PDA

Zobacz pełną wersję : wycieraczki-elektryka?

defel
01-02-10, 20:54
witam wszystkich, mam problem z wycieraczkami przednimi, przy korzystaniu z pojedynczego przebiegu (bez nastawiania czasowego) ramiona przesuwają się tak długo jak długo naciskam przełącznik i do momentu jak go naciskam, nie ma już tak że przy pojedynczym, krótkim naciśnięciu wykonają pełne wychylenie i powrót na dół szyby. teraz mam tak że krótkie "dygnięcia" przełącznikiem przesuwają mi wycieraczki o centymetry (mogę je sobie ustawić gdzie chcę "a raczej nie chcę" nawet na środku szyby w pionie :eek:) , bez możliwości powrotu. Wcześniej miałem tak że przy pojedynczym "dygnięciu" przełącznikiem wychylenie i powrót odbywało się płynnie i z normalną prędkością, przytrzymanie przełącznika zwiększało dopiero prędkość pracy wycieraczek, teraz te "skoki" po szybie odbywają się chyba na najszybszym biegu i jest to wkurzające :mad:.
- za szybka praca na pojedynczym "kliknięciu"
- nie działa opcja powrotu wycieraczek

(szyba czysta oczywiście)
poradźcie coś.

Witam ponownie, miałem troszkę czasu na zdjęcie podszybia i sprawdzenie silniczka wycieraczek, sprawcą okazał się jeden przewód prowadzący od silniczka do wtyczki, zaśniedział i odłączył się od czegoś w środku silniczka. W wolnej chwili rozkręcę go, przeczyszczę i połączę ponownie. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

virusek
02-02-10, 10:38
To mi wygląda na brudne (uszkodzone?) styki przy silniczku wycieraczek. Musisz rozebrać podszybie i wyciągnąc cały mechanizm wycieraczek, potem sprawdzić styki w kostce. Jeżeli to styki na samym silniczku to bedzie trudno bo chyba sa nierozbieralne (przynajmniej mnie nie udało się zdjąć kółka na którym są styki)
W najgorszym wypadku czeka Cie wymiana silniczka, ale uważaj bo nie pasuje od wersji angielskiej (kiera po prawej stronie)

markom13
25-03-10, 00:21
I ja sie podłącze.Mam podobnie ,ale troche inaczej :)

U mnie Niedziałają wycieraczki na pozycji pierwszej,czyli na czasówce.Wytrą 2-3 razy i potem stają sobie w miejscu im dogodnym.Na szybkim i najszybszym działają normalnie . Czy to tez moze byc sliniczek czy jego styki ? Chodzi mi o to czy jest jeszcze cos odpowiedzialne za sterowanie czasowe pracy wycieraczek. Kiedys np.w polonezie czy maluchu był taki sterownik ;) No ale to nie polonez i nie te czasy ,dlatego pytam. Dzieki z góry za wszystkie sugestie.