NGK" jako sondy NGK. One kosztują po kilkanaście zł...

crash
04-02-10, 20:07
oby ta co zamówiłeś była ok ale różnie to bywa, może głupio to zabrzmi ale jeden ze znajomych zrobił taki manewr, że wyjął sonde, ****ął nią o stół, przemuchał z osadu spreżarką i wyczyścił pędzelkiem i jezdzi do tej pory, ja swoją wymieniałem jakieś 150 tyś km temu, mam nadzieje, że przez rok (tyle planuje trzymać samochód jeszcze) ta mi nie padnie, a jak padnie to zobacze :) wrazie czego mam jeszcze tą starą, może po kilku latach leżenia w garażu się naprawiła :D

drex87
05-02-10, 10:12
oby ta co zamówiłeś była ok ale różnie to bywa, może głupio to zabrzmi ale jeden ze znajomych zrobił taki manewr, że wyjął sonde, ****ął nią o stół, przemuchał z osadu spreżarką i wyczyścił pędzelkiem i jezdzi do tej pory, ja swoją wymieniałem jakieś 150 tyś km temu, mam nadzieje, że przez rok (tyle planuje trzymać samochód jeszcze) ta mi nie padnie, a jak padnie to zobacze :) wrazie czego mam jeszcze tą starą, może po kilku latach leżenia w garażu się naprawiła :D

no ja zrobiłem podobnie tylko nie udezyłem w stół tylko ja wyczysciłem z tego nagaru bo i juz prawie dwa lata mam spokój

SIV-tec
05-02-10, 14:20
no ja zrobiłem podobnie tylko nie udezyłem w stół tylko ja wyczysciłem z tego nagaru bo i juz prawie dwa lata mam spokój
teraz mi to mówicie:)
pewnie u mnie by niepomogło bo mam uszkodzoną grzałkę.

Przesyłka już dotrała opakowana na opakowaniu NGK SPARK PLUG CO., LTD. Made in japan, fabriuquw au japon
wieczorem zobaczymy co z tego będzie

jestem już po wymiania.
pierwsze spostrzeżenia: nowa sonda pasowała jak oryginał (duży problem z odkręceniem starej sondy - pewnie od nowosci niezmieniana 260tys przejechała)
komputerer w aso wykazuje wręcz idealne parametry (w środku normy)
brak błedów na komputerze
odzyskana stracona moc

teraz tylko pozostaje czekać na wartości spalanej benzyny

zoy
06-02-10, 08:53
jestem już po wymiania.
pierwsze spostrzeżenia: nowa sonda pasowała jak oryginał (duży problem z odkręceniem starej sondy - pewnie od nowosci niezmieniana 260tys przejechała)
komputerer w aso wykazuje wręcz idealne parametry (w środku normy)
brak błedów na komputerze
odzyskana stracona moc

ooo to gratuluje! po rozgrzaniu silnika nie zapala sie kontrolka silnika ? jeśli nie to jeszcze raz gratuluje ustrzeliłeś właściwą sondę !

SIV-tec
06-02-10, 12:11
po rozgrzaniu silnika nie zapala sie kontrolka silnika
nie:) jeździłem prawie całą noc z radości, że hondzia wróciła do normy. jeszcze został tylko jeden test -test spalania

Jarutis
07-03-10, 17:19
nie:) jeździłem prawie całą noc z radości, że hondzia wróciła do normy. jeszcze został tylko jeden test -test spalania

i jak Ci wychodzi test poki co? bo ja do d15z1 potrzebuje sonde kupic tez i jakby test spalania byl ok to tez bym takiej szukal

Jarutis
03-04-10, 09:39
moze by zamiast kupowac sondy ngk kupic kolektor dedykowany z sonda 1lub2 zylowa?

crash
03-04-10, 13:20
a do kompa jak to podłączysz ?

Jarutis
05-04-10, 09:49
yyy nie wiem zpytalem o to bo znajomy zaproponowal ze tak moze wyjsc taniej ale co i jak dalej to nie mowil wiec nie wiem a nie da sie?

crash
05-04-10, 10:47
wątpie bo skoro wejscie sondy w d15z3 jest na 5 zyl to nie wyobrazam sobie zeby 1 zylowa dzialala

mirasek
09-04-10, 21:25
Buuu, *******ziało mi błąd 48 (grzałka sondy) który pojawia sie po przejechaniu kilkunastu metrów na zimno, na ciepłym jest bezwzględnie OK ale po zupełnym wystygnięciu znowu chwilowo wywala błąd i tyle. Jak bardzo sie tym martwić? Profilaktycznie zapytam czy zbierać już na nówke z ASO czy jednak podążać za szczęśliwcem z forum? ;)

crash
09-04-10, 22:43
mi co jakis czas tez wywala sonde ale zadnych innych objawow poza bledem nie zaobserwowalem i smigam rok czasu prawie ... zrob reset i zobacz co bedzie sie dzialo, ewentualnie sprawdz wszystkie styki itp. jak nie pali jak star i nie muli to bym nie kombinowal

reXio
10-04-10, 11:51
Chcesz za sonde dac 900 PLN? A po co? Myslisz ze co Ci sprzedadza jak nie NGK/NTK lub Denso? Sami sondy robia w fabryce? :)

Ja jezdze od ponad pol roku na NGK kupionej nowki za 300 PLN. 600 w kieszeni! Dac za sonde 900 zl?! Nigdy!

edd
10-04-10, 19:23
Z mojego doświadczenia.
Błąd 48 to nie musi być sama grzałka, ale też obwód.
U mnie czasami sie pojawiał, okazalo się ze rezystor sondy (we wtyczce) czasami nie kontaktował. Badając omomierzem i silniej naprężając nóżki obwód sie przerywał. Czyli tak samo jakby wyjąć rezystor - też pokaze 48.
Można zastąpić jakimkolwiek o tej samej wartści, ale trzeba troche zdolności żeby go tam umieścic i uzyskać pewny kontakt. (wartość rezystora jest inna dla kazdego egzemplarza sondy, u mnie np 7.5 kOhm).
Mnie udalo sie rozciąć orginał, rzeczywiscie był rozwarstwiony kontakt, zlutowalem, zgrzalem obudowe i jest ok.

Tyle że sama sonda już ma 15 lat i też więcej pali niż powinien. Ciekaw jestem czy wykręcenie i oczyszczenie może rzeczywiście chociaż troche poprawić...

Pozdrawiam.

mateuszafro
15-04-10, 20:35
Mi też wywala błąd 48 grzałka sondy oraz 9 czujnik położenia 1-szego cylindra.Śmigam już tak od 2 lat i nic się groźnego nie dzieje, jedynie na wolnych obrotach raz po raz przerwie a tak spalanie i moc w normie.Silnik to d15z1.

luk137
16-04-10, 19:02
Ja mam taką sondę NGK założoną i już drugi rok jeżdżę bez problemu.
Z tego co się orientuje to jest to taka sama sonda jak ta w ASO tyle że ASO musi na czynś zarobić te trzy stówki.
Na używkę bym uważał.

skolopendra
20-04-10, 21:53
Na używkę bym uważał.

bez przesady,jeśli używka to z pewnego źródła i będzie ok ;)

mateuszafro
21-04-10, 09:50
Też bym nie kupił używki,chyba że za małe pieniądze.Bo jak widzę że wołają sobie p 200zł za kilkunastoletnie sondy które mogą w każdej chwili się zepsuć,to dla mnie to jest śmieszne.

reXio
21-04-10, 10:32
Trzeba byc mega sknera i ryzykantem by kupic uzywke za 200 mogac miec NOWA za 300. I nie jestem pewny czy slowo "ZAMIENNIK" dobrze pasuje do takiego elementu jak sonda lambda. Juz to pisalem - myslicie, ze ori sonda to co? Sa inne w ASO niz NGK lub Denso? Honda sama robi sondy tak? Swiece tez sami robia? :D

skolopendra
21-04-10, 14:08
Trzeba byc mega sknera i ryzykantem by kupic uzywke za 200 mogac miec NOWA za 300.

ceny sond w niektórych modelach dochodzą do 1500zł ,więc 200 za sprawną używkę rozbojem nie będzie :rolleyes:

mateuszafro
21-04-10, 16:16
Nowa na allegro szerokopasmowa kosztuje 537zł ngk.Bosch za 270zł ale szajs pewnie i błąd sondy i tak będzie wyskakiwał.

reXio
21-04-10, 17:35
Na uniwersalu pewnie blad i tak wywali albo nie bedzie chodzila w pelnym zakresie.

To ile konkretnie kosztuje dedykowany NGK? Do mnie byl za 300 PLN.

mirasek
21-04-10, 18:31
masz post wyżej - 537zł do tego modelu (szerokopasmowy 5-przewodowy)

reXio
21-04-10, 19:21
No to nie 1500. Pytanie czy dac prawie 3 razy tyle i miec spokoj czy oszczedzac i albo jezdzic kilka lat bezawaryjnie albo miesiac i wydac kolejne 200... Ja bym bral nowke.

teg
22-04-10, 09:07
Ja bym kupował używaną, ale nie na Allegro tylko po lokalnych szrotach poszukał... Bo często szrociarze nie wiedzą, że w tym modelu jest tak droga szerokopasmowa.

Można jeszcze spróbować swoją z osadu przeczyścić, jest szansa że odżyje.

mirasek
30-09-10, 15:48
Małe sprostowanie, błąd 48 to nie jest grzałka/obwód tylko właśnie sonda/obwód, nie wiem dlaczego wtedy tak napisałem i jeszcze inni powtórzyli ;) problem z zapalaniem się czeka na zimnym silniku oczywiście mam nadal, po ponownym odpaleniu kontrolka gaśnie normalnie i jest ok ale czy na pewno? Skubana jakby zaczęła więcej palić, średnio ok. 8/100 czyli za dużo bo zawsze było to ok. 6,5/100 wiec za jakieś 9000km zrobi mi taki przepał że kupiłbym nową sondę :) także chyba nie ma co zwlekać, choć chce jeszcze sprawdzić starą tak jak piszą w manualu, obejrzeć bak i przewody pod kątem wycieków (choć bym już dawno zauważył ale nie zaszkodzi), może jeszcze coś?

mateuszafro
07-10-10, 12:05
Mi się udało kupić sondę od D15Z3 na allegro za 70zł;) gościu miał na sprzedaż kolektor z katalizatorem i z sondą w komplecie za 300zł a za samą sondę policzył 70zł;)

reXio
07-10-10, 14:42
.

mirasek
12-10-10, 13:59
To mówicie że LZA09-E1 robi w tym silniku i auto spala normalne ilości paliwa jak na econo przystało?