Zobacz pełną wersję : Gaz w D13B2
Mam Honde 3 miesiace....i mam dylemat czy wstawic gaz....czy autko nie bedzie sie psulo??? i Jaki gaz Zakupic....:(( prosze i pomoc...:((
zakładaj w twoim wypadku nie ma zbyt dużego wyboru instalacji ;] jedź do gazoli mówisz panie załóz mi pan gaz i wszystko w temacie przy sekwencjach mozna troche pomieszać a tu? nie ma zabardzo co
ja mam gazownie w d15b3 i na poczatku nie bylem przekonany ale teraz moge szczerze polecic :) spalanie w trasie ok 7l (teraz zima) wiec jest dobrze :) miasto ok 9-10l co do psucia to pamietaj zeby zawsze miec benzyne w baku staraj sie odpalac i gasic na benzie i powinno smigac :)
Tez miałem gaziwo w hance z D13B2 Jak wspomniał "frytas" jak zapomnisz o paliwie to będzie lipa na maxa;/ i przełączanie na gaz tylko i wyłącznie podczas jazdy. włączyć tzw. 0 i wypalić paliwo i jak zacznie poszarpywać to włonczyć dopiero gaz. inaczej zie zaleje i będziesz musiał ją holernie długo kręcić. Polecam gaz, koła żylety i pali 6l/100 Jak już założysz gaziwo to odezwij sie. Napisze ci jak zaczarować zeby paliła 6. pozdro
witam, mam rowniez gaz w d13b2, elpigaz ml 94, własnie musze sobie membrany wymienic, w zeszłym roku jak ustawiłem na mułowatego to na trasie konin-wawa przy predkosci 80-90km/h max spalił mi 5,6l /100... gazu
gdy normalnie juz ustawiłem, żwawszy był itd, palił 6-7l max przy jeździe 90-100km/h max mam spokojną noge ale lubie sobie poszalesc, na trasie konin-nowy sacz przy 110-120 nonstop, pełna paka, spalił 8,7 l/100...
MłodyAero napisz mi o tych czarach na pw :), obecnie mi pali 6,5l-7/gazu wiadomo zima, gaz po 2.15 i tak duzo taniej niz na benie, a latem gdy gaz po 1.53 jak w zeszłym roku np, i spalanie 8-9 przy butowaniu i 6 na trasie :)
Chętnie bym poznał ten magiczny sposób mający zmniejszyć spalanie. Moje natomiast oscyluje w granicach 12l zimą:confused: Ale fakt że jeżdżę tylko odcinki po 5km stygnie i znów. Jeżeli chcesz ograniczyć koszty to na pewno opłaci Ci się gaz, tak było w moim przypadku. Najprostsza instalacja w granicach 1300zł pewnie by oscylowała. Moja składa się z elektroniki STAG, reduktor mam Lovato bodajże.
ja również bym poznałbym ten tajnik jak obniżyć spalanie LGP na 6 litrów, może kolega opisze na forum lub poproszę info na PW
Recepta jest prosta - pewnie chodzi o zmniejszenie ilości podawanego LPG i jazdę na ubogiej mieszance ;)
I przez taką "magię" później ktoś płacze, że LPG niszczy silnik...
powiedzcie mi jak to jest w D13b2 jest elektorniczny gaznik i slyszalem ze jak zalozy sie LPG i smiga na LPG to gaznik zaczyna swirowac i auto przestaje chodzic na bezynie?? jak jest w waszych przypadkach bo chodzi mi LPG po glowie od paru ladnych miesecy ale duzo osob mi odraza do tego silnika??
to jakiś krążący mit... btw drugi gażnik kosztuje ze 150zł
no ja zreszta wiele razy slyszalem ze wlasnie nasze d13 to najlpeysz silnik w vgenie na gazowanie.
mi pali teraz po miescie 8-9l odcinki 3-4km do roboty i chaty. w trasie tydzien temu 7.4 na sto. wiec uwazam ze takie spalania sa bardzo dobre i spora oszczednosc w porownaniu do beny.
Mieszanke mam ustawiona ze nie ma zadnego mulenia, wczesniej palilo mi zawsze okolo 10 czy to miasto czy trasa, a ta diametralna zmiana (oczywiscie spalanie zmalalo) w ilosci spalanego gazu powstawla po
: - wywaleniu kata
-wstawieniu 4-2-1
- montazu walka z d14a1
- spolerowaniu glowicy o 1.2mm
- wywaleniu trojnika i pelnym odblokowaniu przepustnicy
- przyspieszeniu zaplonu o 2 stopnie po takim komplecie zabiegow moje d13 zaczelo wyraznie lepiej jezdzic i mniej palic (spaliny sa ok, dawka na pewno nie jest za uboga bo byla pelna regulacja po calej operacji)
Ja też się właśnie zastanawiam nad zagazowaniem mojej d13b2. z tym że mam mixer od d15... (wtrysk) i tak się właśnie zastanawiam czy wtrysk a gaźnik to to samo (oczywiście chodzi o mixer)
Nie jest to samo. Raczej kup dedykowany mikser do D13B2.
polecam mixer landi rezo - oryginal - zakladasz tak ze nie ma zadnych wezy idacych do puszki z filterm!! po otwarciu pokrywy od filtra tez nie widac mixera!!
polecam mixer landi rezo
landi renzo geju było dwóch braci jeden miał na imie landi a drugie renzo stąd nazwa firmy potem troche sie pokłucili chłopaki i zaczeli robic oddzielnie i czesto mozna spotkać reduktory "landi" bez braciszka renzo kumasz? ;) to taka dygresja dla potomnych ;) troche historii nie zaszkodzi
no to problem miksera z głowy:D teraz pojawia się pytanie czy reduktor jest taki sam jak np w 15b2 (wtrysk) bo da gaźnika reduktor musi mieć wyjście na podciśnienie a w tym właśnie go nie ma.
Kolego powiedz mi jak zaczarowałeś swoją hondę by paliła Ci 6 l gazu?? u mnie pali ok 10-11 na trasie (ok 60 km dziennie [2x30 do uczelni])
Reduktor nie musi mieć żadnych dodatkowych wyjść na podciśnienie.
yautja ale z tego co ja gadałem z ludzmi którzy maja gaz w silnikach na gaźniku to reduktor musi mieć wyjście na przewód który jest podpięty do kolektora ssącego i pod wpływem ilosci zasysanego powietrza reguluje membraną w reduktorze. no chyba ze w d13b2 to jakiś elektroniczny gaźnik? :o
tomek_nova
23-02-10, 19:34
to laduj gaz bez problemu w tym aucie sie jezdzi na gazie.. ja w swoim bede zakladal ale kolega ma civic'a V z gazem lata juz chyba 30 000 i jest ok trzeba tylko pamietac o wymianie filterkow... spalanie w granicach 10 bedzie bo tak kolega ma ale on ma ciezka noge i najczesciej jezdzi 80-150km/h
u mnie teraz pali 11l kiedyś paliło 9,3l (jeżdżę średnio ok 100-130). pod maską mam taką regulacje, nie wiem co reguluje ale jak odkręcę to honda lepiej chodzi a jak przykręcę to słabiej no i z odkręceniem rośnie zużycie paliwa a z zakręceniem maleje.
jak troszkę mocniej skręcę to samochód nie jedzie taki zamulony jest. W dolocie powietrza mam też taką puszeczkę plastikową (a raczej wygląda to jak denko od puszki aluminiowej ) w której mam wywiercone otwory na przepływ powierza jak to wyjmę to na benzynie jeździ tak jak wcześniej na określonym odcinku drogi mam 160km/h a jak założę tą puszkę to tylko 140-145. Na gazie z tą puszką mam ok 120-125 km/h a bez puszki tylko 100.
u mnie teraz pali 11l kiedyś paliło 9,3l (jeżdżę średnio ok 100-130). pod maską mam taką regulacje, nie wiem co reguluje ale jak odkręcę to honda lepiej chodzi a jak przykręcę to słabiej no i z odkręceniem rośnie zużycie paliwa a z zakręceniem maleje.
jak troszkę mocniej skręcę to samochód nie jedzie taki zamulony jest. W dolocie powietrza mam też taką puszeczkę plastikową (a raczej wygląda to jak denko od puszki aluminiowej ) w której mam wywiercone otwory na przepływ powierza jak to wyjmę to na benzynie jeździ tak jak wcześniej na określonym odcinku drogi mam 160km/h a jak założę tą puszkę to tylko 140-145. Na gazie z tą puszką mam ok 120-125 km/h a bez puszki tylko 100.
oo lol :D
jak to czytam to brzmi jak nie zly dowcip, od rana poprawiles mi humor ;)
Sluchaj kolego, jesli nie masz bladego pojecia o lpg i ogolnie o motoryzacji to proponuje ci, ustaw ta srube tak zeby ci palilo autko kolo 10l i juz niczym nie krec. Druga sprawa, jak sie bawisz tym mikserkiem, ptfuu .... puszeczka :) to poniuchaj czy nie zalatuje pod maska lpg, czy nie masz nieszczelnosci. Jesli jest ok, nie ruszaj juz dla ogolnego bezpieczenstwa i dla dobrej kondycji twojego silnika.
pozdrawiam
haha mistrzostwo świata!!!! haha
nie piejcie tak tylko pomóżcie. Oto zdj filtra pow i instalacji gazowej
http://img705.imageshack.us/g/dsc00799is.jpg/
Nie jest źle. Widziałem lepsze patenty.
1) Załóż z powrotem rurę na puszkę, bo syf leci do dolotu (to coś włożonego w puszkę zostaw na miejscu).
2) Odepnij wężyk nr. 8 i zaślep go przed i za trójnikiem jakimiś śrubkami, bo ciepłe powietrze znad kolektora dolotowego nie za dobrze się z LPG komponuje (chyba, że jeździsz więcej na benzynie niż na LPG).
3) W miarę możliwości wymień mikser na coś bardziej dopasowanego (np. BRC dedykowany do tego modelu)
Kręcenie śrubkami zostaw gazownikom, chyba że masz analizator spalin w domu ;)
a mógłbyś mi podpowiedzieć który to jest wężyk nr 8?? bo nie orientuje się. Mikser mam lovtec oto zdj papierów http://img5.imageshack.us/img5/3371/papiery.jpg
Wężyk nr. 8 to jest ten, który idzie do tego "grzybka" na puszce filtra. Powinien być na nim numer ;)
no i gaz w D13B2 założony. teraz trzeba sprawdzić ile to cudo bd paliło...
Koło 10, chyba że nie masz odblokowanej 2-giej przepustnicy ;)
jeszcze nie zdążyłem zrobić tego zabiegu więc mam nadzieję (nadzieja matką głupich) że bd mniej.:D